Д-р Юлия Бянкова е шеф на Етичната комисия към Българския

...
Д-р Юлия Бянкова е шеф на Етичната комисия към Българския
Коментари Харесай

Етичната комисия на Лекарския съюз е с вързани ръце за случа...

Д-р Юлия Бянкова е началник на Етичната комисия към Българския лекарски съюз в продължение на един мандат до събора на организацията оня ден, когато беше заменена. На форума избраният отново за нов мандат ръководител доктор Иван Маджаров съобщи, че по отношение на пандемията има много тъжби и сигнали до Етичната комисия, само че тя в този момент по Устав на процедура няма никакви пълномощия и това наложително би трябвало да се промени.

Д-р Бянкова работи като реаниматор в болница „ Иван Селимински “ в Сливен. Пред " Марица " тя разяснява случая с умрелия в УМБАЛ " Св. Георги " след мозъчна контузия 18-годишен пловдивчанин.

Етичната комисия към БЛС няма никакви права и отговорности като при случай с умрелия юноша в Пловдив, скърбя за момчето. Общо взето, за нищо няма отговорност. При нас кипи неправилен труд.

За 3 години сме разгледали 6 случая и препратили към бордовете по специалности, които би трябвало да се произнесат. Само един го направи! Никъде в правилника не са задължени.

Да не приказваме, че става въпрос за случаи по нарушаване на Етичния кодекс. Тоест, жестоко отношение на личен състав към пациенти или на личен състав към други медицински лица.

По-полезни са даже Етичните комисии към регионалните организации на БЛС, към които се препращат нормално молбите. Тази в Пловдив особено работеше чудесно.

Но по случаи с лекарски неточности нямаме нито права да се произнасяме, нито мнението ни се взима поради. Тоест, при подозрения за такава единствено съдът има право да назначи експертиза и да призове съответните експерти.

Както на всички места в опазването на здравето ни, и тук царува безпорядък. Какво да приказваме, когато даже от здравното министерство не са разписали разпоредбите при 10 от 18-те специалности. Защо и по какъв начин, визия си нямам.

По принцип с новите избори БЛС си става софийска организация. Като цялата система. Това че цели райони нямат реаниматори, нямат педиатри – е без значение. Такъв дисбаланс рядко се вижда. Тотално е погазено правото на хората да имат достъп до здравна грижа.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР