Да имаме неща като стрийминг с ултрависока разделителна способност под

...
Да имаме неща като стрийминг с ултрависока разделителна способност под
Коментари Харесай

Учените разработват нови свръхбързи електронни устройства за 6G

Да имаме неща като стрийминг с ултрависока разграничителна дарба на разположение на нашите мобилни телефони е нещо, на което успяхме да се насладим единствено с помощта на 5G – петото потомство мобилни връзки.

Но като си представим, че бъдещото ни всекидневие ще включва сателитен интернет, виртуална действителност, самостоятелни транспортни средства и интелигентни домове: те ще се нуждаят от още повече високоскоростна съгласуваност и технологии, способни да обработват извънредно бързо големи количества данни, написа Euronews.

Ускоряването на безжичните връзки изисква по-бързи сигнали, като електрониката работи на по-високи честоти – броят на трептенията в секунда или какъв брой бързо сигналът може да премине от точка А до точка Б.

Понастоящем информационните системи могат да употребяват сигнали със скорост до десетки гигахерца (1 милиард вибрации в секунда), само че за бъдещите 6G връзки те ще се нуждаят от сигнали с експедитивност от един терахерц (1 трилион вибрации в секунда).

За страдание, сега електронни устройства като транзисторите не могат да действат при толкоз високи скорости, което води до това, което постоянно се назовава „ терахерцова празнота “. Това ограничаване може да попречи на напредъка на идните технологии.

Електронни „ метаустройства “

Иранският откривател Mohammad Samizahed Nikoo и неговият екип от École Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL) са създали нов вид устройство като опция на транзисторите и диодите, което е в положение да предава доста по-високи скорости.

Конвенционалните електронни устройства работят въз основа на управление на електрони: т.е. има „ врата “, която или пуска електроните да си тръгнат, или ги принуждава да спрат. Но учените към този момент имат нов метод към електрониката, който управлява електромагнитното предаване, без да инжектира нито един електрон.

Те назовават тази идея „ електронно метаустройство “. То употребява „ изцяло друг тип комутатор, с друг принцип на работа и механизъм “ от транзисторите, разяснява Самизахед Нико пред Euronews Next.

„ Вместо да разчитаме на придвижването на електрони, ние управляваме електромагнитните взаимоотношения, с цел да реализираме доста по-високи скорости. Този нов електронен комутатор ни разрешава да направляваме бързи сигнали “, изяснява специалистът.

10 пъти по-бърза мрежа от 5G, може би даже още по-бързо

Samizahed Nikoo и неговият екип съумяха да предадат данни на терахерцови честоти до 100 гигабита в секунда, което към този момент е 10 пъти по-бързо от 5G и 100 пъти по-бързо от 4G.

Тези високи скорости ни разрешават бързо да прехвърляме доста количество информация, отговаряйки на условията на 6G телекомуникациите.

Новите открития, оповестени този месец в списание Nature, допускат, че такива електронни метаустройства може да са в положение да реализират даже по-високи скорости и да проправят пътя за безжични връзки със скорости на данни в терабита в секунда.

С други думи, съгласно екипа от учени, тези устройства освен биха могли елементарно да се оправят със скоростите, нужни за 6G, само че те ще могат да вкарат идващото потомство ултра бързи връзки.

Компании като Huawei, Apple и Ericsson към този момент работят върху създаването на нови полупроводникови материали, разнообразни от силиций, с цел да създадат устройствата по-ефективни за 6G телекомуникации.

Става дума за нов вид електронно устройство, което може да бъде конструирано върху всеки вид полупроводник. Това значи, че можем да реализираме 6G скорост, като се съсредоточим върху пестелив силиций и посредством внедряване на устройството върху нови полупроводникови материали.

А най-хубавото е, че то може да бъде създадено без да се изискват специфични условия, като се употребяват общоприети процеси в полупроводниковата промишленост.

Все още има опасения, че конкуренцията за по-бърза интернет връзка посредством 5G мрежи може да има нездравословно влияние върху околната среда и човешкото здраве. Изследванията не престават, с цел да се подсигурява, че технологията е безвредна.

Най-интригуващият аспект на 6G телекомуникациите е, че употребяваните извънредно високочестотни талази, известни като терахерци, нямат способността да обхванат надълбоко в кожната тъкан. Това значи, че те навлизат в повърхността на човешката кожа единствено с към 0,1 mm, като по този метод се понижава вероятността от всевъзможни неподходящи резултати върху вътрешните органи.

Вижте още:

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР