Да бъде въведен лимит за плащане в брой до 10

...
Да бъде въведен лимит за плащане в брой до 10
Коментари Харесай

ЕК въвежда лимит за плащане в брой

Да бъде въведен предел за заплащане в брой до 10 000 евро, като ограничаването бъде годно за целия Европейски съюз. Това предлага Европейската комисия като концепцията е обвързвана с битката с прането на пари, се показва в известие.

Прането на пари и финансирането на тероризъм са сериозна опасност за стопанската система и финансовата система на Евросъюза, както и за сигурността на жителите, отбелязва Европейска комисия, представено от БНР.

По оценка на Европол към 1% от годишния Брутният вътрешен продукт на Европейски Съюз е замесен в подозрителна финансова активност. На този декор през днешния ден Европейската комисия показа пакет от разнообразни законопроекти, свързани с битката с прането на пари и финансирането на тероризма.

Големите заплащания в брой са елементарен метод за нарушителите да перат пари, защото е доста мъчно да бъдат проследени покупко-продажбите. Затова през днешния ден Европейска комисия предложи да бъде въведен предел за заплащанията в брой в размер на 10 000 евро на територията на целия Европейски съюз, се споделя в известието.

Подобни ограничавания към този момент съществуват в към две трети от страните от Евросъюза, само че размерите на сумите са разнообразни. Новите правила целят установяването на идентичен предел във всички страни от блока. Националните предели под 10 000 евро може да се запазят, излиза наяве от известието.

Ограничаването на огромни заплащания в брой затруднява прането на „ мръсни пари ” от страна на нарушителите, декларират от Европейска комисия.

Предложението на Европейската комисия би трябвало да бъде разисквано и утвърдено от Съвета на Европейски Съюз и от Европейския парламент.

Също по този начин Европейският съюз ще сътвори независима организация за битка с прането на пари в цяла Европа, където огромните банки са наранени от вълна кавги с мръсни пари, предава " Франс прес ".

В доста от случаите са наранени скандинавски страни като Дания, Швеция и Финландия с известност, че играят по разпоредбите, само че незаконните банди и тероризмът провокират съществено безпокойствие.

Разкритията постоянно включват банкови дъщерни сдружения със седалище в балтийските страни на Европейски Съюз, посредством които богати руснаци, укриващи налози и подложени на наказания, са създали пари нелегално.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР