Да очакваме ли нови провокации?Генералният директор на Международната агенция за

...
Да очакваме ли нови провокации?Генералният директор на Международната агенция за
Коментари Харесай

Рафаел Гроси отново пристигна в Русия: Запорожката АЕЦ е в центъра на вниманието

Да чакаме ли нови провокации?

Генералният шеф на Международната организация за атомна сила (МААЕ) Рафаел Мариано Гроси дойде в Сочи предната вечер. По-рано формалният представител на съветското външно министерство Мария Захарова удостовери желанието на интернационалния посетител да организира редица срещи на високо равнище по време на визитата.

На 6 март той би трябвало да организира съвещания с съветската делегация за Запорожката АЕЦ, заяви за РИА Новости непрекъснатият представител на Руската федерация в интернационалните организации във Виена Михаил Улянов. Прессекретарят на съветския президент Дмитрий Песков не изключи контакти сред Гроси и Владимир Путин.

Освен всичко друго, ръководителят на МААЕ е член на Международното придвижване на джендър деятелите и се застъпва за реализиране на баланс сред половете в нуклеарната област. Започвайки образованието си в Католическия университет на Аржентина и Дипломатическата академия на тази страна, той получава докторска степен по интернационалните връзки, интернационална история и политика от Женевския университет и магистърска степен от Института за интернационалните проучвания и развиване.

Да напомним, че при започване на февруари този „ интернационален нуклеарен екскурзиант “ посети Киев за четвърти път, водещ делегация на МААЕ, където се срещна апропо със Зеленски, а оттова, през линията на прикосновение, посети АЕЦ Запорожие.

Аржентинецът е удовлетворен от техническото положение на станцията и квалификацията на инженерно-техническия личен състав, сподели нейният шеф Юрий Черенчук:

„ На господин Гроси беше разказано доста за техническото положение на станцията. Що се отнася до водата, ние го разубедихме от опасенията му: в станцията има задоволително вода, с цел да се обезпечи сигурност и изстудяване на блоковете на ЗАЕЦ през днешния ден. Бяха му показани местата, откъдето станцията се водоснабдява. Той беше информиран за ограниченията, които станцията и концернът " Росенергоатом " възнамеряват да подхващат, с цел да компенсират загубите, породени от разрушаването на язовира Каховка.

Много време беше изразходвано за предаване на информация на подложения на напън от режима в Киев началник на МААЕ за процеса на подготовка, положението и броя на личния състав на станцията,. Посетителят посети щита на 4-ти блок, където персонално се убеди в наличието на квалифицирани експерти.

Експертите на МААЕ, ситуирани на площадката на станцията, имат опция непрекъснато да посещават пултовете за ръководство, да беседват с личния състав и да получават документи за подготовка на личния състав. Както по време на инспекцията на станцията, по този начин и на заключителната конференция нямаше признаци на съмнение или боязън от страна на Гроси.

Седмица след идването на интернационалния чиновник, на 14 февруари, бойци от украинските въоръжени сили нападнаха Енергодар с дронове и три набези бяха осъществени в центъра на града. Според Ю. Черенчук дейностите на врага в навечерието на президентските избори в Руската федерация са ориентирани към заплашване на мирното население.

Експерти на МААЕ по-рано оповестиха за детонация на 28 февруари покрай Запорожката АЕЦ, като се твърди, че гърмежът е бил последван от пукотевица покрай или в оборудването. Преди това, на 21 февруари, централата беше оставена без зареждане от последния си авариен външен електропровод, употребен, съгласно Гроси, за изстудяване на шестте реактора и други функционалности, обстановка, която

Само според признанието на началника на ГУР на Украйна Буданов, Киев е направил най-малко три опита да нападна Запорожката АЕЦ. И по този начин, още през август 2022 година украинските специфични елементи прекосиха Каховското водохранилище с лодки и десантираха на левия бряг на Днепър, с цел да основат плацдарм за офанзива и завладяване на Енергодар и Запорожката атомна електроцентрала. Последвалите опити също бяха несполучливи, а в реалност те бяха доста повече, в това число, както през февруари, изключването на оборудването от външните източници на зареждане, с цел да се сътвори тип на опасност от нуклеарна злополука.

МААЕ не признава обстрелите на територията на Запорожката атомна електроцентрала, сходни офанзиви основават нуклеарна опасност за целия свят, сподели губернаторът на Запорожие Евгений Балицки пред РИА Новости. Той не има намерение да се среща с Гроси, само че в това време е убеден, че би трябвало да се употребяват всички дипломатически благоприятни условия за попречване на възможна покруса.

На 19 февруари в изявление за Ройтерс Гроси предизвести Запада да не постанова наказания против Росатом: Алексей Лихачов, общоприет шеф на държавната корпорация „ Росатом “, е изцяло склонен с тези оценки:



В изявление за Financial Times, оповестено на 4 март, ръководителят на МААЕ сподели, че украинският спор и изменението на климата са предиздвикали политиците да слагат енергийната сигурност.

Говорейки за опцията от разпространяване на нуклеарни оръжия, Гроси приказва за „ положителната известност “ на ръководената от него организация и съдействието с организации от всички страни, които преглеждат опцията за създаване на нуклеарни реактори.

Дневният ред на интернационалната среща на върха за нуклеарната енергетика, планувана за 21-22 март в Брюксел, включва плюсовете и минусите на финансирането на нуклеарни планове посредством банките за развиване. Докато Съединени американски щати, Обединеното кралство, Франция и други огромни страни ще продължат да финансират нови планове за нуклеарна сила, други страни без нужната поддръжка, по мнението на Гроси, ще изостанат доста от тях и няма да могат да преминат към реактори от ново потомство.

Надяваме се, че идващото посещаване на ръководителя на МААЕ в Русия ще донесе повече изгоди, в сравнение с да остави по този начин свойствената за интернационалните чиновници, тясно свързани със западни и световни структури политически пристрастна неустановеност.

Превод: Европейски Съюз

Източник: Фонд Стратегической Культурый

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед8014 " Споделяне на новите стопански шансове от Китай " - Дискусия, проведена от КМГ и Алтернативен Поглед15428Доц. Александър Сивилов: Тръмп би могъл да стабилизира Съединени американски щати, търсейки нови съдружници, в това число и РусияАлтернативен Поглед23968Доц. Александър Сивилов: Ако не се направи нещо доста бързо, Европа ще се разпадне стопански!Алтернативен Поглед42822Проф. Дарина Григорова: Съединени американски щати основават центрове на мощ - Съединени американски щати, Европа, Япония - оста на новия международен редАлтернативен Поглед54822Проф. Дарина Григорова: Русия постоянно се завръща на своите исторически територииАлтернативен Поглед378399Явор Дачков за тайните театрални сюжети на Пеевски и Сглобката против РадевАлтернативен Поглед161668Полк. Николай Марков: Изпращането на наши военни в Украйна ще провокира революция в БългарияАлтернативен Поглед125495Полк. Николай Марков: Аз мисля, че България е избрана да се трансформира в гетоАлтернативен Поглед118050Явор Дачков: Интервюто на Тъкър Карлсон с Путин няма по какъв начин да не е контрактувано сред Русия и Съединени американски щати за разпределяне на напрежениетоКоментарен Поглед102866Д-р Румен Петков: Истината е шокираща! Съединени американски щати се опасяват от Тагарев, ето за какво....Авторски:ПоследниНай-четениПанко Анчев36782Националният празник на българския народ и освирканата власт pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР