Да не се пипа Законът за социалните услуги. За това

...
Да не се пипа Законът за социалните услуги. За това
Коментари Харесай

Депутати от Атака и бивш от ДПС тръгнаха да провалят закона, за който майките на деца с увреждания се бориха

Да не се пипа Законът за обществените услуги. За това прикани НГИ " Системата ни убива всички " и Сдружение " Общност мостове " с преднамерено писмо до куп депутати.
Става въпрос за закона, който беше признат след месеци на митинги от майките на деца с уврежания. Двете сдружения категорично показват, че новият закон прави оценка степента на нужда от помощ за хора с увреждания и това оказва помощ за по-точна оценка и по-добро финансиране. " Въвеждането на национална карта на обществените услуги, финансирани от държавния бюджет, ще постави ред в планирането и основаването на услуги и ще се подсигурява, че те ще бъдат съобразени с потребностите на хората в другите обитаеми места ", дават образец сдруженията за една от положителните хрумвания, включени в закона.
Всъщност, единствено няколко месеца след приемането на закона, към този момент има два законопроекта за смяната му. Първият е за цялостната му анулация, като той е дело на депутатите от " Атака ". Основният претекст е, че законът застъпвал " наредба и философия, която е заложена в неприетата и спряна за създаване Стратегия за детето ". Коя е въпросната наредба и каква е въпросната философия - народните представители от " Атака ", водени в предлагането от Десислав Чуколов показват фаворизиране на неправителствени организации, без да показват с какво се фаворизират. Ето и какво споделиха при започване на месеца за самодейността си от " Атака " - в този материал!
Вторият законопроект е за изменение на Закона за обществените услуги. Негов създател е депутатът от Движение за права и свободи Ангел Исаев, който влезе в Народното събрание с преференция и който има приключено единствено приблизително обучение. Всъщност поради преференциите Исаев беше отстранен от групата на Движение за права и свободи в Народното събрание, а също така депутатът е първенец по неходене на работа през 2017 година – на второ място, след безспорният водач Делян Пеевски.
Основният мотив на Исаев да предложи промени съответствува с този на „ Атака “ да желае законът напълно да бъде анулиран – тъй като в този си тип законът бил опасност за националната сигурност, тъй като допускал локални и задгранични организации с задгранично финансиране да нарушат правата и свободите на българските жители. Всъщност с " организации, чиято активност е ориентирана против суверенитета, териториалната целокупност на страната и единството на нацията, към разпалване на расова, национална, етническа или религиозна омраза , към нарушение на правата и свободите на жителите, както и организации, които основават секрети или военизирани структури, или се стремят да реализират задачите си посредством принуждение " (чл. 44, алинея 2 от Конституцията). И повода е, че " всевъзможни интернационалните финансови институции, физически и юридически лица без ограничаване " могат " да бъдат източници на финансиране при условия на изчерпателност на така наречен " обществена услуга ", тъй като това основава отношение на власт и послушание т.е. отношение на взаимозависимост от лицето, което обезпечава финансирането поради несъразмерното му икономическо преимущество пред българските държавни органи, физически и юридически лица ". В претекстовете за искане на смяна, депутатът показва и, че било неприемливо частни организации да могат да разполагат с нужни за оценка каква помощ е нужна на даден човек с увреждане данни, тъй като тези данни били сензитивна персонална информация - да вземем за пример данни за фамилно състояние, приходи, прочувствени и душевен проблеми. Освен това Исаев не има вяра, че плануванаъа в закона нова Агенция за качеството на обществените услуги щяла да управлява какво се случва със обществените услуги съгласно новия закон.
Законът за обществените услуги следва да проработи от 2020 година. Как той беше признат - припомнете си в този материал!
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР