Да бъде продължена програмата за настаняване в хотелите на бежанците

...
Да бъде продължена програмата за настаняване в хотелите на бежанците
Коментари Харесай

Украински депутат поиска от България да продължи програмата за настаняване на бежанците в хотели

Да бъде продължена програмата за настаняване в хотелите на бежанците от Украйна. Това е изискал Степан Чернявский, народен представител от партията на украинския президент Володимир Зеленски " Слуга на народа ", при срещите си в София. Чернявский се е срещнал с депутати от външната, обществената и комисията по защита в Народното събрание. Както и с Щаба към Министерския съвет, отговарящ за бежанците.

" Тук съм от четири дни. Дойдох в България като командировка от моята партия, с цел да забележим какво е положението на бежанците, които са в България. Как хората, които са избягали от войната, се усеща тук, в България. Дали получават нужната обществена отбрана. Искаме да им покажем, че ги помним, че не сме ги не запомнили и че се грижим за тях.

Какво ви споделиха при срещите? 

На първо място те споделиха, че са признателни на българския народ за това, че България ги е приела и че се грижи за тях. Това е първото известие, което пристигна към мен. Второто- те споделиха, че се тормозят от това, че в края на май ще се наложи да изоставен хотелите. Защото завършва тази стратегия за отбрана на бежанците и те ще би трябвало да се реалокират. А те не знаят какво ще вършат, тъй като в съществени линии това са деца и майки, остарели хора.

Аз допускам, че това до този миг им е било обяснено? 

Всъщност всичко, което са единствено клюки. Затова желаех да се срещна и с вашите депутати. В Народното събрание разговаряхме. И те също поддържат това, което и аз ги помолих. Възможността програмата за бежанците да бъде продължена след 31-ви май. Разбира се, има и разнообразни нюанси, които ще бъдат разисквани с представителите на спешния щаб. Когато бях в хотелите, огромна част от хотелиерите, където са настанени бежанците, те са с две и три звезди, даже хотелиерите доколкото разбирам са подготвени да продължат програмата за бежанците. Въпреки, че туристическият бизнес влиза в летния сезон. Доколкото ми е известно, държавното управление има проекти да реалокира бежанците в почивни станции. Но в планински региони. Но преместването на огромен брой бежанци - към стотина хиляди- би провокирало стрес в хората, в децата. Затова слагам продължаването на програмата за бежанците в хотелите по морето пред спешния щаб на държавното управление. Вероятно ще се наложи да има премествания. Но всеобщо.

Споделиха ли украинските бежанци с вас някакви проблеми до момента в който са в хотелите? 

Няма такива особени проблеми. Единственото, което ги тормози, е приключването на тази стратегия за настаняване. И сега, в който към момента няма изясненост и опция да се върнат в Украйна. Докато бях тези дни тук разбрах, че в Одеса е имало ракетни офанзиви. Унищожени са били жилищни домове и търговски центрове. Вчера-оня ден се случиха сходни неща. Тоест, в Украйна продължава да не е безвредно. А и от там връщането на бежанците в родните им места. Разбира се всички, с които аз се срещнах, хората всички питаха по кое време ще свърши тази война. 

Освен положителното отношение към украинците, в България се чуват и рецензии. Какво бихте споделили тези хора?

А не съм срещал такива хора, които да са против бежанците. Защото всички сме възпитани, всичките хора по принцип се възпитаваме в хуманизъм. Четем книги, гледаме филми. Ако има някакви хора, които считат, че от нещо могат да бъдат недоволни, просто считам, че не са били възпитавани в хуманизъм, че са егоисти. Мисля че всички сме хора, без значение от националността. Както един човек ми сподели - има хора има и не-хора. 

Бяхте ли в други страни?  

Аз не. Мои сътрудници са в други страни. Посещенията се случват в границите на самодейност на депутатите от украинския парламент. Да посетят страните, в които има повече избягали от Украйна. Говорим за Полша, Испания, Германия, Австрия… Аз съм тук в България, тъй като майка ми е българка. И за дните в България започнах да си припомням българския език. Даже с вашите депутати можехме да приказваме без превод.  

А до момента в който говорехте без превод, обсъдихте ли и финансовия въпрос на ограниченията за бежанците?

Парите, доколкото ми е известно, издръжката на бежанците, ще се поеме от Европейския съюз. Мисля си, че заради тази причина българите нямат за какво да заплащат за бежанците. Присъствието на украинските бежанци в действителност подкрепя по някакъв метод стопанската система на България, тъй като идват от чужбина пари. Вярно е,че част от бягащите украинци не могат да си заплащат. Но има и хора, които могат. И идват тук с доста пари. Така част от украинците, които избягаха от войната, дават и доста пари по магазините, споделиха ми същина че дори и цените са се повишили. Даже си мисля, че стопанската система е малко е живнала около обстановката с бежанците. Затова си мисля, че българите не могат да се наскърбяват от украинците В същото време 

има хора в действителност които не могат да заплащат. И което в действителност нямат средства. Аз съм тук тъкмо поради това. За да съм сигурен, че тъкмо тези хора, бежанци, които нямат опция да стоят в България със лични средства, получават тези обществени благоприятни условия. Затова си мисля, че от обстановката българите нищо не са изгубили. Даже има позитивни моменти. На второ място - видях безграничната добрина на българите. И всички хора, с които се срещнах, бежанци, разказваха за тази добрина на българите. За която желая отново да ви благодаря, че приехте нашите бежанци и се отнасяте добре с тях. Затова е и срещата ми с депутатите. За да може да се провежда някаква опция за консултация за всички бежанци, да се координират напъните за помощ. Ето, в този момент нашите деца, които в този момент са в България, те би трябвало да се учат някъде. Те получават обучение. Обучават се сега, само че онлайн. Това обаче със слаб интернет, а образованието е най-главното. Ако войната се проточи, разговаряхме с депутатите, украинските деца ще би трябвало да учат в българските учебни заведения. Затова отново ни е необходим този диалог с депутатите - да се провеждат някакви предварителни курсове и когато есента образователната година стартира, на децата да им е елементарно в българските класове. Трябва да ви кажа, че всички бежанци, с които се срещнах, те желаят да се върнат в Украйна. Нямаше нито един човек, който да каже, че не желае да се върне. Обаче никой не знае по кое време това ще се случи. А сигурността на хората остава значима. Аз съм сигурен, че в някакъв миг ние ще победим. Ще успеем да възстановим справедливостта, ще възстановим целостта на Украйна. Защото в случай че руснаците споделят, че ни освобождават, те желаят територията. 

А тъй като казахте че сте тука от четири дни? Какво мислите за тези несъгласия, които се случиха тези дни пред паметника на руската войска? 

Това което мога да кажа че всичко се случва поради мощната агитация. Ако продължение на десетилетия пропагандата е била проруска, то и хората ще имат проруски настроения. Ако може би и украинските медии бяха на същото равнище, тогава тук нямаше да се случи сходно нещо. А хората сами щяха да могат да помислят. Да разсъждават по различен метод даже. Смятам, че медиите като цяло в действителност имат несъмнено въздействие в основаването на позицията на хората. 

Интервюто на Добромир Видев със Степан Чернявский в предаването " Нещо повече "  можете да чуете от звуковия файл. 

 Степан Чернявский беседва с репортера на БНР Добромир Видев
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР