Д-р Румен Кондев е роден в Разлог, където завършва средно

...
Д-р Румен Кондев е роден в Разлог, където завършва средно
Коментари Харесай

Д-р Румен Кондев-кандидат за депутат от партия Български възход в Пиринско! След 20 години лутане: Време е за ясни правила  и контрол в здравеопазването

Д-р Румен Кондев е роден в Разлог, където приключва приблизително обучение. След отблъскване на войнишката работа учи медицина в Медицинска академия в София. Завършва компетентност „ Вътрешни заболявания “. Работил е като боен доктор, бил е шеф на РЗИ – Благоевград, РЗОК – Благоевград, зам. кмет на Разлог. В момента е шеф на вътрешно поделение в МБАЛ – Благоевград. Най-важното е да бъдеш обичан доктор е да работиш със сърце най-много за пациента, да се поставиш на неговото място, да усетиш неговата болежка и накърнимост и да му покажеш своята угриженост, внимание и поддръжка. Когато има доверие сред доктор и пациент, лечебният развой е доста по-успешен, уверен е експертът.

Д-р Кондев, вие практикувате като доктор повече от 20г. Каква е Вашата оценка на здравната политика в България?

През последните 20 години българското опазване на здравето се намира в серпантина от здравни промени, върти се в един обаян кръг, в търсене на най-благоприятен вид. Свидетели сме на непрестанно нарастване на финансирането на бранша, без да се извършат извънредно нужните промени-структурни, управнически, кадрови и като краен резултат следим закриване на отделения,дори на цели лечебни заведения, заради кадровият дефицит-лекари,медицински сестри, санитари и така нататък В последна сметка всички са недоволни –и медицински личен състав, и пациенти. Изцяло е нарушена връзката лекар-пациент. Това се отразява и на качеството на медицински перснал като се стартира от положението на Спешната помощ,продължим към доплащането на пациента в лечебните заведения и отвън лечебните заведения. Оказва се,че българинът заплаща три пъти повече за здраве от междинния европеец. Всичко това не води до възстановяване на качеството на живот,а тъкмо противоположното.

Как „ Български напредък “ ще се бори за работеща здравна система, какви промени ще предложите?

Партия „ Български напредък “ ще се бори пациента да бъде в центъра на здравната промяна на първо и главно място. Главните цели, залегнали в програмата на партията са равният достъп до здравна помощ. Не е загадка, че неналичието на медицински фрагменти лишава, обособени региони и дребни обитаеми места от съответна лекарска помощ.

В резултат пациентът заплаща или доплаща от своя джоб за осъществени медицински услуги и медикаменти, това основава чувство за неравномерен достъп и неправда. Ние от „ Български напредък “ сме за надзор на разноските за опазването на здравето за всеки изразходван лев. Сериозен е въпросът за положението на лечебните заведения, които са в извънредно тежко положение - остарели здания, необновени, неремонтирани, амортизирана инсталация. Голяма част от тях са в тежко финансово положение и са на ръба на оцеляването.Финансирането стига за заплащане на заплати и покриване на ежедневните разноски. Това е тъжната картина в България,за страдание.

От незабавно преструктуриране се нуждае и незабавната помощ.

Подобряването на публичното здраве и обособяване на по-голямо внимание на профилактиката, също е част от програмата на партия Български зъзход.

Да се обърне внимание и на лечебните заведения за долекуване и рехабилитация у нас. Да се намерения по какъв начин може да се употребяват и богатите естествени дадености на България.

Вие сте били на управителни длъжности, непрекъснато приказваме за кадрови недостиг, лечебните заведения в този момент действат ли с задоволително експерти, тъй че да обезпечат съответни грижи за пациентите и надлежно да не се стига до претоварване на работещите в тях?

Както към този момент загатнах има кадрови дефицит-на лекари, медицински сестри, лаборанти и така нататък Не се обръща нужното внимание на специализацията на младите лекари. Крайно време е в България да се основат условия и младите лекари незабавно да стартират специализация, да им се предложи по-добра вероятност отсега нататък, с цел да ги задържим в страната. Целта е да лекуват български, а не задгранични жители. Липсата на фрагменти за жалост не е проблем от през вчерашния ден.

Вие изпитахте на гърба си кадровия недостиг по време на пандемията?

Да по време на пандемията,особено вълната с Делта разновидността беше извънредно тежко. Имахме по 50-60 заболели и огромна част бяха в тежко състояние-с тежки двустранни пневмонии и дихателна непълнота.И лекари и медицински сестри,санитари бяхме на ръба на физическите си сили, само че въпреки всичко се справихме. И не сме върнали нито един болен, който имаше потребност от болнично лекуване.

Посочете три най-належащи ограничения в посока възстановяване на болнична, доболнична и така нататък грижа.

На първо място дейно ръководство на опазването на здравето за сполучливо реализиране на стратегическите цели.

-По-голяма грижа от страна на ОПЛ на хората от дребните обитаеми региони.

-Промяна в структурата и организацията на Спешната помощ,детското здраве.

-Реформиране на финансовата система на опазването на здравето за

увеличение на финансовите запаси и тяхното дейно управление-болниците да не са търговски сдружения.

-Да отпаднат клиничните пътеки като се заплаща за всяка осъществена здравна услуга.

-Да не се постановат предели на лечебните заведения,тъй като те се стремят да усвоят тези финансови средства даже и с приемане на „ фиктивни ” пациенти.

Осигуряване на човешки запаси в опазването на здравето, които да могат да удовлетворят възходящите сегашни и бъдещи здравни потребности на хората и обезпечаване на еднакъв достъп на хората до качествени здравни действия съответни на техните здравни потребности.

Да се сътвори електронно досие, да се отстранен доплащанията от страна на пациента.

Кога най-накрая ще спре текучеството на медицински фрагменти от България?

Нашето предложение е завършващите лекари на държавна прехрана да подпишат контракт за 7-10г. да работят в България, като им се подсигорят най-хубави възможности-квалификация,битово-материални и други На процедура какво се получава, страната образова лекари и медицински сестри на високо равнище, само че огромна част от тях напущат страната ни заради две причини- ниското възнаграждение и лимитирани благоприятни условия за специализация и вероятност за развиване.

Отново настойчиво се заприказва, че лечебните заведения не би трябвало да бъдат търговски сдружения, с цел да извършват по-добре ролята си. Това ли е панацеята за по-добро болнично лекуване?

Болниците не би трябвало да са търговски сдружения и не би трябвало да се записват по Търговският закон. По този метод вниманиетона лекарите ще бъде съсредоточено върху пациента и неговото положение и постигането на медицински резултат.За да се запазят хората в дребните обитаеми места лечебниците би трябвало да придобият статут на предпазено здравно заведение.А с цел да останат младите лекари в страната би трябвало да се създаде и одобри разпоредба за заплати на медицинския личен състав по категории.

Според мен би трябвало да се обърне внимание и за мандатите на лечебните заведения и клиниките. При добър началник и управител и болницата/клиниката е финансово постоянна може да продължи ръководството си. Но за жалост тези длъжности са с политическо предопределение, не се интересуват от умения, резултати на ръководителите.

Редно ли е страната да покрие дълг на държавна болница, макар че тя е комерсиално сдружение

За мен е редно страната да поеме част от тези отговорности. Особено при сегашните условия, когато извънредно нарастнаха битовите потребности,разходите през зимата ще са в пъти повече и извънредно непостижими за държавните лечебни заведения за покриване на тези финансови отговорности.

Предложиха се още две ограничения – да се вкара базова ставка, тъй че да се затвори ножицата сред заплатите на експертите в лечебните заведения, както и да се вкара мандатност при ръководството на клиники и лечебни заведения, смятате ли, че това са промени в вярната посока?

Мисля,че в лечебните заведения в огромните градове и академични лечебни заведения заплащането на медицинските служащи са доста по-високи от регионални и общински лечебни заведения. Поради и това е кадрвоият недостиг в по-малките лечебни заведения и там би трябвало да се остойности труда на лекарите.

Д-р Кондев, какви са усещанията ви от договарянията в областта на опазването на здравето сред бъдещите съдружни сътрудници – да чакаме ли промяна и каква?

Здравеопазването не би трябвало да има червени линии,то би трябвало да бъде надпатриино и всички един до друг да се обединим за по-добро опазване на здравето за осъществяване на качествена промяна.

На кои гласоподаватели ще разчитате и за какво смятате, че ще получите поддръжката им?

Ще разгадавам на всички, които желаят смяна и отново смяна в цялата страна и в частност –в опазването на здравето.

-За по-високо качество на здравна помощ.

-За по-голямо значение на профилактиката.

За преструктуриране на Спешната помощ.

Особено внимание на детското здраве.

Подобряване на отношението лекар-пациент.

По-голямо внимание на рехабилитацията след болничното лекуване.

Здравеопазването не е разход,а е инвестиция в здравето на популацията и стопанската система на страната. Време е всеки да си даде сметка,че здравето е най-важният капитал на едно общество и че вярната работа на системата ще подкрепи развиването на всеки един бранш на страната.

Предизборна обява. Купуването и продаването на гласове е закононарушение.


Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР