да не информират Русия за прекратяване на споделянето на данни

...
да не информират Русия за прекратяване на споделянето на данни
Коментари Харесай

Русия обвини САЩ в злонамерено неспазване на договора за ядрените оръжия

да не осведомят Русия за преустановяване на шерването на данни за своите нуклеарни сили е злонамерено неспазване на Договора Нов СТАРТ, защото те не са прекратили публично присъединяване си в него. Това съобщи съветският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков пред РИА Новости.

Той акцентира, че Съединени американски щати няма да съумеят да трансферират отговорността върху Руската федерация за обстановката към Договора за понижаване на стратегическите оръжия и добави, че позицията на Москва остава непроменена.

Заместник-министърът на външните работи прикани Вашингтон да " поправи тъжния си опит в продължаващите нарушавания на СТАРТ ".

По-рано Рябков съобщи, че договарянията по контракта ще продължат, откакто Съединени американски щати се откажат от " напразните си мечти " за нанасяне на " стратегическо проваляне " на Русия.
 Съединени американски щати стопираха да споделят данни за нуклеарни оръжия с Русия
Съединени американски щати стопираха да споделят данни за нуклеарни оръжия с Русия

Проучват и кои други контрамерки са подобаващи

През февруари съветският президент Владимир Путин разгласи, че  - последния огромен контракт за надзор на оръжията сред Москва и Вашингтон. Той лимитира броя на нуклеарните бойни глави, с които двете най-големи нуклеарни сили в света могат да разполагат, и трябваше да изтече през 2026 година

Заедно, Русия и Съединени американски щати имат към 90% от всички нуклеарни бойни глави в света. Бъдещето на Нов СТАРТ закупи в допълнение значение в миг, когато съветската инвазия в Украйна тласна двете страни по-близо до директна борба, в сравнение с когато и да било през последните 60 години.

През август Москва приключи инспекциите по контракта, като стимулира решението си с рестриктивните мерки за пътешестване, наложени от Вашингтон и неговите съдружници след нашествието. Тя обаче тогава увери, че остава ангажирана със спазването на наредбите на контракта.

В края на януари Русия предизвести Съединени американски щати, че след приключването на контракта през 2026 година той тъй като съгласно Москва Вашингтон се пробва да ѝ нанесе " стратегическо проваляне " в Украйна.
 Путин подписа закона за излизането на Русия от контракта СТАРТ II
Путин подписа закона за излизането на Русия от контракта СТАРТ II

Решението за обновяване на присъединяване на Русия в контракта може да бъде взето от държавния глава
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР