Да пътуваш на екскурзия, но само на хартия. Зрителите на

...
Да пътуваш на екскурзия, но само на хартия. Зрителите на
Коментари Харесай

Екскурзии на хартия: Клиенти не получиха капарото си след провалена ваканция


Да пътуваш на екскурзия, само че единствено на хартия. Зрителите на „ Тази заран “ алармираха за неосъществени екскурзии, макар че част от сумите са импортирани към туристическата организация.

В началото на 2020 година фамилията Атанасови от София взема решение да посети Франция и Италия и възнамерява фамилната си почивка. Пандемията от ковид трансформира проектите.

„ Екскурзията трябваше да бъде надлежно до пет страни: Австрия, Германия, Франция, Швейцария и Италия от интервала от 12 до 20 април 2020 година. Цялата екскурзия излизаше над 5000 лв.. Капарото е в размер на 2050 лв.. Парите внесохме по банков път “, изясни Ивет Атанасова.

Снимка: Редакторски екип


Капарото е платено на туроператора от Бургас „ Холидей БГ Тур “. По това време Европа е в локдаун, само че от компанията желаят цялостната сума на екскурзията. Семейството взема решение да остане в България и търси компанията, с цел да си вземе капарото.

„ Издадоха четири ваучера на стойност 512 лв. всеки с годност 31 декември 2022 година. Казаха, че нямаме различен вид, с изключение на да приемем и по този метод те ни завързаха ръцете “, добавя Ивет.

Снимка: Редакторски екип


След ваучерите връзката с компанията прекъсва и даже и да желаят - не могат да ги употребяват.

Проверка на bTV в Търговския указател демонстрира, че компанията " Холидей БГ Тур " е със седалище в Бургас и необятна палитра от действия – от покупка и продажба на артикули до туристически услуги. Съдружници са Димитрина Димитрова и Пролетина Проданова.

Въпреки всичко компанията е неоткриваема на посочените адреси на в Бургас, а и съседи не знаят за нея.

Объркани от многото компании, вършим информация в Регионалната туристическа камара в Бургас. Оказва се, че против компаниите неведнъж са подавани сигнали за злоупотреби. От Камарата също ни удостоверяват, че турагенциите са свързани със уеб страницата away.bg.

„ Нито една от компаниите – „ Холидей бг “, „ Престиж vip “ или „ Маджико Виаджо “ – новата, която в действителност дава отговор на уеб страницата away.bg, компанията с лиценз е Маджико Виаджо, не са член на камерата. Оплаквания има доста. Чували сме и за отговорности към потребителите, само че не е член на Камарата, няма по какъв начин и да бъде “, изясни Ивелина Пулева от Бургаска районна туристическа камара.

От Министерството на туризма изясняват, че има сигнали против туроператера, които са изпратени до КЗП и Агенцията за държавна финансова ревизия.

„ В този случай ние нямаме информация за че компанията е неоткриваема. Получаваме я от вас. Ще предприемем дейности по сезиране на органите на Министерство на вътрешните работи за разкриване на лицето “, уточни Елеонора Младенова, шеф на отдел „ Регулаторни механизми в туристическите действия “ към МТ.

Проверка направиха и от Комисия за отбрана на консуматори:

Снимка: Редакторски екип


Снимка: Редакторски екип


Така съдът остава последната вяра на семейство Атанасови да си върне назад парите за екскурзията, останала единствено на хартия.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР