Да бъде замразена работата на съвместната историческа комисия между България

...
Да бъде замразена работата на съвместната историческа комисия между България
Коментари Харесай

Северна Македония предлага на България замразяване на Историческата комисия

Да бъде замразена работата на взаимната историческа комисия сред България и Северна Македония. Това предложи съпредседателят ѝ от страна на Скопие проф. Драги Георгиев в изявление пред

Той е склонен комисията да замрази работа си за година - две, до момента в който се възстановява политическата атмосфера сред двете страни, тъй като разногласията по общата ни история са спънка за придвижване на договарянията.

Според проф. Драги Георгиев взимането на такова решение не е ужасно, в случай че цената на това е прогрес по всички други равнища на договарянията сред двете страни.

" Гледам на този политически жест като благосклонност за разпределяне на благотворната атмосфера във връзка с несигурните тематики ", споделя проф. Драги Георгиев.

Той разяснява, че взаимното отбелязване паметта на Гоце Делчев на 4 февруари в Скопие сред български и македонски представители е политическо решение, а не резултат от координиране с историческата комисия.

Вече две години Комисията работи по формулирането на текст, който да разреши такова честване, само че единодушие по него няма, изяснява Георгиев. Той прецизира, че Историческата комисия още дебатира по делото и личността на именития бунтовник.

Терминът " обща история ", записан в Договора за другарство и добросъседство от 2017 година, съгласно Георгиев е прекомерно общо дефиниран и разрешава на България да пояснява тази история като история на българския народ от ІХ век до 1944 година

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР