Да съхраним децата, като не ги въвличаме в политическа агитация

...
Да съхраним децата, като не ги въвличаме в политическа агитация
Коментари Харесай

Децата да не се използват за политическа агитация, призовават от Агенцията за закрила на детето

„ Да съхраним децата, като не ги въвличаме в политическа пропаганда и не ги използваме за политически цели “. С този зов се обръщат от Държавната организация за протекция на детето (ДАЗД) към водачите на политически партии и към всички участници в предизборната акция за вота за народни представители на 2 април, оповестиха от ДАЗД. 

Практиката от отминали предизборни акции п оказва, че по време на обществени събития се случва да се употребяват и разгласяват персонални истории и данни на деца посредством проявление на техния облик (фото- или видеоизображение), имена или други признаци, по които могат да бъдат разпознати , като по този начин се основават предпоставки за нарушение на персоналната цялост на детето, означават от ДАЗД.

От Агенцията припомнят, че закрилата на децата против въвличането им в политическа активност е обезпечено в редица интернационалните актове и в националното ни законодателство. 

Държавната организация за протекция на детето приканва и всички представители на средствата за всеобща информация да подхождат с отговорност към отразяването на събития с присъединяване на деца. От ДАЗД припомнят още, че сведения и данни за дете не се разгласяват без единодушието на неговите родители или законни представители, както и от самите деца, в случай че са навършили 14-годишна възраст, с изключение на в случаите на наложително известяван на органите за протекция на детето за дете, което се нуждае от помощ в рискова обстановка. Това се отнася и за децата на публични и политически фигури, които постоянно са обект на засилен интерес в медиите и обществените мрежи, изключително по време на предизборна акция. 

„ Нека сложим ползите на децата и правата им над всички други цели “ , съобщи доктор Теодора Иванова, ръководител на ДАЗД. 

С сходен зов към политическите партии се обърна ДАЗД и по време на акцията за парламентарните избори на 2 октомври предходната година. Съгласно Конституцията на Република България политическите цели и политическите действия са присъщи единствено на политическите партии, а Законът за политическите партии императивно не разрешава на същите да основават детско-юношески структури, сплотяващи лица под 18 години, подсетиха тогава от ДАЗД.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР