Да пътуваш и опознаваш Европа безплатно. 567 българи са одобрени

...
Да пътуваш и опознаваш Европа безплатно. 567 българи са одобрени
Коментари Харесай

567 млади българи са избрани да обиколят Европа безплатно: Кога е следващото кандидатстване?

Да пътуваш и опознаваш Европа гратис. 567 българи са утвърдени в самодейността DiscoverEU („ Опознай Европейски Съюз “) и сред март 2024 година и май 2025 година ще посетят мечтани дестинации в границите на 30 дни, като пътуват с трен.

Приемът на документи за кандидатстване стартира

В плана са утвърдени над 3600 европейци на 18-годишна възраст. Участниците имат опция да пътуват независимо или с до четирима познати в група, в случай че и те дават отговор на изискванията за кандидатстване.

Снимка: EPA

Кога е следващият стадий за кандидатстване?

От началото на самодейността през 2018 година до момента общо над 280 000 души са спечелили карти за гратис пътешестване. Следващото кандидатстване е напролет.

Срокът за регистрация в DiscoverEU започва на 12 юни

„ Трябва да са навършили 18 години или да ги навършват през първата половина на годината Формулярът е елементарен - включва 5 общи въпроса за Европейски Съюз. Имат опция да си изберат дестинациите, още при избирането им могат да влязат във фейсбук група и да се уговорят с връстници..и да провеждат дружно маршрута си “, изясни Бойко Благоев, представител на Европейска комисия в България.

Наградените претенденти могат да пътуват с трен в 7 дни по желание в границите на един месец. При нужда има и различни типове превоз като фериботи и рейсове. Разходите за настаняване, храна, застраховка се покриват от участниците, като има отстъпки.

Проектът се провежда от Европейската комисия

Какво споделят към този момент пътувалите?

Валентин Терзиев е един от първите участници в плана. Пътуването му продължава няколко дни в три европейски страни.

Снимка: iStock


„ Само хубави мемоари имам. Пътувайки до Италия, беше необикновено, три дни във влака, преминавайки през толкоз доста страни, срещайки се с толкоз доста хора, беше необикновено “, споделя той.

По време на пандемията от COVID-19 20 000 учители и 65 000 възпитаници са получили електронни устройства

А преди две години Александра преднамерено избира нетрадиционен маршрут.

„ Не бях осведомена по какъв начин се работи с разписанията. И когато трябваше да пътувам сред Ротердам и Брюксел, имаше проблем с влака, трябваше да се прекачвам. За шанс срещнах други участници в програмата, които бяха в същата посока и приключихме пътуването дружно “, споделя Александра.

 

Повече информация може да откриете на уеб страницата на европейския юношески портал.  

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР