Да се излекуваш от COVID-19 не означава непременно, че си

...
Да се излекуваш от COVID-19 не означава непременно, че си
Коментари Харесай

Който е излекуван от COVID-19, не е непременно здрав

Да се излекуваш от COVID-19 не значи безусловно, че си здрав. Мнозина се борят със здравословни проблеми и по-късно. Все още знаем прекомерно малко за дълготрайните последствия от ковид.

Една година измина откогато в Европа беше регистриран първият случай на болест с вируса Sars-CoV-2. Постепенно започнахме да трупаме познания за него, само че и до през днешния ден към момента доста въпроси остават без отговор. Броят на инфектираните в света в това време гони 100 милиона, по данни на американския университет " Джонс Хопкинс ". Половината от тях са се излекували.

Няколко проучвания демонстрират, че коронавирусът нанася дълготрайни вреди - физически и душевен. Понякога даже с летален излаз. Тъй наречените признаци Long COVID-19 или Post-COVID-19 към момента не са задоволително добре проучени, само че пък е ясно, че те засягат съвсем цялото тяло: дихателните пътища, сърдечно-съдовата система, кожата, мускулите и обмяната на веществата. Наблюдават се и душевен и неврологични последствия, показват специалистите от СЗО. Например загуба на централизация, загуба на усет и подушване, отмалялост, бодърствуване и посттравматични разстройства.

Всеки пети оздравял се връща в болница

Изследване на университета в Лестър и на английската статистическа работа ONS е посочило, че съвсем всеки трети излекувал се от COVID-19 пациент още веднъж се връща в болница в границите на 5 месеца след изписването му - постоянно поради проблеми с разнообразни органи. Почти всеки осми от тях даже е умрял в резултат на тези увреждания. Въпреки това не е бил регистриран като жертва на вирусното заболяване, споделя пред немската обществено-правна телевизия АРД Амитава Банерджи, която е измежду създателите на изследването.

Наблюдавани са били 47 780 пациенти, лежали в болница сред 1 януари и 31 август 2020 година с диагноза COVID-19. Делът на тези от тях, на които се е наложило наново хоспитализиране, е бил от три до пет пъти по-висок, в сравнение с в друга, референтна група пациенти. Веднага прави усещане един факт: изключително мощно наранени от наново хоспитализиране са били пациентите под 70 години и представителите на етническите малцинства.

От ONS също записват здравословни проблеми, появили се след прекарано боледуване от COVID-19: при всеки пети са се показали признаци пет седмици след оздравяването, а при всеки десети - до 12 седмици по-късно. Голяма част от тях са се оказали с проблеми с обмяната на веществата, сърдечно-съдовата система, черния дроб или бъбреците. До сходни резултати стига и едно проучване от Италия, съгласно което доста от признаците не са изчезнали след изписването на пациентите от болница.

Едно е несъмнено: рискът е огромен

В Германия липсват такива задълбочени наблюдения. Късните последствия от болестта не се записват, по тази причина и засегнатите с повторна симптоматика статистически се считат за излекувани. В момента се разисква опцията дълготрайните последствия също да бъдат изследвани. Изследване на една от огромните здравни каси в Германия (DKV), анализирала данните на към 10 000 пациенти, сочи, че значително от тях не са били изцяло оздравели и след изписването им. При тях сумите за здравни услуги, плащани от касата, са се нараснали приблизително с над 50 %.

Накратко: към момента знаем прекомерно малко за средносрочните и дълготрайните последствия от заболяването. Данните от съответните изследвания, правени в чужбина, обаче сочат, че рискът е огромен.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР