Да бъде изготвен Подробен устройствен план за детска площадка и

Да бъде изготвен Подробен устройствен план за детска площадка и ...

Планират детска площадка и озеленяване за спорния имот на ул. Сливница в Асеновград.

Да бъде изготвен Подробен устройствен план за детска площадка и озеленяване в спорния имот пред улица "Сливница" в Асеновград, предложиха общински съветници от града. Припомняме, че мястото бе върнато на наследниците чрез съдебно решение, което е влязло в сила през 2009 г. Близо 10 години по-късно те решиха да застроят собствеността си, въпреки че парцелът е неурегулиран, а част от улица "Сливница" не съществува в регулационния план на община Асеновград.
Заради намерението на наследниците, живеещите наоколо се вдигнаха на бунт. Организираха протестни митинги и палатков лагер, като проявиха публично обществено недоволство заради факта, че това място е единствената останала зелена площ в района. И ако земята бъде застроена и заградена, ще бъде блокиран входът на къщата, разположена в непосредствена близост. Ще бъде затворен и единственият пешеходен път (тротоар), по който жителите на квартал "Баделема" слизат към централната част на града. Обединени от една обща кауза, независимо от политическите си различия, общински съветници от ГЕРБ, РБ и ДПС в Асеновград поискаха от администрацията да започне отчуждителна процедура с обезщетение за наследниците. Те ще получат равностойно овъзмездяване във вид на финансови средства или земя на друго място, в което да изпълнят инвестиционните си намерения.
Предложението на съветниците бе прието с 23 гласа "За" от местния парламент. 10 от старейшините гласуваха с "Въздържал се". По думите на инициаторите, това е първата стъпка към решаването на казуса, който се проточва вече около година. Какво точно ще бъде изградено върху спорния имот, по отношение на съоръжения и озеленяване, все още не е ясно, тъй като тепърва предстои да бъде изготвен проект. А бетоновите заграждения, които наследниците положиха незаконно и по този начин блокираха преминаването на пешеходци и автомобили, все още не са отстранени, тъй като има обжалване заповедта на кмета за премахването им.
Ето и кратка ретроспекция по случая от преди няколко месеца, когато бе последното публично изказване от трибуната на Общински съвет-Асеновград на родители, потърпевши от случващото се: "Вече два месеца никой не се заема да дойде на място, за да види как майки с детски колички, ученици и възрастни хора не могат да преминават през бетоновите преграждения и премахнатите от възмутени граждани мрежи. Искам да попитам как цялата тази ситуация влияе психически на всички живеещи в квартала, особено през последните два месеца, когато бе моментът на коледните празници.
На 04.12.18 г. от името на Инициативния комитет за спасяване на зелената площ бе внесено заявление, адресирано до Общински съвет-Асеновград, с едно единствено искане, което ние майките от трите квартала подкрепяме. А именно: след като бъдат обсъдени всички законови основания и норми да се приемат скоростни мерки за разрешаване на тази абсурдна ситуация. Ние, гражданите, сме ви гласували вот и сме ви делегирали правомощия, чрез които сте длъжни да обърнете особено внимание на този безпрецедентен проблем - както на нас, така и за обезщетение към наследниците на имота".

Източник: actualno.com