Да живееш с малко кученце е като да живееш с

...
Да живееш с малко кученце е като да живееш с
Коментари Харесай

Как да научим кучето си на команди

Да живееш с малко кученце е като да живееш с прохождащо бебе. Малките не познават света към себе си, не са социализирани, нуждаят се от грижа и любов, само че имат потребност и да бъдат научени на съответни привички и команди за кучета. Затова, тъкмо както с децата, би трябвало да отделяте време за образование на кучето.

Обучението на новото куче би трябвало да стартира от деня, в който е влезнало във вашия дом. Започнете да му помагате да научи името му. По опция изберете малко име за куче. Използвайте всяко време, с цел да играете, нахраните и погалите и то скоро ще разпознае името си и ще отговори, когато бъде извикано. След като то знае името си, ще можете да го употребявате, с цел да споделяте с него и можете да започнете да упражнявате кучешки команди.

Следващата стъпка е да му помогнете да свикне с кучешкия мотив и каишката. В началото може да наподобява малко необичайно, само че бъдете търпеливи - ще съумеете! Сложете му лека каишка незабавно щом палето се прибере у дома и тренирайте по този начин. Ако то не е било имунизирано, ще би трябвало да го извършите вкъщи и в градината. Палето може да бъде доста пламенно и да дърпа каишката, когато ги извадите. В този случай пробвайте с по-фина каишка. Това улеснява главното образование както за вас, по този начин и за кученцата.

След като минат първите кучешки имунизации, сред 12 и 16 седмици, то може да премине към срещи с други кучета и подготвителни класове. Те са жизненоважни за развиването му и са доста занимателни.

Когато търсите класове за образование на кучето, търсете такива, които са другарски настроени, проведени, занимателни и употребяват награди. Бъдете деликатни с кучешките лакомства, когато дресирате кучето. Има някои нездравословни храни за кучета, за които бихте се изненадали да научите. В ранна възраст храненето на кученцето играе значима роля, защото се развиват имунната система, храносмилателната система, зъбите и очите.

Сред най-важните познания, които кутрето би трябвало да придобие, са командите.

Как да научим кучето си на команди

Първото, което би трябвало да научите – да притегляте вниманието на домашния любим. Изберете съответна дума и използвайте постоянно и единствено нея. В противоположен случай ще объркате животното. Нека да е елементарна – да вземем за пример Виж, Погледни ме, Внимавай – това, което е най-комфортно за вас. Всеки път, в който сполучливо кутрето ви огледа, го наградете.

Към последващи значими команди команди за кучета би трябвало да пристъпите едвам тогава, когато кучето е овладяло първата и съществена. Най-важните умения за всеки четириног другар – да сяда, да ляга, да стопира, когато му казвате, да идва, когато го викате. Може също да го обучите да дава лапа.

Сядането е добра команда за кучета, с която да започнете. Тя е напълно елементарна и животните я усвояват бързо. Как да го извършите – вземете малко кучешка храна и повдигнете ръката си, като кучето ви я следва.

Така по натурален метод кутрето ще заеме седящата позиция. Едва когато седне, кажете ясно Седни!. Изчакайте секунда-две, погалете кученцето, окуражете го и му дайте лакомството. Повтаряйте команда Седни няколко дни по към 15 минути на ден.

 Дресиране на кучето за схващане на команди

Не бива да преминавате към друга команда от дресирането на кучето, преди животното да е овладяло едната. Следващата стъпка – да го научите да ляга. Като придвижване лягането е сходно на сядането, което ги прави изключително подобаващи да бъдат научени една след друга.

Съветът тук – отделете 15 минути в един ден, в които да обучавате кученцето само да ляга. През идващите дни прибавете и командата Седни, с цел да бъде усвоена и да е елементарно разграничима за животното.

Трябва да научите кучето да идва, когато го викате. Това е доста значима команда, тъй като може да избави живота на кучето ви в някои обстановки, изключително на открито. За това ще ви е нужна малко непозната помощ. Кученцето ви ще ви следва на всички места, това значи, че другият човек ще би трябвало да го държи в единия завършек на стаята, а вие да се позиционирате в другата.

Извикайте Ела! В този миг дано сътрудникът ви ще пусне животното и то ще пристигна. Повтаряйте това по 20 минути на ден, като всеки идващ ден увеличавайте дистанцията – първо в стаята, по-късно на прага ѝ, след това – в прилежащи стаи. Прилагайте командата и на открито, като награждавате животното уместно с кучешки лакомства.

Най-важното за дребните кученца – не трябва да привикват, че всякога, в който изпълнят желаното, ще получат премия. Също по този начин е значимо да преговаряте научените кучешки команди. Може да ги групирате – кажете му да пристигна, по-късно го накарайте да седне. Отидете в друга стая, извикайте го, кажете му да легне. За това дано то получи едно лакомство, а не три.

Уверението, че кучето ви е дресирано вярно, е отговорност на всеки притежател на куче - освен за благосъстоянието на вашето куче, само че и за вашето успокоение.

Без значение от неговата възраст, порода или характер, всяко куче може да се възползва от малко указания.

Ето пет аргументи да обучите кучето си на команди

1. Обучението е от изгода както за кучето, по този начин и за притежателя

Що се отнася до образованието, вашето куче не е единственото, което жъне изгодите. Редовната работа с кучето ви оказва помощ да разберете по-добре неговите потребности, което ви прави още по-добър собственик.

Това може да бъде и превъзходен източник на извършения и да отвори нови благоприятни условия за вас - колкото по-добре се държи кучето ви, толкоз по-лесно е да го заведете, където и да отидете.

 Как да научим кучето си на команди

2. За лична сигурност

Колкото по-добре можете да контролирате кучето си с гласови команди, толкоз по-добре можете да го отбраните, когато е невъздържано. Освен това, в случай че кучето се загуби или би трябвало да бъде настанено в подслон, положителното образование единствено усилва вероятността то да е чинно куче.

3. Помага на вашето куче да бъде по-общително

Докато вашето куче се научава да зачита границите и да се държи вярно в обществени обстановки, другите кучета (и хората) ще бъдат по-удобни и спокойни към него. В резултат на това повече от тези взаимоотношения ще бъдат позитивни прекарвания за вашето куче.

4. Обучението прави развъждането на кучето ви безпрепятствено

Едно е вашето куче да се подчинява на главните команди на притежателя, само че сполучливо подготвено куче ще извършва и заповедите на другите, когато не сте там.

5. Можете да научите старите кучета на нови трикове

Има много митове, които може да ви попречат да продължите напред с образованието на вашето куче. Но доста от тях са просто неправилни, а някои може даже да ви карат да насърчавате неприятно държание на кучето.

Първо, възрастта на кучето не е индикатор за способността му да бъде подготвено. По-възрастните кучета могат да се нуждаят от няколко физически условия, изключително по-големи кучета или тези с проблеми с тежестта, само че те могат да се научат да одобряват указания също толкоз добре, колкото и по-младите кучета.

Добре възпитаното куче изпитва по-малко стрес, взаимодейства по-добре с другите и образува по-силна връзка с вас.

Ето и кои породи кучета се образоват елементарно!

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР