Д-р Наташа Станкова е със специалност по вътрешни болести, ендокринология

...
Д-р Наташа Станкова е със специалност по вътрешни болести, ендокринология
Коментари Харесай

Д-р Наташа Станкова: Диабетът може да се контролира със здравословен начин на живот


Д-р Наташа Станкова е със компетентност по вътрешни заболявания, ендокринология и заболявания на обмяната. Профилирана е в диагностиката и лекуването на захарен диабет,

болести на щитовидна и паращитовидната жлеза и хипофизата, както и следене и лекуване на остеопорозата.

Д-р Станкова практикува в ДКЦ 11 в София.



- Д-р Станкова, известно ли е какъв брой са засегнатите от диабет в България?


По данни на Световната здравна организация хората по света, които са заболели от захарен диабет, са към 415 млн., като се чака към 2040 година те са станат 462 млн. души. Затова заболяването се дефинира като международна пандемия. Според данните от 2017 година засегнатите от нея в България са 480 хиляди, новодигностицираните са сред 12 хиляди и 15 хиляди души.



- От тях какъв брой са с диабет вид 1 и вид 2?


Тип 1 е инсулинозависимият диабет, от който боледуват най-вече младежи. От него са наранени 25 200 индивида. Тип 2 се назовава диабет на зрялата възраст. От него страдат към 16 000 индивида. Като цяло се оказва, че към 8 на 100 от популацията в България е наранено от някаква форма на това заболяване. Това, единствено по себе си, е внушителна цифра.
Проблем е, че захарният диабет нормално се открива инцидентно и не се управлява, което основава предпоставки за необратими затруднения.



- Кои са първите признаци на диабет, подсказващи, че нещо в организма се случва?


Характерен симптом е жаждата, само че през лятото доста хора все са жадни и това не значи непременно, че са заболели. Друг присъщ признак е честото уриниране, изключително след приемането на храна, генитален сърбеж и в следствие чести генитални инфекции, загуба на тегло, мъчно заздравяващи рани. Хората би трябвало да следят и за внезапни промени в зрението, нарушена сензитивност в долните крака, само че случи ли се това, болестта към този момент е напреднало. Не малко пациенти идват при нас, лекарите, когато към този момент са развили затруднения.



- Ако това положение се хване в точния момент и се вземат ограничения, обратимо ли е?


Диабетът е заболяване и положение, което е за цялостен живот. Навременното слагане на диагнозата, непрекъснатото й следене, търсене на затрудненията, положителният надзор – всичко това обезпечава положително качество и комфорт на живот.

Важно е да се знае, че диабетът не визира единствено обмяната на въглехидратите в организма, само че и всички метаболитни процеси. Заболяването води до затруднения на редица органи и системи. В рисковата група попадат лицата с наднормено тегло, фамилна обремененост, кистозни яйчници, диабет по време на бременността, артериална хипертония и липидимия.

Обезпокоително е, че в България 20% от подрастващите са със затлъстяване, като има наклонност този % да пораства. Това се дължи на неправилния метод на живот – използването на доста въглехидрати и мазнини, както и обездвижване.



- С диета и смяна на режима на живот може ли човек да контролира кръвната си захар?


Напълно допустимо е човек да контролира равнището на кръвната си захар, като промени метода си на живот. На първо място се предлага повишение на физическата интензивност. Здравите хора, с цел да останат здрави, би трябвало да вършат към 10 000 крачки дневно, което значи да извървяват 5 км, а пациентите с диабет да се движат най-малко 30 минути пешком на ден, освен това в по-бързо движение. Много значима е смяната в храненето – понижаване на мазнините и захарите, увеличение на приема на плодове и зеленчуци, като не трябва да се изключват и варивата.

Свързани публикации.. 12 храни, подобаващи при диабет 3 Иновативен Център за предварителна защита на диабет откриха в „ Александровска “ 0 Какво е предиабет? 3



- Какви са стойностите на кръвната захар, които се считат за естествени?


Нормалната стойност на кръвната захар, измерена на гладно, не по-малко от 8 часа след хранене, е сред 4 и 6 милимола на литър. Гранични се считат стойностите 6, 7, 8 милимола на литър. За захарен диабет се приказва, когато кръвната захар, измерена на гладно, е 7 или повече от 7 милимола на литър или два часа след третране с глюкоза е 11,1 милимола на литър. В подобен случай се вършат и спомагателни проучвания.



- Какво можем да създадем, в случай че имаме малко завишаване на индикаторите на кръвната захар или сме със признаци на Метаболитен синдром, с цел да не стигнем до захарен диабет?


Сам по себе си, метаболитният синдром е цялост от рискови фактори – затлъстяване, артериална хипертония, инсулинова устойчивост или към този момент развъртян захарен диабет и дислипидимия. Превенцията и тук е здравословното хранене с използването на повече плодове и зеленчуци, немазно месо и риба. Преработената храна с високо наличие на сол и захари би трябвало да се понижи до най-малко. От извънредно значение е физическата интензивност и намаляването на тежестта с 5-10 %. В резултат се усъвършенства инсулиновата устойчивост, артериалното налягане, усъвършенства се мастната обмяна и се регилират стойностите на кръвната захар.



- Страшна ли е диагнозата захарен диабет? Как се управлява болестта?


Когато се сложи диагнозата захарен диабет, следва да се прави акуратен и постоянен надзор на болестта посредством следене на равнищата на кръвната захар. Поне три-четири пъти годишно се ревизират стойностите на гликирания хемоглобин, както и параметрите на мастната обмяна и телесното тегло. Всичко това се реализира по време на регулярни срещи с ендокринолога. Ако е належащо, се вършат спомагателни съвещания с невролог, пулмолог и кардиолог, с цел да се търсят възможни диабетни затруднения.

Пациентите би трябвало да знаят, че макар диагнозата, място за обезсърчение няма. При един добър надзор на болестта и придържане към здравословен метод на живот могат да водят напълно обикновено ежедневие, както всички останали хора.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР