Да покориш себе си не ви учи как да се

...
Да покориш себе си не ви учи как да се
Коментари Харесай

„Да покориш себе си“: Говори първата българка, покорила три осемхилядника

" Да покориш себе си " не ви учи по какъв начин да се спускате от планини или по какъв начин да покорите даден връх. Тя е написана по най-увлекателния метод за запалянковци. Има 32 страници с цветни фотоси от всички мои изкачвания. Искам хората да схванат от кое място съм тръгнала, през какво съм минала и по какъв начин не съм се отказала.

Това показа за Euronews Bulgaria Силвия Аздреева, първата българка, покорила три осемхилядника, създател на книгата „ Да покориш себе си “.

 

Имах тази пристрастеност и преди 10 години. Постепенно стартира да се заформя едно засилване към най-високите върхове. Не съм си и мечтала тогава за такива върхове. Преди няколко години започнах да се приготвям за едни малко по-високи върхове от Мусала. Тогава взех решение, че това не ми е задоволително и започнах да се готвя за по-висок връх от сорта на 4000м. Не успях да стигна до него. Няколко месеца по-късно заминах за Хималаите. Там върхът беше над 6000м. и това отключи пристрастеността в мен.

Един път падна лавина върху мен на връх К2, едвам оцелях. Това беше през нощта. Тогава си споделих, че умирам, споделих си край. Момента в който чух лавината досега в който ме удари - минаха секунди. Държах въжето, само че то не беше гаранция, че няма да загинем, тъй като лавината изкоренява клиновете. Причината поради която съм жива е, че снегът не се беше втвърдил. В следствие успяхме да се изровим. Бях в потрес, но успях да продължа и да оцелея. Причиняваме си много тежки премеждия. Цената на фантазията в алпинизма са изгаряния на лицето да вземем за пример - това е най-малкото нещо. Психиката ти да успее да убеди физическото ти тяло, че можеш да продължиш, това е всичко. 

Ние, хората, не знаем на какво сме способни. В моментите, когато висиш на косъм от гибелта, тогава хората схващат, че могат доста, схващат, че не могат да се отхвърлят пред компликациите.

 

 

Цялото изявление вижте във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР