Да се научиш да се освобождаваш от вещи, хора, цели

...
Да се научиш да се освобождаваш от вещи, хора, цели
Коментари Харесай

Вещи, хора, цели: Какво да бъде пуснато, за да си отиде завинаги

Да се научиш да се освобождаваш от движимости, хора, цели е доста по-трудно, в сравнение с да ги задържиш. В човешката природа е да виждаме себе си от позиция на това, което ни принадлежи, и по този начин се вкопчваме в остарели предмети и случки, провалени връзки и даже безсмислени цели.

Натрупваме възмущение, занимаваме се с минали неточности и придаваме прочувствен смисъл на безполезни неща. Това е тежко задължение, което може да попречи на способността да изследвате, създавате и преоткривате себе си.
 Снимка 333783
Източник:

1. Освобождаване от предмети

Защо ни е толкоз мъчно да се разделим с тях?

Понякога това е по този начин, тъй като материалните неща имат сантиментална стойност. Тя може да бъде водена от минали прекарвания или бъдещи упования. Предметите, които имат сантиментална стойност от предишното, включват сувенир от ваканцията ви, гривна, която сте носили на първата си среща, или чаша, дадена ви от баба ви.

Предметите, които имат сантиментална стойност за бъдещето, могат да бъдат кутия с художествени материали (с вярата, че един ден ще започнете да се учите да рисувате), сбирка от книги по архитектура (които несъмнено ще започнете да изучавате някой ден) или гири (един ден ще спортувате). Раздялата с тях е като прощаване с фантазия.

И от време на време не желаеме да бъдем разточителни. Смятаме, че ще ни потрябва още веднъж или се усещаме отговорни, че харчим пари за него. Това е заблудата на неоправданите разноски.
 7 умения на високоефективните хора
7 умения на високоефективните хора

Да бъдеш сполучлив е умеене: Какъв подходи да приложите в работата и в персоналния си живот, с цел да го постигнете

Чудесен метод да се отървете от нещата е да го вършиме последователно. Започнете с лесното: джаджи, които не сте употребявали от години, остарели документи, които нямат огромна стойност, или най-просто неща, които даже не си спомняте какви са или защо са предопределени да бъдат употребявани. Повечето от нас имат доста такива в домовете си.

Постепенно преминете към по-смислени неща, като се запитате: " Защо ми пука за този детайл? "

Често ще осъзнаете, че потребността, лежаща в основата на сантименталната ви обвързаност към избран обект, може да бъде задоволена по различен метод: посредством упражняване на признателност за опита, обвързван с този обект, или посредством писане на дневник за важен миг.

Не го превръщайте в мъчителен развой. Ако някои неща са ви доста скъпи, запазете ги за себе си. На кого му пука какъв брой спретнат е домът ви? Докато се чувствате удобно всичко е наред, това е най-важното.
 Снимка 263367
Източник:

2. Освобождаване от задачите

Старите цели са невидими тежести, които носим със себе си, без да виждаме. Те може да не подхождат на актуалните желания, само че се съхраняват в задната част на мозъка, влияейки върху решенията и дейностите.

Често се вкопчваме в остарели цели от илюзорно възприятие за дълг към по-млада версия на себе си. Например, би трябвало да се изкачите по кариерната стълбица единствено поради фамилните упования. Финансовите цели, постигането на несъмнено равнище на благосъстояние или закупуването на парцел до избрана възраст също могат да окажат огромен напън върху вас.

Тежестта на остарелите цели може да се прояви даже в области, които нормално се смятат за позитивни. Например, желаете да пробягате маратон, макар че здравето ви не го разрешава, или да получите висше обучение, макар че заради житейските условия в този миг не е практично.

В доста случаи съответните цели могат да лимитират опциите за учене. Някои от най-интересните открития, които вършим инцидентно. Бърникането, играта, експериментирането, опитването на нови неща са все потребни действия, които не се нуждаят от последна цел. Те са приятни и стимулиращи мозъка.

Да се научиш да се освобождаваш от задачите значи да оставиш място в живота поради удоволствието да ги правиш, а не тъй като те се вписват в някакъв величествен модел. Просто напишете настоящите си цели и се запитайте: " Защо ме е грижа за тази цел? "
 5 неприятни навика, които ви пречат да постигнете триумф
5 неприятни навика, които ви пречат да постигнете триумф

Качеството на вашия живот се дефинира основно от качеството на вашето всекидневно държание

Повечето цели могат да бъдат превърнати в солидни тактики, основани на наслаждаване на процеса, без да се затварят за крайния резултат. Ако желаете да учите, можете да го извършите, без да се фокусирате върху съответен резултат. Ако желаете самопризнание, можете да го получите, като поредно потвърждавате себе си, вместо да бързате към финалната линия. Ако желаете да се чувствате потребни, можете да го извършите, като извършите смислени връзки с други хора, вместо да отмятате изкуствени индикатори.
 Снимка 658093
Източник:

3. Освободете се от контрола

Всеки е забелязал по какъв начин водачът ръководи екипа си, по какъв начин сътрудника постоянно поема водеща роля в диалог или по какъв начин член на фамилията прецизно се придържа към традициите. По-трудно е да се виждат личните опити за определяне на надзор върху околната среда.

Можем да планираме всеки подробност от ваканцията, без да оставяме място за спонтанност и мнението на другите. У дома можем да планираме менютата авансово и да се придържаме към непоколебим график за разчистване. Или можем да бъдем толкоз отдадени на тренировките, че няма да ги пропуснем, даже когато не се усещаме добре.

Разпознаването на тези модели в себе си не е елементарно, защото те постоянно произтичат от надълбоко вкоренено предпочитание за непоклатимост и предсказуемост. Следователно, те наподобяват като нужни привички, а не контролиращи държанието.

Повечето родители също минават през сложния опит да се откажат от контрола: този заплашителен миг, когато би трябвало да разрешат на детето си да изследва света сами. От първата стъпка, до момента в който отидат в университет или получат първата си работа и се изнесат от вкъщи, става все по-трудно с течение на времето. И да се научиш да се освобождаваш от контрола е много мъчно.

За да се отървем от илюзията, би трябвало да се откажем от контрола, с цел да получим повече. На процедура това значи да се даде опция на хората (детето, сътрудниците, самите тях) да играят по разпоредбите. Задайте си въпроса: " Защо ме е грижа толкоз доста за това предписание? "
 Хората, които саботират триумфа без да го осъзнават, постоянно имат тези 9 навика
Хората, които саботират триумфа без да го осъзнават, постоянно имат тези 9 навика

Отлагането - безконечният зложелател на триумфа

Вместо набор от строги правила, наподобяващи психически затвор, създайте детска площадка с основни правила, които са задоволително гъвкави и изобретателни. Например:

" Трябва да завършите цялата си домашна работа, преди да се забавлявате " (твърдо и бързо правило) може да се трансформира в: " Съсредоточете се върху осъществяването на дилемите, само че не забравяйте да отделите време и за развлечение " (гъвкав принцип).

" Упражнявайте се всеки ден в продължение на най-малко един час " (твърдо правило) би трябвало да се промени на " Упражнявайте се три пъти седмично, като регулирате интензивността и продължителността съгласно това по какъв начин се чувствате и енергийното си равнище " (гъвкав принцип).

" Никакви сладкиши или нездравословна храна " (твърдо и бързо правило) може да се трансформира в " Съсредоточете се върху яденето на уравновесена диета, позволявайки си да се наслаждавате на лакомства в умерени количества " (гъвкав принцип).

Отказът от надзор ще ви разреши да се приспособите към новите условия и ще можете да съумеете, даже когато нещата не вървят по проект.
 Снимка 360181
Източник:

4. Пуснете и хората да си отидат

Нека отидем една стъпка по-нататък. Може да звучи жестоко, само че от време на време е по-добре да се откажете от някои връзки. Вероятно някои връзки към този момент не работят за вас или хората са се трансформирали по метод, по който връзките към този момент не работят за вас.

Освобождаването от " минали връзки " не постоянно е тъжно, това е опция за личностно израстване. Запитайте се: " Защо се придържам към тази връзка? "

Полезно упражнение е да напишете писмо до индивида, само че не и да го изпратите. Благодарете за всичко, което сте научили в тази връзка. Позволете си да изпитате цялостния набор от страсти, които упражнението може да провокира. Повечето връзки, които са значими за нас, са комплицирани. Приеми го.

Поддържайте мислене за амнистия по време на упражнението. Разследвания демонстрират, че прошката и желанието за положително са свързани с по-добро здраве.

Може би, откакто преминете през този развой, ще осъзнаете, че връзката си коства да се резервира. А в случай че не го създадат, умерено ги пуснете, бъдете признателни за уроците, които сте научили за света и за себе си, и запазете хубавите мемоари като спомен за връзката, която ви е помогнала да израснете.
 Снимка 320646
Източник:

5. Освобождаване от предишното

Склонни сме да се вкопчваме в мемоари, изключително мъчителни. Това е по този начин, тъй като мозъкът е надъхан да помни мъчителните прекарвания като механизъм за справяне и тези мемоари постоянно имат мощна прочувствена връзка. Това би трябвало да ни помогне да избегнем сходни обстановки в бъдеще.

Понякога обаче този механизъм има противоположен резултат, карайки ни да претърпяваме още веднъж и още веднъж отрицателните страсти, свързани със спомените, което вреди на психическото ни благоденствие и ни пречи да продължим напред.

Да се освободиш от предишното е мъчно, тъй като в прочут смисъл би трябвало да се сбогуваш с част от себе си. Опитът образува основата на това, което сме, а да се освободим от бремето на предишните мемоари значи да преосмислим идентичността си.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР