Да демонстрираш недоволството си е право, но демонстрациите са едно,

...
Да демонстрираш недоволството си е право, но демонстрациите са едно,
Коментари Харесай

Властта в Иран си създаде проблем с цените на бензина

Да демонстрираш недоволството си е право, само че демонстрациите са едно, а безредиците друго ", съобщи през вчерашния ден иранският президент Хасан Рохани по отношение на протестното придвижване, почнало в петък вечерта в няколко ирански градове. " Не бива да разрешаваме да има неустановеност в обществото ", добави той.

В събота демонстрациите против оповестеното увеличение на цените на горивата доведоха до конфликти сред стачкуващи и силите на реда. Полицай умря през вчерашния ден от раните си, откакто бе прострелян в събота вечерта при борба с въоръжени стачкуващи в Керманшах, Западен Иран, заяви държавната осведомителна организация ИРНА, която се базира на шефа на локалната полиция. Четиридесет души бяха задържани в събота в Язд, Централен Иран.

До тези конфликти се стигна ден откакто държавното управление изненадващо заяви, че усилва цената на бензина. Реформата бе показана като мярка, средствата от която ще бъдат предоставени на изпитващи усложнения семейства в една петролна страна, чиято стопанска система (задушена от американските санкции) се чака по прогнозите на Международния валутен фонд да се свие тази година с девет %. Тя обаче незабавно предизвика разделения, изключително в обществените мрежи и в политическата класа, която разкритикува определения от държавното управление миг - единствено няколко месеца преди плануваните за февруари парламентарни избори.

В петък вечерта, след оповестяването на мярката, иранците излязоха по улиците в няколко града. Един човек бе погубен, а няколко цивилни бяха ранени в Сирджан, Централен Иран, съобщи Мохамад Махмудабади, краткотрайно изпълняващ длъжността градоначалник на Сирджан, представен от ИРНА. Махмудабади не даде детайлности за повода за гибелта на починалия.

ИРНА заяви също за блокиране на пътища и на публични инфраструктури и за бензиностанции, на които са нанесени вреди. Властите също така фрапантно ограничиха достъпа до интернет след началото на демонстрациите.

Подкрепата на аятолах Хаменей

Решението за увеличение на цените на бензина получи през вчерашния ден поддръжката на аятолах Али Хаменей. " Вчера, предходната нощ и нощта преди този момент имаше проблеми в няколко града в страната, имаше починали и развалена инфраструктура ", съобщи висшият водач, представен от държавната телевизия. " Не съм специалист, съществуват разнообразни отзиви, само че откакто ръководителите на трите клона на властта (изпълнителна, законодателна и съдебна) са взели решение, аз го поддържам ", добави Хаменей. " Някои хора сигурно ще са недоволни от това решение, само че да нанасяш вреди и да палиш не е (реакция) на естествен човек, а на гамен ", сподели още Хаменей. След речта му Народното събрание се отхвърли от самодейността си да се направи стъпка обратно от мярката, заяви ИРНА.

Решението за повишение на цените на бензина бе взето в петък от Висшия съвет за икономическа съгласуваност, в който влизат президентът, ръководителят на Народното събрание и ръководителят на правосъдната власт. Цената на бензина ще се повиши с 50 % за първите 60 закупени литра всеки месец и с 300 % за идващите литри.

Президентът Хасан Рохани към този момент се опита през декември предходната година да усили цените на бензина, само че самодейността беше блокирана от Народното събрание, а страната беше разтърсена от невиждани демонстрации против използването на ограниченията за строги икономии. Иран е една от страните по света, в които има най-големи дотации за бензина. Насърчена от ниските цени, потреблението на гориво се усили, с 90 милиона литра, потребявани всеки ден от 80 милиона поданици.

Средствата, получени вследствие покачването на цената на бензина, ще бъдат предоставени на иранците с стопански усложнения, които са близо 75 % от популацията, съгласно Хасан Рохани. Сумите, които ще се дават на към 60 милиона иранци, ще варират от 550 000 риала (с равноценност от близо 420 евро) за двойките до два милиона риала (1580 евро) за семействата с пет и повече членове. " Нито един риал няма да отиде за държавната хазна ", увери президентът Рохани.

Икономическа рецесия

Ниските цени на горивото водят също така до сериозна контрабанда, която, съгласно ИРНА, е сред 10 и двадесет милиона литра дневно, които изтичат в прилежащ Пакистан, където цените на горивата са по-високи.

Рохани разгласи в петък, че не се е съгласил с апелите към държавното управление цените на бензина да бъдат увеличени до равнището на тези в други страни от района с аргумента, че това ще усили и инфлацията, която така и така е много висока.

Контрабандата бе подтиквана и от рухването на риала на валутния пазар, което е обвързвано отчасти и с обновените предходната година американски стопански наказания след едностранното евакуиране на Съединени американски щати от нуклеарното съглашение от 2015 година Това решение изостри икономическата рецесия и лиши страната от икономическите изгоди, които очакваше от договорката. Риалът рухна, инфлацията е над 40 %, а Международният валутен фонд предвижда понижаване на Брутният вътрешен продукт с 9,5 % тази година и застоялост през идната. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР