Д-р Райка Кастелова е общопрактикуващ лекар с повече от 30

...
Д-р Райка Кастелова е общопрактикуващ лекар с повече от 30
Коментари Харесай

Лекар с 30-годишен опит: Носенето на маска не ни предпазва по никакъв начин от грип

Д-р Райка Кастелова е общопрактикуващ доктор с повече от 30 години професионален опи т. Тя има кабинет в гр. Дупница, където преглежда своите пациенти, както от града, по този начин и от околията. Срещнахме се с нея, с цел да обсъдим всички въпроси към грипа, грипната зараза и методите за предварителна защита Намираме доктор Кастелова в кабинета й. Пълен с книги по медицина, сборници, таблици и доста чакащи пациенти в приемната.
Здравейте, доктор Кастелова. Има доста пациенти в приемната Ви. Повече ли са спрямо предходната година?
Не мога да кажа сигурно, само че нормално всяка година, в сезона на грипа, има извънредно доста пациенти.
Все отново, по какъв начин си обяснявате голямата грипна вълна?
Обяснявам си я най-много с урбанизацията. Струпват се доста хора на едно и също място. Едно време хората живееха по-отдалечени един от различен. Имаше огромна разлика сред градовете и селата. Сега това не е по този начин. На второ място си я изяснявам с нарасналите прахови частици. Особено в огромните градове, нечистият въздух е на доста високо равнище.
Може да се даде и като причина огромната подвижност на обществото. Хората пътуват доста (в метрото, автобусите), срещат се с други хора, и популяризират грипните вируси. На последно място може да бъде добавено посещаването на всеобщите мероприятия: концерти, спортни събития и така нататък, където доста постоянно се събират огромна група хора. Това, съгласно мен, са главните неща, които подготвят за основаването на грипна конюнктура. Не единствено в България, само че и на всички места по света.
Мислите ли, че пациентите подценяват признаците?
Да, съгласно мен го вършат. Това се случва, тъй като хората не са наясно със съществени затруднения или с следствията от грипа. Мислят, че това е просто една простуда. Не наблюдават прогнозите, които се дават от епидемиолозите (по малкия екран, а и навсякъде). Освен това, пациентите изключително неглижират първите признаци - лекото повишаване на температурата, общо неразположение, болки в гърлото и не престават да не взимат съответните ограничения в самото начало, а задачата е тъкмо тогава да се вземат ограничения, с цел да не стига до затруднения.
Трябва ли да укрепваме имунитета си и по какъв метод?
Разбира се, че би трябвало да укрепваме имунитета си. В този интервал би трябвало да използват повече плодове, изключително цитрусови. Пациентите би трябвало да знаят, че противогрипните ваксини имат резултат, единствено в случай че се слагат през октомври. След това няма безусловно никакъв смисъл от слагането им.
Има на пазара доста положителни противовирусни артикули, които служат за повишаване на имунитета и профилактика на вирусни и бактериални инфекции лекарства.
Медикаментите би трябвало наложително да се пият е месеците, които съдържат буквата „ Р” (септември, октомври, ноември, декември, януари и т.н.). Сред продуктите, които могат да бъдат изброени са: Респигард, Бронховаксон, Геовиртол форте. При покачването на имунитета и профилактиката на грипа е доста добре да се употребяват хомеопатични артикули. Доста от родителите даже ги избират. Пример за подобен артикул е: Оксилокопциум. Пие се по скица, нормално всяка неделя, родителите би трябвало да дават една доза на децата си (преди началото на новата седмица).
В обществото е известна максимата, че носенето на маска би ни предпазило от заразяване, по този начин ли е?
Не можем да се предпазим от грип, носейки маска. Това е по този начин, тъй като, с цел да работи, тя би трябвало да се сменя доста постоянно. Ако излезеш на открито и от самото начало си с една и съща маска, то нищо не се получава. Маската би трябвало да се сменя през минути.
Как намирате политиката на РЗИ-тата децата да бъдат пускани в грипна почивка, надали след постигане на избран % от отсъстващи от учебните заведения?
По-добре е децата да се разпускат, преди развиването на епидемията. Личните лекари подават информация до РЗИ. Още преди да се стигне %, при който се афишира грипната зараза, съгласно мен, децата би трябвало да бъдат разпускани. След като стартира да се повишава равнището е по-добре, за мен, да бъдат разпускани.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР