Д-р Марин Буков тази година стана носител на голямата награда

...
Д-р Марин Буков тази година стана носител на голямата награда
Коментари Харесай

Д-р Марин Буков: Въпреки огромния потенциал на изкуствения интелект, той няма да може да замести всички човешки черти

Д-р Марин Буков тази година стана притежател на огромната премия " Джон Атанасов " за изключителни достижения в региона на компютърните науки, връчвана от президента на България.

Д-р Марин Буков е на 34 години, а към този момент управлява научна група в Института " Макс Планк " за физика на комплексните системи в немския град Дрезден. Той приключва бакалавър по физика и бакалавър по математика в Мюнхенския университет „ Лудвиг Максимилиан ". Там приключва и магистратура по физика. Научна степен " лекар " придобива в Бостънския университет, а по-късно прави специализация и в Калифорнийския университет.

Научните писания на доктор Буков имат близо 2500 цитирания, а главният му интерес е в създаването и потреблението на изкуствен интелект в квантовите технологии.

Носител е на голям брой оценки за достиженията си в науката.

По празниците той се завръща вкъщи. Казва, че не е толкоз мъчно да се поддържа връзката с родината, приятелите и фамилията си, когато човек живее в Европа - най-малкия континент.

„ Животът зад граница дава едно голямо обогатяване на хоризонта на човек. Това да се срещнеш с хора, които имат друга просвета и друго минало, да обменяш разнообразни визии за това по какъв начин работи светът, е нещо незаменимо и доста забавно. Когато човек обаче е надалеч от фамилията и приятелите си, е минус на живота в чужбина ", споделя доктор Буков. Той добавя, че някой ден би се върнал и в България.

„ Наградата " Джон Атанасов " е огромно самопризнание на моята работа и за това, което съм постигнал през последните години. Тя ми беше връчена публично за достиженията в региона на квантовите компютри и на приложението на изкуствения разсъдък в квантовите компютри ", разяснява той.

Д-р Марин Буков описа и за работата си в института " Макс Планк " за физика на комплексните системи в Дрезден.

„ Изследванията в нашата група се концентрират в това да разберем държанието на квантови системи и по-специално на системи, които си взаимодействат. Приложението в наши дни е в квантовите технологии, квантовите симулации, в квантовите компютри ", изясни той.

„ Надявам се, че след време тези открития ще бъдат съставка от модерните квантови технологии. Разработваме разнообразни способи да се осъществяват обикновени интервенции върху квантови компютри. Те сега са развой на разработка, в един миг ще станат действителност и ще бъдат налични за елементарния човек ", добави още доктор Буков.

Според него макар големия капацитет на изкуствения разсъдък, той няма да може да замести всички човешки черти.

Д-р Марин Буков показа, че като дете е бил впечатлен от Нобеловия лауреат по физика Ричард Файнман, от който си взема " няколко урока " - като този ученият постоянно да има разнообразни погледи към една задача, да може да зададе един и същи въпрос по няколко разнообразни метода, тъй като в никакъв случай не знае от кое място ще пристигна отговорът.

бТВ, „ Тази събота "

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР