Да попиташ историк, изучаващ 20-ти век дали би искал достъп

...
Да попиташ историк, изучаващ 20-ти век дали би искал достъп
Коментари Харесай

Гай Уолтърс предизвиква почитателите на Дан Браун с нова поредица

Да попиташ историк, учещ 20-ти век дали би желал достъп до тайните архиви на Ватикана и все едно да попиташ елементарен човек дали желае да завоюва от лотария – несъмнено няма да каже " не "! А на мен това фактически ми се случи, когато към мен се обърна екипът, който стои зад " Папата и Дяволът ". И като същински печеливш в лотария, аз не можех да допускам на шанса си.

Откакто написах книгата си Hunting Evil, роман за това по какъв начин нацистите бягат след войната, аз съм захласнат от концепцията да се добера до мястото, считано за Светия Граал на архивите. Всъщност, с помощта на творбите на Дан Браун и други като него, има хора, които считат, че няма загадка на света, която да не е скрита тук, че дори имало и секрети за други светове, тъй като има и такива, които имат вяра, че в архивите има се пази информация и за извънземен контакт с хората. Въпреки, че аз не съм един от тези историци – в действителност, въобще заобикалям да употребявам думата " извънземен " в ТВ изявленията – несъмнено считам, че тайните архиви на Ватикана имат да ни кажат МНОГО за доста неща. Но това, което съответно ме интересува, е държанието на Ватикана по време на Третия Райх и годините след срутва му.

Точно това изследваме в поредицата в четири елементи " Папата и Дяволът: Разкриване на тайните документи на Ватикана " по Viasat History – изключително многозначителната връзка сред папа Пий XII и Адолф Хитлер. Благодарение на извънредния достъп, който имахме с екипа, ние успяхме да стартираме да отговаряме на някои големи въпроси, които от дълго време терзаят историците: До какъв брой Пий XII е умиротворявал Хитлер? Опитал ли се е да помогне на евреите да избягат от лапите на нацистите? Каква е връзката сред Ватикана и Мусолини? Колко е знаел авансово Ватиканът от това, което нацистите възнамеряват? И в края на краищата, имало ли е лицемерен нацистки скрит план за похищение на Папата? Това, което няма да направя тук – е да отговоря на тези въпроси. За да научите отговорите, би трябвало да гледате поредицата! Всеки понеделник от 22:00 часа по Viasat History, от 1 май. Но това, което мога да ви опиша, е какво е чувството да посещаваш тайните архивите на Ватикана. За огромно отчаяние на феновете на Дан Браун – и за моя наслада – в случай че искаш да посетиш архивите, би трябвало да натиснеш един дребен звънец, на който написа - на италиански - " Тайни архиви на Ватикана ".

Дотук със " скрито-покрито ". Ако обаче ви разрешат – по този начин, както на нас ни разрешиха – да минете през читалните за откриватели и да влезете в самия списък – ето тук към този момент стартира в действителност забавното. След като минеш по няколко дълги коридора и няколко солидни тежки порти се затръшнат след теб, най-накрая влизаш в самия списък. Първото, което забелязваш, е че е ОГРОМЕН. Имаш възприятието, че е колкото жилищен блок, построен от лавици и лавици и още лавици с документи. Като се разхождаш из него, чувството е омагьосващо, всепоглъщащо. Има епохи записи, милиарди части хартия и пергамент. Някои се съдържат в нови кутии за предпазване, други имат прашасали остарели кожени корици, изпълнени с папски претекстове. И таман като си помислиш, че си обходил цялото, внезапно забелязваш стълбище и осъзнаваш, че очевидно има цяло друго помещение! Очевидно, нямаше физически метод да се оправя с всички тези архиви самичък – само че с помощта на екипа доброволци към Барбара Фларе, историк и експерт по документи, които работят в архива, съумях!

Барбара бе скъпа! Такъв бе и монсеньор Серджо Пагано, който е префект на Ватиканските секрети архиви. И двамата се появяват в предаването, и въпреки, че в случай че си задоволително безсрамен, ще кажеш, че Ватиканът някак е манипулирал документите преди да ги забележим, повярвайте ми – в сериала има задоволително огромни разкрития, които демонстрират, че не е. Можех да прекарам дни - даже години - в архивите, само че както с всяко историческо изследване – постоянно идва миг, в който би трябвало да спреш да копаеш – и просто да направиш или книга, или предаване.

``

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР