Да бъдат включени задължително биохрани в болничните заведения, столовете на

...
Да бъдат включени задължително биохрани в болничните заведения, столовете на
Коментари Харесай

Предлагат биохраните да станат част от менюто в болници, детски заведения и столове

Да бъдат включени наложително биохрани в болничните заведения, столовете на ведомствата и детските градини, планува Национален проект за развиване на биологичното произвеждане до 2030 година, качен за публично разискване.

Според него подобаващи ограничения за повишение на осведомеността на потребителите за биологичното произвеждане следва да бъдат стартирани още от учебните заведения и детските градини. В това отношение е уместно в схемата на Европейски Съюз за " Училищен плод “ и " Училищно мляко “ да се усили делът на биологичните артикули, като се даде преди всичко преднина на тези, които са създадени в Република България, на второ място на тези създадени от вътреобщностна търговия и на последно място от импорт.

Подходяща мярка за увеличение потреблението на биологични артикули е да се усили делът им в менютата на децата в детските градини, ясли и кухни, като се акцентира на био артикули от български производители, се показва в проекта. Според него самодейността може да се започва с пилотен план, който в началото (2025 г.) да обхване към 50 бр. детски градини, ясли и кухни, а през интервала от 2026 година до 2030 година броят им да се усили до  200 бр., които предпочитано да употребяват локални (български) биопродукти.

Инициативата ще подтиква освен локалното био произвеждане, само че и ще докара до по-качествено и здравословно хранене на децата. Преди правенето на пилотния план е належащо изследване за въвеждане на локални (български) биологични артикули в детските градини, детски ясли и детски кухни посредством иницииране на самодейност за обезпечаване на спомагателни средства на общините в размер на 30% над отпусканите досега средства от държавния бюджет за прехрана на детските заведения и кухни.

Друга мярка планува българските биологични артикули да се включат и в публичното хранене по общинските (държавни) обществени заведения и детски кухни в провежданите от тях " зелени “ публични поръчки за доставки на храни и кетъринг. Аспектите на биологичното произвеждане, неговото районно измерение и сезонността следва да се преглеждат дружно, като подпомагането обвързвано с екологосъобразни публични поръчки и на обществено слабите пластове да е с приоритет към българските сезонни био артикули.

Стимулирането за потребление на биологични артикули в публичните заведения ще се извърши посредством въвеждане на Директивата за зелени екологосъобразни публични поръчки посредстом смяна в Закона за публичните поръчки (ЗОП), както и други благоприятни условия за увеличение на разпространяването и продажбата на биологични артикули. Това ще разреши на редица публични организации да закупуват биопродукти вместо стандартни и ще усили размера на закупената био продукция за бранша на публичното хранене.

В проекта е заложена самодейност на Министерство на земеделието и храните към Министерство на финансите за законодателна смяна по отношение на провеждането на " Зелени публични поръчки “ и критериите за възлагането им. Необходимо е консолидиране на биологичните артикули с минималните наложителни критерии по Закон за обществените поръчки за възлагане, с като се цели увеличение на каузи на биопродуктите, които да съставляват до 5% от количествата на доставките, написа Pariteni.bg.

Като първа стъпка е осъществяване на изследване на опцията за иницииране на съглашения сред Министерство на земеделието и храните и Министерство на здравеопазването, Министерство на образованието и науката, Министерство на вътрешните работи, Министерство на защитата, Министерство на труда и обществената политика и общините за включване на български био артикули в храненето на чиновници на ведомствата, пациенти на болнични заведения и настанени в обществени домове и патронажи. Извършване на разбор на потреблението на хранителни артикули по категории в посочените ведомства, разбор на разноските за храна, определяне на нуждата от увеличение на бюджетите им са планувани в проекта.

В него се показва, че са нужни спомагателни ограничения за битка с лъжливите практики, свързани с етикетирането са планувани в националния азбучник със наказания.

В комерсиалната мрежа се оферират значителен брой стандартни храни и артикули, носещи обозначения като " еко ", " натурално ", " чисто ", " органик " и други термини и производни, които подвеждат потребителите, че предлаганите стандартни артикули са сертифицирани за биологични. Нивото на информираност на потребителите не е задоволително високо и не постоянно те могат да разпознаят сертифицираните биологични артикули от стандартните. Голяма част от потребителите не познават логото на Европейски Съюз за биологично земеделие, не знаят какво значат кодовите номера на Контролиращите лица, произхода на продуктите и така нататък Потребителите не се възползват от опциите за проследимост на сертифицираните биологични артикули, с което биха си подсигурили спокойствието и доверието, че употребяват безвредни и здравословни храни.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР