Да отпадне акцизът за пропан-бутана и метана, които се използват

...
Да отпадне акцизът за пропан-бутана и метана, които се използват
Коментари Харесай

Пропан-бутан и метан с 35-40 ст. по-евтини без акциз и с 9% ДДС

Да отпадне акцизът за пропан-бутана и метана, които се употребяват за моторни горива, а Данък добавена стойност за тях да бъда свален от 20 на 9%. Това е една от ограниченията, които са включени в антикризисния пакет, който държавното управление приготвя.

Най-голям резултат, като поевтиняване, от това предложение ще има за метана. В момента той се продава по 3,85 лв. на кг при данък от 0,85 лева на гигаджаул и Данък добавена стойност от 20%. Ако облагането бъде понижено по препоръчаната от държавното управление скица, цената му би трябвало да падне на 3,45 лв..

При пропан-бутана поевтиняването е съвсем идентично. В момента за звук пропан-бутан акцизът е 340 лв.. Но по газостанциите той се продава за литър, тъй че при съответното преизчисляване по отношение на плътността премахването на налога смъква цената му с 22 ст. Със ставка на Данък добавена стойност от 9% понижението стига до 35 ст. на литър. Това значи на дребно да се продава за 1,25 лв..

За бензина и дизела няма да има трансформира в облагането, заради което се планува да има отстъпка при зареждането на количество до 50 литра. Все още обаче се прецизира механизмът, по който ще се употребява тя, написа 24 часа. Единият вид е да се дава при всяко зареждане до 50 литра. Може обаче и да има ограничавания на брой зареждания, като това да се следи по персонална карта на член на фамилията или по номера на колата. Има да се прецизира и каква ще е отстъпката - дали 25 или 50 ст. на литър.

От “Промяната” показаха своето виждане за мярката, съгласно което 50 литра ще е месечно, с цел да може да им апедвидимост на отделените в бюджета средства. Отстъпката пък щяла да бъде 25 ст., само че финалното решение за параметрите на мярката щели да се вземат от обединението.

Депутат видя горива на по-ниски цени, в случай че “Литаско” не е на входа и изхода на рафинерията в Бургас

На входа и изхода на “Лукойл Нефтохим” стои компанията “Литаско”, която продава на рафинерията нефт “Уралс” на цена с 35 $ на барел по-висока от пазарно постижимата. В резултат на това директната загуба за българските консуматори е в размер на над 200 млн. лева месечно. Това написа депутатът от “Демократична България” Ивайло Мирчев във фейсбук. Той се базира на писмен отговор на вицепремиерът Асен Василев за цената, на която рафинерията купува нефт.

Според Мирчев “Лукойл” може да създава горива на доста по-ниска цена, в случай че купува на пазарни цени суровината. Освен това рафинерията не отчитала облаги и не плащала корпоративен налог, а парите оставали у притежателите на “Литаско”, упрекна Мирчев.

От отговора на вицепремиера Василев излиза наяве, че и бургаската рафинерия работи с изключение на с съветски, по този начин и с нефт от Тунис и Ирак. За интервала януари-април с най-ниска цена бил нефтът от Тунис - 84,6 $ за барел. Най-скъп е бил иракският - 98,1 $. От Русия идвал за 89,4 $.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР