Д-р Цветан Ценков е кмет на Видин от 2019 година.

...
Д-р Цветан Ценков е кмет на Видин от 2019 година.
Коментари Харесай

Кметът на Видин: Ще вдигна бунт, ако правителството насочи 4-те индустриални зони в Южна България

Д-р Цветан Ценков е кмет на Видин от 2019 година. Той е приключил Медицинска академия в София, има компетентност по вътрешни заболявания и кардиология. Работил е в Либия като съветник в централна болница. Основател на Медицински център „ Биомед 99 ”, който сполучливо менажира към този момент 20 години. Бил е народен представител в 39-ото Народно заседание, член на Управителния и Надзорния съвет на НЗОК, заместник-кмет при започване на предходния мандат. Аctualno.com го потърси за изявление, в което да опише за задълженията на общината и по какъв начин вижда оправянето с тях, за изпълнените обекти, за неосъществената финансова децентрализация.

Г-н Ценков, във фейсбук профила си съобщавате за две изключително огромни отговорности на община Видин. Едното е към Регионална инспекция за опазване на околната среда – Монтана, на стойност 14 млн. лева Това единствено от неплатени отчисления ли е?

Не. Това е по цялата оперативна стратегия " Околна среда ". Става въпрос за 6,5 млн. лева с Данък добавена стойност - изхарчени пари от по-предишния кмет, и наложената глоба от 4,5 млн. лева за нарушавания по време на построяването на пречиствателната станция. Отделно от това са отговорностите по отчисленията, за които сме създали график и съблюдаваме прецизно. Нещо повече, през отчисленията ще си купим кофи, за които плащаме средногодишно към 190 000 лв.. Това е последната частица от проблема по какъв начин се е източвала общината в годините. Слава на Бога, и това го завършваме тази година. На 18-ти януари ми изтича контракта с компанията, която ни е давала кофите чартърен. Отчисленията някой се е опитал да ги замете под килима и да не ги заплаща, което няма по какъв начин да се случи.

Първият стадий на тази пречиствателна станция е по контракт от 2013 година за 20,9 млн. лева с консорциум „ Понс-Вабаг-Еко Видин “. Вторият е от 2017 година с „ Хидрострой “ АД за 15,7 млн. лева без Данък добавена стойност. Санкцията би трябвало да е по втория контракт?

Да. С „ Понс “ имаме платени над 4,5 млн. лв., с Данък добавена стойност отиваме на 6,5 милиона - пари, които ги изискуем на Кохезионния фонд непосредствено.

Защо?

Те са изискуеми средства от общината пред оперативната стратегия и пред Национална агенция за приходите. Наложи се незабавно да създадем изключителна сесия, с цел да вземем 1,6 млн. лева заем от фонд " ФЛАГ ", с цел да се разплатим до края на тази година с изпълнителите и да приключим с тях. В противоположен случай щяха да ни наложат още по-голяма глоба. Аз недоумявам по какъв начин е допустимо предходният кмет да поучава общинските съветници да гласоподават против този заем, който е кратковременен, за към 7 месеца. Нашата цел е да затворим сага от три мандата обратно с пречиствателната станция. Ние сме дали цялата документи на прокуратурата - и на Специализираната, и Европейската - на Кьовеши.

Как затваряте сагата, като продължавате да дължите тези милиони?

Затваряме сагата с оперативните стратегии. Вече имаме всички строителни бумаги за пречиствателната станция. През август идваха австрийци, с цел да я пуснат и всичко да е в ред. Така, че сагата по построяването е завършила. Плащанията на задълженията ще бъдат разсрочвани във времето. Има опция с Министерството на финансите и с ръководещия орган да се подписа тристранно съглашение, само че ние би трябвало да затворим тази сага до 31-ви декември 2021-ва. Тук е най-големият куриоз, че всички отговорности са за сметка на общината, а не на тези, които са съдействали за това - предходния и по-предишния кмет. Ако може да се направи величествен извод, той е, че общините постоянно са пострадали. Потърпевши са за всички беди, които може да им дойдат от изпълнителите или от ръководещия орган.

В случая каква е нередността, за която е глобен планът?

Не желая да се наемам с това, има си органи. Даже има одитен отчет на Агенция " Държавна финансова ревизия ". Там в детайли е разказано всичко. Аз няма какво да кажа повече.

Обжалвали ли сте?

Санкцията я жалим. На първа инстанция сме изгубили. Вероятно и на последна ще загубим парите. Сега би трябвало да вървим да се обясняваме с Министерството на финансите - за какво е по този начин, за какво не е другояче.

Ако се направи параленост сред годишния бюджет на общината - 52 млн. лв., по какъв начин се съотнасят задълженията по отношение на неговата стойност? 

Това е другият огромен проблем - за какво, когато една от най-бедните общини в Европейския съюз съгласно данни от Национален статистически институт, страната и държавното управление не взимат никакви ограничения!? Било то посредством финансовата, било посредством държавната дотация. Има процедура в Европейски Съюз в такива небогати и периферни общини на хората също да им се обезпечава естествен живот. При нас до този миг не е имало подобен метод. Преди два дни съм внесъл в Министерския съвет и в Министерство на финансите писма тъкмо за това - да се усили държавната дотация, която е на няколко транша, и финансовите ни разноски също, с цел да може по някакъв метод да се преборим с всички тези провокации, с всички отговорности.

Съумявате ли да ги стопявате по някакъв метод?

Вижте, задълженията бяха 3,3 млн. лв., сега са към 1,2 млн. лв.. Ако желаете, ще ви дава обстоен разбор. Имайте поради, че последната вноска – 860 000 лева по един безлихвен заем от 2019-та, си го удържаха от финансовата ни дотация. Искам да кажа, че ние сме стопили жестоко над 1,7 млн. лв.. За пръв път от 10 години община Видин има заместник-кмет по бюджет и финанси. Питам ви - може ли една компания без счетоводство!? За мое огромно благополучие зам.-кметът по бюджет и финанси Цветомира Илиева се оправя прелестно. Тя е някогашен банкер, знае доста добре материята в бюджетирането. Вдигнахме събираемостта на налозите от 57% на 77% посредством най-различни механизми, в това число с прилепяне посредством арбитър реализатори. Така, че ние дилемите на общината ще ги гоним доколкото е допустимо в тази тежка обстановка.

Предвид обстоятелството, че горивата и електричеството нарастват мощно, значи, че  обстановката ще се утежни, по какъв начин ще задържите общината функционираща?

Направих предложение в предходното постоянно съвещание на Общинския съвет общината да усили или да актуализира налозите за недвижимо и движимо имущество. Имайте поради, че от 2008 година, когато минималната работна заплата беше към 240 лв. и сега е над 700 лева,  не са пипани тези налози. Настана заплашителен писък. Аз им споделих, че по различен метод, с изключение на да се пипне и данъчната си политика, общината няма по какъв начин да се оправи. Всички други административни такси и услуги също се актуализират, тъй като ние се готвим напълно да реновираме осветлението, с цел да ни паднат разноските за ток с до 50%. Знаете, че по данни на специалистите 70% може да бъдат икономисани от парите за електричество. Отделно, създаване на възобновими енергийни източници върху покривите на детски градини, публични здания в града и селата. Иначе това е тежест. 100 000 лв. приблизително на месец се качиха разноските за ток, което значи, че с към 1,2 млн. лева на година ще ни набъбнат разноските единствено за ток. И в случай че държавното управление не вземе ограничения, не знам какво ще стане.

Предложеното нарастване на локални налози и такси одобри ли се?

Не го одобриха, без значение че ние, в съпоставяне със прилежащите ни общини, сме на най-ниското ходило. Естествено, министърът на финансите ще ни пита: " Защо желаете спомагателни средства, когато не сте актуализирали личните си приходни механизми? ". Но аз не го вземам решение този въпрос, вземат решение го общинските съветници.

И въпреки всичко сте осъществили много инфраструктурни планове, кои през тази година са най-значими?

Синагогата - тя е с интернационална популярност. Даже имах среща преди два дни с фондация " Америка за България " и ги чакам по цялата логистика да изработят туристически артикул - обзавеждане, електронни формати на действия и връзка вътре в този музей, в който се трансформира Синагогата. Отделно, имаме един план в Министерство на околната среда и водите, посредством който над 4000 фамилии ще получат нови източници на сила за отопление като климатици, термопомпи, пелетни горелки. Имаме по Оперативна програма " Околна среда " план за реновиране на цялата постройка на общината с нов източник на отопление, замяна на дограмата. Изграждаме обществени жилища. Продължаваме работа по площада, финансиран от " Региони в напредък " - за към 1,1 млн. лева плюс подземните елементи, които ще се финансират посредством ПУДООС. Не на последно място се опитваме да реновираме регионалния или общински стадион, който повече от 70 години е в окаяно положение. Слава на Бога, нашият футболен тим към този момент се води за първо място в групата. Имаме много планове, които може да видите в уеб страницата на общината.

Как осигурявате частта за съфинансиране, защото част от плановете, които споменахте, не са 100% грант?

Има и със 100% грантове. Ще ви обясня. Аз и през днешния ден се видях с изпълнителния шеф на ФЛАГ и най-вероятно ще окрупним всички потребности на общината като кредитиране на идващите сесии - януари и началото на февруари. От Общинския съвет ще желая опция да вземем тези краткосрочни заеми за да осъществим плановете и по-късно от оперативните стратегии да си вземем парите. Това обсъждахме и в Министерски съвет, и в Министерство на регионалното развитие, че не е обикновено парите да се заплащат след 15-ти от ръководещия орган. Хубаво е както излизат актовете, по този начин и да се заплащат, с цел да не се товари толкоз доста общината със отговорности, които веднъж ни постановат оперативните органи, повторно ние сме длъжни да изтеглим заем, с цел да правим този или различен план. Виждате в каква тежка обстановка се намираме.

Кои актове визирате?

Примерно, когато се работи един план, на акт 10  се заплаща еди-колко си % от контракта. Става въпрос за актовете по Закон за устройство на територията (Законът за устройство на територията – б.р.). Закон за устройство на територията е главният закон в строителството и е огромният ни проблем с ръководещите органи, защото бяхме първата община, която подписа една доста сериозна двустранна конвенция с Камарата на строителите. Там стана ясно, че има големи разминавания сред Закон за устройство на територията и Закон за обществените поръчки (Закона за публичните поръчки – б.р.). Тези проблеми би трябвало да бъдат решени на законодателно равнище.    

Какво е главното несъгласие сред Закон за устройство на територията и Закон за обществените поръчки?

Много е дълъг този диалог. Лекар съм, само че ще ви кажа. Например, когато Закон за обществените поръчки дава опция и е казано, че до еди-кога си би трябвало да бъде изпълнен даден контракт, само че заради строителни аргументи, касаещи климата да речем, се прекъсва строителния проект. Тогава се постановат наказания. Европейският съюз желае спазването на избрани правила, само че въпреки това ние имаме българско законодателство, което би трябвало да се контролира по отношение на условията на Европейски Съюз. И когато приказваме за планове, свързани с фондовете в Министерство на регионалното развитие, Министерство на околната среда и водите или другаде, би трябвало да има синхрон. Друг образец - строителната компания си уволнява хидроинженера и поставя на негово място инженер. За това ми постановат голяма глоба. Каква е виновността на общината!? Къде е надзорът!? Нещо повече, аз съм задължен да им платя, с цел да завърши планът. Това е абсурд.

Имате ли индикации от строителни компании, че няма да изпълнят обект поради поскъпнали цени на материалите?

За саниране имаме 13 блока. На мен доста ми е забавна самата стратегия, известна в обществото като " зелената договорка ", тъй като не считам, че е най-важно единствено санирането. Там би трябвало да има слънчеви колектори и други неща, които да водят до енергийноефективно държание на постройките и на ползвателите. Въпросът е, че когато пуснахме тези 13 блока, които са от остарялата оперативна стратегия " Региони в напредък ", подписана през 2017 година, за последните четири не се яви никой. Сега отново ги обявихме за възлагане. Нищо не можем да създадем, тъй като този контракт е подписан с Брюксел на тези цени. Правете си изводите какви наказания може да наложат на общината, не на изпълнителя, в случай че той не е вложил материали като в заданието. А той по какъв начин да ги вложи, като ще търси по-евтиното решение. Парадоксът е сериозен.

Тоест, в риск са няколко блока да останат без реализатор и да загубите финансиране?

Изглежда единствено за един блок няма да намерим реализатор, само че отново ще го пуснем. Ще се опитаме да решим този въпрос.

Изглежда единственият ви късмет е финансовата децентрализация, не сте се отказали от нея, нали?

Напротив. Дал съм предложение за финансовите дотации. Не може район в такава тежка демографска и всякаква друга рецесия да му дадеш 1,5 млн. лв.. В същото време се натрупат едни остатъци и ние би трябвало като... - да не употребявам цинична дума, да се молим да ни дадат 3-4 милиона, с цел да асфалтираме улици в селата и града. Моля ви да дойдете във Видин, да видите какво направихме с 2,5 млн. лева от последното Постановление на Министерски съвет при държавното управление на Борисов. Почти няма неасфалтирано в квартал, междублоково пространство в централната част, в периферията на града и в селата. Аз в случай че имам 3,5 милиона приблизително годишно за асфалтиране, градът и районът ще се трансформира в в действителност положително място за живеене. Моята голяма вяра е, че новото държавно управление поне ще желае да промени нещата и ще разбере, че в случай че не се дадат пари на провинцията, както обичат да споделят в София, няма да се случат положителни практики. Не може развиването на страната да е единствено в Южна България. Магистралите са там, индустриалните зони са там. Аз ще подвигна протест, в случай че схвана, че държавното управление насочи в Южна България 4-те индустриални зони по програмата за резистентност и развиване. Ще запитвам какво се случва с Русе, Видин, Плевен, Враца, Монтана, Силистра. И там живеят хора. Според мен е извънредно време някой да се захване с тази страна. Аз съм войник, не съм политически зависим и се надявам новото държавно управление да откри сили да превъзмогне тези разлики. Не може Видинският край да е с 49% по-ниски приходи. На някой би трябвало да му светне лампата. Не може единствено кметът и администрацията да се борят за оцеляване. Някой би трябвало да ни помогне в тази борба.

Интервю на Анита Чолакова

Още от ВИДИН:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР