Д-р Марк Шурц е учил хуманна медицина в Медицинския факултет

...
Д-р Марк Шурц е учил хуманна медицина в Медицинския факултет
Коментари Харесай

Ето за какво трябва внимаваме, когато практикуваме зимни спортове

Д-р Марк Шурц е учил хуманна медицина в Медицинския факултет във Виена, след което сполучливо е специализирал травматология. От 2012 година доктор Шурц е старши доктор, управляващ отделението в Университетската клиника по травматология във Виена, а от 2013 година е началник на отделението за спортни контузии. Д-р Шурц е сертифициран като състезателен доктор от Австрийската здравна асоциация (ÖAK-Diplom Sportmedizin), има тапия за незабавен доктор, както и тапия за планинска медицина. От януари 2009 година доктор Шурц лекува пациентите си в практиката си в Wiener Privatklinik в 9-ти квартал на Виена. Д-р Шурц прави към 500 интервенции годишно и е един от най-опитните травматолози в Австрия.
Д-р Шурц, кои са най-често срещаните пострадвания при зимните спортове?
Едно от най-често срещаните пострадвания е разкъсването на предна кръстна връзка при колянната става, както и скъсване на менискуса, или пострадване на хрущяла. Размествания на рамото също се получават постоянно, също по този начин и фрактури на раменната кост. Други пострадвания могат да бъдат фрактури на пищяла, ръцете, краката или гръбнака.
Кои са най-рисковите зимни спортове?
Всичко зависи от риска, който всеки един поема до момента в който спортува: да вземем за пример, високите скокове или бързината при карането на ски усилват риска от пострадване. Същото е и при сноуборда, там се крие огромен риск от фрактура на китката при рухване. Кънките на лед също крият риск от фрактури на китката и лакътя, ако паднем внезапно обратно и ръката поеме удара.
Какво бихте ни посъветвали, с цел да избегнем сходни пострадвания?
Най-добрият съвет, който бих могъл да дам е всеки да знае своите граници на благоприятни условия. Използвайте защитни средства: каска, протектор за тил (при ски и сноуборд), спомагателна отбрана за китките и лакътя при кънки на лед.
В случай на случай, какво е първото, което би трябвало да създадем?
Веднага спрете физическата активност! Отидете на рентген, томография или магнитен резонанс, според от рекомендацията на вашия лекар. Приемайте обезболяващи и слагайте лед за изстудяване.
Има ли нови способи, които се ползват за лекуване на контузии?
В взаимозависимост от съответната контузия, да! Особено при пострадване на хрущяла има новаторски способи за реорганизация, посредством които се прави лекуване с минимално инвазивни процедури. При разкъсвания на мускули и навяхвания на стави се избира терапия със стволови кафези. Леченията на фрактури са вероятни с ендоскопия, която предлага 100-процентово възобновяване. Също по този начин се правят и трансплантации на менискус, когато тъканта е прекомерно повредена.
Колко постоянно се постанова интервенция при ортопедични контузии?
От всички произшествия при зимните спортове, един на всеки 10 пациенти се нуждае от интервенция.

Wiener Privatklinik (WPK), учредена през 1871 година и основана във Виена, е една от най-големите австрийски лечебни заведения. Болницата предлага повече от 30 разнообразни медицински специалности и разполага с 9 компетентностни центрове,145 кревати, операционен блок с 4 операционни зали, съвременни услуги за образна диагностика (единствената частна болница във Виена с PET CT и нуклеарна хирургия), физиотерапия и възобновяване по интернационалните стандарти. Медицинският екип е формиран от повече от 250 приети австрийски специалисти, които ползват интердисциплинарен метод към всеки случай.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР