Да се изискат всички доклади за дейността на временната комисия

...
Да се изискат всички доклади за дейността на временната комисия
Коментари Харесай

Дадоха зелена светлина да се гласува сделката за 64 дка срещу 29 млн. край Гребната база

Да се изискат всички отчети за активността на краткотрайната комисия при договарянията сред Община Пловдив и „ Тея инвест ” за закупуването на 64 дка край Гребната база  срещи 29 млн. лв. до 5 септември.  Това решение взе Правната комисия към Общинския съвет, която заседава през днешния ден.
Прочетете още
Тя трябваше да реши дали да допусне предлагането на кмета Здравко Димитров за гласоподаване на сесията на Общинския съвет на 7 септември.  Въпреки  решението за допълнителните  документи, въпреки всичко точката бе позволена на съвещанието. 

На комисията участваха и представители от локалната гражданска самодейност „ За парка ”, които  влязоха в преден конфликт с общинските съветници. Наложи се и отмора от 15 минути, с цел да се охладят пристрастеностите преди взимането на решението.

От гражданското съдружие насочиха въпроси към съветниците дали утвърждават договорката и дали считат, че е целосъборазно да се платят 29 млн. лв. за парцел, който  е бил общински и придобит  за 1 млн. лв. от „ Тея инвест ”.

От своя страна ръководителят на комисията Йордан Илиев от ГЕРБ и самостоятелният Слави Георгиев обясниха, че функционалността на тази комисия е не да гледа предложенията по целенасоченост, а за правда.  С други думи те само могат да предложат едно решение да не влиза в Дневния ред на локалния парламент, в случай че те сметнат, че то е незаконосъобразно или има обстоятелства и условия, които да се изяснят.

Последваха и въпроси по какъв начин ще гласоподават общинарите на сесията, като бяха упрекнати, че си затварят очите за далаверите и вземат участие в нея. От друга страна общинските съветници  обявиха, че с дейностите си жителите си вършат предизборна акция, тъй като има измежду тях претенденти за кмет в лицето на Тони Стойчева.

Константин Бобоцов от гражданското съдружие сложи въпроса и защо  предлагането е единствено за част от парка, в случай, че решението на Общинския съвет за краткотрайната комисия е за договаряния за целия парцел от над 80 дка.

Веселина Александрова от „ Демократична България ” съобщи, че има доста въпросителни към това предложение.  Тя сподели, че откакто парцелът е разграничен той  към този момент има други идентификатори, като за закупуването му би трябвало да се вземе решение за актуализиране на Годишната стратегия за предписание с общинско имущество.

Припомняме, че новото предложение на не „ Тея инвест ” идва, откакто направиха нов Подробен устройствен план на парцела и той бе разграничен на две – единият от 64 дка, а другият от 13 дка. Предложението на компанията е Община Пловдив да придобие само имота от 64 дка, като останалите 13 не са обект на договаряния за закупуване. Вероятно те ще  бъдат за строителство. 

Оценката, която е дадена от компанията за въпросните 64 дка е 34 млн. лв. без Данък добавена стойност. От Община Пловдив обаче са създали своя оценка и тя е в размер на близо 29 млн. лв.. Именно това е и офертата на градските управляващи към частната компания.  Предложението е сумата да бъде разпределена в 4 години, като през тази се платят 10% от сумата, а през идващите 3 години да се дават по 30% - налозите и таксите ще бъдат за сметка на купувача, в тази ситуация в лицето на Община Пловдив.

Очаквайте продължение по тематиката за договорката и желанията на Община Пловдив!



 

 

 

 

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР