Да бъде открита процедура за определяне на съдебни заседатели за

...
Да бъде открита процедура за определяне на съдебни заседатели за
Коментари Харесай

Процедури за определяне на съдебни заседатели за Окръжен и Районен съд – Плевен, откриха общинските съветници

Да бъде открита процедура за установяване на правосъдни заседатели за Окръжен съд – Плевен, и за Районен съд – Плевен, и да се основат краткотрайни комисии за осъществяване на процедурата по избора, взеха решение общинските съветници. Процедурата за Окръжен съд е след получено писмо от Апелативен съд – Велико Търново, във връзка изтичащия през м. януари 2024 година мандат на сегашните правосъдни заседатели. Общото заседание на съдиите от Апелативен съд – Велико Търново, е определило 90 бр. правосъдни заседатели за Окръжен съд – Плевен, като от региона на Общински съвет – Плевен, би трябвало да бъдат препоръчани 75 броя.

Постъпило е писмо и от Административния началник на Окръжен съд – Плевен, за разкриване на процедура за установяване на правосъдни заседатели за Районен съд – Плевен, и основаване на краткотрайна комисия за осъществяване на процедурата по избора. Общото заседание на съдиите от Окръжен съд – Плевен, е определило 99 броя правосъдни заседатели за Районен съд – Плевен, които да бъдат определени от Общинския съвет – Плевен.

Кандидати за правосъдни заседатели могат да бъдат дееспособни български жители на възраст от 21 до 68 години, които: имат сегашен адрес в община, която попада в границите на правосъдния район; приключено минимум приблизително образование; не са осъждани за съзнателно закононарушение, без значение от реабилитацията; не страдат от душевен заболявания; не са правосъдни заседатели в различен съд; не са общински съветници от правосъдния район; не вземат участие в управлението на политическа партия, коалиция или организация с политически цели; не работят в съд, прокуратура, следствени органи, Министерството на вътрешните работи или в други органи от системата за национална сигурност, намиращи се в Плевенския правосъден район; не са избирани за правосъдни заседатели повече от два поредни мандата към същия съд.

Основно условие е минимум 10 на 100 от лицата, които се включват в листата, да са с подготовка в региона на педагогиката, логиката на психиката и обществените действия. Мандатът на правосъдните заседатели е 4-годишен, стартира да тече от момента на полагане на клетвата по член 69 от Закон за съдебната власт. Заседателите не могат да бъдат избирани за повече от два мандата към същия съд. В период до 15 септември 2023 година Общинският съвет – Плевен, следва да предложи на Апелативен съд – Велико Търново, и на Окръжен съд – Плевен, претендентите за правосъдни заседатели, като приложи копие от решенията си дружно с нужните документи.

Кандидатите за правосъдни заседатели за Окръжен съд – Плевен, и за Районен съд – Плевен, подават нужните документи в деловодството на Общинския съвет – Плевен, в период от 03.07.2023 година до 21.07.2023 година Те ще бъдат изслушани навън съвещание от 7-членна комисия.

Състав на краткотрайната комисия за осъществяване на процедурата по избора за установяване на правосъдни заседатели за Окръжен съд – Плевен: ръководител - Владислав Монов, заместник-председател - Бойко Тодоров, секретар - Мария Монова, членове - Цветелин Горанов, Васил Петков, Свилен Атанасов, Валентина Вълчанова. По предложение на ръководителя на Общински съвет – Плевен, Мартин Митев, признато с болшинство, съставът на краткотрайната комисия за осъществяване на процедурата по избора за установяване на правосъдни заседатели за Районен съд – Плевен, ще е същият.

Временната комисия би трябвало да завърши работа до 18 август 2023 г.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР