Да бъдат направени промени в Кодекса за социално осигуряване (КСО)

...
Да бъдат направени промени в Кодекса за социално осигуряване (КСО)
Коментари Харесай

Шалапатова предлага да има договор за приемните родители, който да гарантира някои техни права

Да бъдат направени промени в Кодекса за обществено обезпечаване (КСО) и в Закона за здравното обезпечаване по този начин, че да се обезпечи специфичен контракт на приемните родители, с цел да се подсигуряват техните осигурителни и здравни права. Това е предлагането на Консултативния експертен съвет за разработване и одобряване на резистентен модел на приемната грижа в България, зад който застава настоящето управление на Министерството на труда и обществената политика (МТСП). Това съобщи на брифинг общественият министър в оставка Иванка Шалапатова .

" Финансирането на приемната грижа е обезпечено само от европейските фондове по линия на Програма „ Развитие на човешките запаси “, а планът завършва през декември т.г. ", изясни тя. По думите на Шалапатова по тази причина ще бъде направен и финансов стандарт за приемната грижа.

Предложението на всички специалисти, което аз изцяло поддържам, е приемната грижа да стане обществена услуга и да откри място в член 15 на Закона за обществените услуги от идната година, разгласи още министърът в оставка. Тя посочи, че това ще подсигурява възстановяване на поддръжка за самите приемни родители.

Има наклонност за отвод от приемната грижа, изясни Шалапатова. През 2021 година 230 са подадените заявки от приемни с отвод да са част от плана, през 2022 година те са 180, а през 2023 година – са 168. Ако политиката към приемните фамилии не се промени, годишно ще губим сред 150-200 фамилии, разяснява министърът в оставка. И подсети, че ролята на приемните фамилии е значима, тъй като тези хора, които грижат за дете в потребност, могат да трансформират неговата орис към по-добро.

Наблюдава се тревожна наклонност за понижен интерес към приемната грижа , сподели също Шалапатова.

Затова решението от през днешния ден е извънредно значимо – да дадем опция общината да подписа подобен специфичен контракт и приемните родители да имат обезпечени права, когато се пенсионират, когато риск от заболяване или при майчинство, разгласи още министърът в оставка. По думите й това подсигурява сигурност и резистентност в приемната грижа. В момента гражданският контракт не дава на приемните родители никакви осигурителни права, посочи още Шалапатова.

Предложението за специфичен контракт компенсира най-голямата им нужда – обезпечаване във фонд „ Общо заболяване и майчинство “, както и по системата за пенсионно обезпечаване, добави тя. Тези две потребности са най-големи и с новия тип контракт приемните родители ще имат правото на парични компенсации да вземем за пример за краткотрайна неработоспособност при общо заболяване или карантина, уточни Шалапатова. Те ще придобият право на парично компенсации за бременност и раждане, развъждане на дете до 2-годишна възраст, осиновяване на дете до 5-годишна възраст, развъждане на дете до 8-годишна възраст от бащата, избори още тя. Правото на парични помощи при неработоспособност и профилактика и рехабилитация също ще бъде подсигурено от специфичния контракт, в случай че се одобри.

Шалапатова направи ангажимента, че специфичният контракт не е трудов контракт. Единодушни бяха специалистите, че трудово-правните връзки биха затруднили развъждането на децата на този стадий, акцентира тя.  

Друго решение от консултативния съвет през днешния ден касае грижата за децата , които на 18-годишна възраст „ по волята на закона “ би трябвало да изоставен приемното си семейство. Агенция за обществено подкрепяне
да предложи нов вид финансова помощ за тях, осведоми също Шалапатова. В сряда тя чака решение от Фонда за обществена протекция за стартирането на нова стратегия за даването на еднократна помощ в размер на 1600 лева за тези деца, които тази година ще навършат пълноправие. Целта е тези средства да им оказват помощ за адаптирането към независимия живот, посочи министърът в оставка.

Шалапатова уточни, че се надява идващият министър на труда и обществената политика да схване всички оферти и да продължи смяната по отношение на приемната грижа. Смятам, че е време да покажем, че може да взимаме смели решения в обществената система. Нека идващият министър да не отсрочва повече решенията за най-ценния капитал на България – децата, пожела си министърът в оставка.

В отговор на журналистически въпрос Шалапатова сподели, че няма подготвеност да е част от служебния кабинет . Такива диалози не се водят с мен, призна тя. Ако бъдат водени, ще ви срещна навременно. За мен тази отговорност не е самоцел, сподели също Шалапатова.

Всеки миг е значим! Последвайте ни в  и , с цел да сте в крайник с тематиките на деня
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР