Да поднесеш пълнени пуйка за Коледа си е традиция, а

...
Да поднесеш пълнени пуйка за Коледа си е традиция, а
Коментари Харесай

Пълнена пуйка за Коледа

Да поднесеш пълнени пуйка за Коледа си е традиция, а да приготвиш вкусна пълнена пуйка по тази рецепта е елементарно, като детска игра

Необходими Продукти

● пуйка - към 4.5 - 5 кг
● пилешки дробчета - 250 г или дреболиийте от пуйката, в случай че има в нея
● олио - 5 - 6 с.л.
● праз - 1 филиз
● лук - 1 глава
● моркови - 1 бр.
● гъби - 200 г от буркан
● ориз - 1 ч.ч.
● сол
● черен пипер

Начин на подготвяне

Почистваме, измиваме и нарязваме пилешките дробчета на дребни кубчета (или дреболийте от пуйката, в моята пуйка нямаше сърце, дроб и воденица и поради това употребих дробчета), в тенджерка сипваме олиото, щом се нагорещи прибавяме дробчетата.

Запържваме ги, след което прибавяме почистения и нарязан на дребни кръгчета праз лук, почистения и нарязан на дребно кромид лук и почистения и нарязан на дребно морков. Запържваме за към 4-5 минути, след което прибавяме добавяме гъбите, нарязани на шайби.

Задушаваме за още 4-5 минути, след което прибавяме олиза, щом промени цвета си доливаме към 2 ч. ч. вода, прибавяме солта и черния пипер на усет и варим към 15-20 минути, като понякога бъркаме с цел да не се прихване.

С готовата плънка пълним пуйката и я зашиваме. Ако ни остане от плънката я нареждаме около пуйката в тавата. Пуйката намазваме от двете страни с черен пипер и сол.

Доливаме малко вода в тавата и завиваме с фолио. Час преди да я махнем от фурната махаме фолиото с цел да се запече от горната страна и да хване коричка. Печем на 200 градуса до подготвеност.

Печенето продължава към 3-4 часа.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР