Д-р посрещна тази сутрин в кабинета си Нейно Превъзходителство Бръндуша

...
Д-р посрещна тази сутрин в кабинета си Нейно Превъзходителство Бръндуша
Коментари Харесай

Кметът на Видин и посланикът на Румъния обсъдиха възможностите за двустранно сътрудничество

Д-р посрещна тази заран в кабинета си Нейно Превъзходителство Бръндуша Йоана Предеску, ексклузивен и пълномощен дипломат на Румъния, която през вчерашния ден дойде на публично посещаване във Видин. В срещата взе участие и заместник-кметът на Общината Борислава Борисова, която в понеделник придружи посланика в Иново за полагане на цветя пред паметника на румънските воини, починали през Руско-турското освободителна война в боевете, водени край селото през януари 1878 година.

Кметът сервира на Нейно Превъзходителство букет и картина, изобразяваща един от знаците на старопрестолния град – Стамбол капия, както и бутилка вино от локална винарска маза. „ Добре пристигнала във Видин. Много съм щастлив, че сте наш посетител. И съм респектиран от Вашето почитание към предците ни, които са починали за свободата на България “, показа доктор Ценков.
 Община Видин: Планът за възобновяване не дава отговор на потребностите на Северозападна България Община Видин: Планът за възобновяване не дава отговор на потребностите на Северозападна България
Проектите и ограниченията, заложени във версия 1.3. на Плана за възобновяване и резистентност (ПВУ) по никакъв метод не кореспондират с приори...

„ За пръв път съм във Видин като дипломат на Румъния в България. Тук видях, че Дунав не е естествена граница, а мост, който свързва освен нашите две страни, само че и българското и румънското население, което живее по крайбрежията на най-голямата река в Европа “, уточни госпожа Предеску, чиито мандат в нашата страна е почнал на 1 март тази година.

Кметът на Видин и посланикът на Румъния организираха потребен диалог, в границите на който беше разисквано извеждането на двустранните връзки на още по-високо равнище. Д-р Ценков подчертава върху няколко значими за района тематики. Първо, той сложи въпроса за потребността от развиване на европейски транспортен кулоар №4 от румънска страна, като редом с това се работи по създаване на магистралната права Лугож – Калафат. На последващо място кметът означи, че е належащо да се модернизира и ж.п. инфраструктурата на кулоар №4, защото има създаден план за създаване на скоростна ж.п. линия от София до Видин, която би трябвало да бъде продължена през Румъния към Виена.

Д-р Ценков обърна внимание и на нуждата от взаимни старания за възобновяване на пътническия и туристическия превоз по река Дунав, което е в сходство и с визията на Европейския съюз за развиване на транспортен кулоар №7. Кметът показа и концепцията за създаване на балканска зеленчукова борса.

Нейно Превъзходителство на собствен ред сложи въпроса за възобновяване на почетната консулска работа във Видин, както и за основаване на румънски информативен център в нашия град. Видинският кмет удостовери готовността на Общината да спомага за обезпечаване, посредством решение на Общинския съвет, на уместно за задачата помещение. Д-р Ценков изрази вяра, че съществуването на сходен информативен център ще помогне на видинския бизнес по-лесно да намира румънски сътрудници, а на младежите – да аплайват в мечтаните висши учебни заведения в Румъния.
 Строят нова фабрика за преправка на слънчоглед край Видин Строят нова фабрика за преправка на слънчоглед край Видин
Символичната " първа копка " за старт на строителните действия на обекта бе направена през днешния ден. Гости на церемонията бяха кметът на Община Ви...

По време на диалога бяха разисквани и опциите за културното съдействие. След края на срещата дипломат Предеску прегледа културно-историческите забележителности на Видин.

Още от ВИДИН:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР