Д-р Цветанка Янакиева завършва Медицинска академия – София. Магистър е

...
Д-р Цветанка Янакиева завършва Медицинска академия – София. Магистър е
Коментари Харесай

Д-р Цветанка Янакиева: Фет-бърнърите са напразна надежда за таблетки чудо

Д-р Цветанка Янакиева приключва Медицинска академия – София. Магистър е по медицина. Има приета компетентност по спортна медицина. Работила е в Районна болница – гр.

Лом, в Националния център по спортна медицина, в Медицински център по рехабилитация и спортна медицина, Кабинет по спортна медицина.

Завършила е специализации по спортна медицина, ехография, токсикология, анестезиология и реанимация, здравен мениджмънт.

Има дълготраен опит в региона на спортната медицина, профилактика, хранене, намаляване, възобновяване и биостимулиране.

Д-р Цветанка Янакиева работи в региона на спортната медицина, профилактика, хранене, намаляване, възобновяване и биостимулиране. Разговаряме с нея за модерните способи за намаляване.

- Д-р Янакиева, какво съставляват фет-бърнърите, които набират особена известност в последно време?

- Много хора, в преследването на красива и стройна фигура, се надяват на таблетка знамение. При това чудото би трябвало да се случи, лежешком на дивана, с пакетче чипс в ръка. И производители, и търговци освен това търсене създават и оферират съответните „ чудеса ”. На солидни цени.

Фет-бърнърите (изгарящите мазнини препарати) се популяризират необятно из Интернет. И се радват на огромен интерес – както от бодибилдърите, по този начин и от страна на позатлъстелите ни съвременници.

- Какви типове фет-бърнъри има и по какъв начин работят на организма?

- В взаимозависимост от състава им и от хипотетичните дейности, могат да се разделят на няколко типа. Първите са термогенни комплекси. Съдържат съставни елементи, които би трябвало да форсират метаболизма, да потискат апетита, да подтикват централната нервна система и да покачват температурата на тялото.

Към тези съставни елементи се отнасят кофеин, екстракг от гуарана (който е също кофеин), холин, хидроксилимонена киселина, таурин, дестилат от зелен чай и от грейпфрут, кайенски пипер и други Въпреки че всички са растителни артикули и затова, по мнението на производители и търговци са безвредни, някои от тях в доста високи дози, което не е рядко събитие, могат да нанесат забележителна щета върху здравето при недоказани изгоди. 

Те не се предлагат на хора с проблеми с щитовидната жлеза, аритмия, хипертония и други сърдечни болести (при тях високите дози кофеин не са желателни и могат да влошат състоянието), недоволства от страна на стомашно-чревния тракт, тежки чернодробни и бъбречни болести, в това число до органна непълнота. 

Екстрактите от зелен чай, със наличие от 700 мг епигалокатехин галат, освен това няколко пъти на ден (в една чаша чай се съдържат 50-150 мг) могат да нанесат тежки увреждания на черния дроб 

Те към този момент се подреждат измежду най-честите аргументи за това, като на никое място няма предизвестие за нараснало внимание. Освен сърцетуптене и нараснало кръвно налягане, могат да провокират гадене, повръщане, бодърствуване, нарушено храносмилане.

Другият тип са „ липотропните ”, изгарящи мазнините препарати. Съдържат L-карнитин, лецитин, инозитол, метионин, хром. За нито едно вещество от последните четири няма потвърден необикновен резултат. От тях се чака да оказват помощ в преноса и утилизирането на мастните киселини, да контролират мастната обмяна в клетката, да понижават катаболизма, да пазят сърцето и съдовете от претоварвания. Как ще работят по посочения метод, остава загадка. Те най-малко нямат странични резултати.

Източник: lifebg.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР