Да не се закриват районни съдилища преди промяна в законодателството,

...
Да не се закриват районни съдилища преди промяна в законодателството,
Коментари Харесай

Да не се закриват районни съдилища преди промяна в законите

Да не се закриват районни съдилища преди смяна в законодателството, обвързвано с промяната на така наречен правосъдна карта. За това прикани служебният правосъден министър Янаки Стоилов в края на тричасовата полемика на тематика „ Достъпно и дейно правораздаване посредством разработване на нова правосъдна карта “.

„ Определянето на структурата на съдилищата и териториалният обсег на районните съдилища рефлектира върху упражняването на други юридически специалности и най-масово върху жителите. Прословутата правосъдна промяна не трябва да се свежда единствено до диалози за следващи промени в Конституцията. Тя включва осъвременяване на правосъдната карта, само че тъй че да усъвършенства правораздаването и изискванията за отбрана правата на жителите “, сподели Янаки Стоилов.

Той беше безапелационен, че промяната в съдилищата е въпрос, обвързван с достъпа до правораздаване и по тази причина законодателните промени би трябвало да бъдат импортирани от постоянно държавно управление при настоящо Народно заседание.

Въпреки преобладаващите рецензии към предлагания модел, един от координаторите на плана - членът на Съдийската гилдия на Висшия правосъден съвет Красимир Шекерджиев, заключи:

„ Може да сме съумели, може и да не сме. Едно е несъмнено – ние поставихме този проблем на масата. Той към този момент не може да бъде заобиколен. Рано или късно всеки един би трябвало да каже какво мисли, и когато каже не, би трябвало да каже какво да бъде и по какъв начин да се реши задачата. Призовавам ви – намерете решение, тъй като не желая да бъда неприятен оракул. Имаме сред 12 и 18 месеца преди животът да ни реформира, до момента в който ние спорим “.

В полемиката участваха магистрати, представители на неправителствени организации, на локалните управляващи и претенденти за народни представители. Те обсъждаха плана за промяна на правосъдната карта, квалифициран от членове на Съдийската гилдия на Висшия правосъден съвет в границите на форума „ Достъпно и дейно правораздаване посредством разработване на нова правосъдна карта “. Министерството на правораздаването провежда полемиката след зародилото напрежение към плана за промяна.

Едно от предложенията е да бъдат закрити 55 районни съдилища, против което остро реагираха съдии и юристи и имаше митинги по места.

Инициатор на днешната полемика е Янаки Стоилов, който предходната седмица изясни, че задачата на форума е да се слагат и обсъдят въпросите по отношение на обсега, наличието и критериите за структурата и пълномощията на съдилищата в България.

„ Това е въпрос, който не може да бъде решаван ведомствено, тъй като той визира подсъдността, достъпа и успеваемостта на правораздаването. Той всъщност отстранява Районния съд като главен първоинстанционен съд. Тези въпроси би трябвало да бъдат обсъждани по-задълбочено, сложно и те не могат да бъдат въведени в деяние без нужните законодателни промени. Моят апел ще бъде на тази полемика на този въпрос да не се гледа просто като на осъществяването на следващия план, а на нещо, което доста съществено визира реализирането на правораздаване “, изясни правосъдният министър.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР