Да се намали броят на оценките, въз основа на които

...
Да се намали броят на оценките, въз основа на които
Коментари Харесай

Промяна във формирането на срочната оценка

Да се понижи броят на оценките, въз основа на които се образува срочната оценка за съответния образователен предмет, в това число посредством унищожаване на условието за осъществяване на входно ниво на учениците за профилираната подготовка. Това е заложено в план за изменение на наредбата за оценяване на резултатите от образованието на учениците, оповестена за публично разискване.

Сред резултатите от измененията е още да се вкарат условия за броя на независимите работи отвън часа, посредством които да се подсигурява вземане предвид на размера им с възрастовите благоприятни условия на учениците и в последна за целесъобразното им потребление като естествено продължение на урока, стимулиращо развиването на ученика. Преодоляването на отрицателните трендове, свързани с потреблението на независимите писмени работи като глоба за ученика или като опция да се довърши незавършената през часа работа, предпоставя нуждата от нормативно установяване на размера им за една образователна седмица.

Да се разграничат дилемите за писмена независима работа отвън часа от изследователската планова активност, която учениците извършват самостоятелно или в екип, с цел да се подчертава върху опцията да получат оценка за задачата, изпълнявана поредно и поетапно през по-продължителен интервал от време, планува още проектодокументът.

Очаква се да се понижи административната тежест на Националния SТЕМ център, който съхранява оригиналите на изпитните работи от всички национални външни оценения и матурите, като се дефинира период за предпазване 1 месец от предаването им. Новата наредба не касае съхраняването на оценените изпитни работи в електронен вид.

Промените, от една страна, покачват успеваемостта на процесите на учене и преподаване, а от друга, способстват за понижаване на административната тежест на всички управнически равнища, се споделя в претекстовете към документа.

 
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР