Д-р Георги Гайдурков е един от малкото дипломирани лекари, които

...
Д-р Георги Гайдурков е един от малкото дипломирани лекари, които
Коментари Харесай

Един от малкото лекари, използващи гладолечението: Разболяваме децата с вредни храни

Д-р Георги Гайдурков е един от дребното дипломирани лекари, които употребяват в практиката си гладолечението и лечението посредством хранителен режим. Д-р Гайдурков се е трансформирал в вяра за доста хора. Онова, което го тормози обаче, е, че доста постоянно водят при него заболели деца.

- Става ми мъчително, когато идват заболели дечица. А децата би трябвало да са най-здрави. Родителите ми споделят да вземем за пример: “Детето ни е хиперактивно и все боледува”. Внимавайте с хиперактивното дете, това не е неоснователно, това е дисбаланс в организма. Както и при агресивното дете.
Когато едно дете боледува, то се изпотява, подвига температура, киха и кашля - задачата е тялото да се освободи от непотребния баласт, с който сме нарушили екологията му. Вместо да преминем към еднодневно недояждане, към нов хранителен проект, ние даваме медикаменти и по този начин гасим алените лампички на системата, която ни дава предупредителни знаци. Ще го насилваме “да хапне”, да пие от кутията сок, когато на него нито му се яде, нито му се пие, а желае единствено вода. Организмът ни задейства системата за самоочистването от насъбраните нездравословни субстанции.

В тялото на индивида има дискомфорт. Едно е допълнително, а друго липсва. Когато дискомфортът се повтаря, ще пристигна и болката в някой орган. Всеки от нас се ражда с едни по-силни и с други по-слаби органи. Като нарушим равновесието и това се повтаря, получаваме увреда в най-слабия ни орган. И тогава стартира натискът на медикаментите. А най-простото е незабавно да разберем, че при дискомфорт в тялото едно-единствено нещо е нужно - смяна в хранителния режим.


Д-р Гайдурков с кулинарната си помощничка Русалина Симеонова

- Защо наричате вашата процедура - човешкото хранене?
- Всеки биологичен тип в природата се храни с тъкмо избрана храна, която му подхожда. Човешкият тип не прави изключение. По този метод ние се вписваме в екосистемата, в която живеем, и това е гаранция за нейния баланс, за нашето здраве. Ние можем да се излекуваме, да поправяме болесттите си посредством съответната храна. Това не става бързо, само че като всяка екосистема - море, гора, река, задвижват се саморегулативните механизми на филтриране и възобновяване, с цел да се изхвърлят насъбраните замърсители. Същият принцип важи и за нашето тяло. Всеки ден в тялото ни умират и се раждат милиони кафези. Някои елементи от тялото ни се подменят всеки ден, на други им трябват месеци или години. Но за няколко години може да получим здрав организъм, като му зададем нова хранителна стратегия. Ако одобряваме неправилна храна, ние вибрираме неправилно и усещаме дискомфорт - и телесно, и прочувствено. Сутрин ставаме натежали, намусени, кисели. Негативни облици и мисли нахлуват в главата ни, въртят се страхове и неприятни чувства. Нарушената ни осцилация основава тези паники, а оттук насетне заболяването е на една крачка. Но когато човек приема подобаваща храна, не преяжда, силата в него се връща към хармонична осцилация, а ние виждаме, че всичко към нас се подрежда добре и “нещата се сбъдват”.

- Защо при толкоз огромен избор храненето на децата е неприятно?
- Родителите за по-лесно избират да купят нещо готово, храната на открито. Улиците в огромния град непрестанно те приканват да хапнеш това или това. Пресегнеш ли се един път, създаваш вкусови привички, към които децата бързо привикват. Така се пропущат първите шансове за едно вярно хранене при децата. Избира се лесното! Детето е яло! Яло е обаче пържени картофи, пица със колбас, яло е сандвичи в известните сладкарници, яло е чипс, вафли, всевъзможни чипсове. ЯЛО Е! Но е яло всичко, което вреди, което го унищожава.
Наскоро един татко прочете новото седмичното меню на детето си, което му изготвихме в кабинета, обезкуражи се и сподели, че няма кой да прави тези неща в дома им. Нито жена му, нито тъщата, нито пък той. Но тъй като имал финансови благоприятни условия, дали мога да му намеря жена, която ежедневно да подготвя това меню. Чудя се за какво хората отвикнаха да вършат изпитание за възобновяване на личното си здраве и за какво са по този начин пасивни към неприятните хранителни привички на децата си. Имам пациенти, които се освобождават от високото си кръвно за 14 дни
Издържат по този начин няколко месеца, след което се връщат към нормалното си хранене и още веднъж идват с високото кръвно. А е задоволително да преодолеете леността си, да преминете в режим на ново хранене, с цел да станете благополучен човек без заболявания. Ако търпеливо приготвяте новите гозби в продължение на седмица или месец, подсигурявам ви, че ще усетите какъв брой е елементарно и че е нужно по-малко време за тях спрямо ястията, които се готвят в множеството фамилии.


Внучетата на Русалина, вляво е захраненото от бебе с природосъобразен хранителен режим
Русалина Симеонова: Следвахме естествените инстинкти на внучето ми Русалина Симеонова е асистент на доктор Гайдурков в правенето на детските стратегии за хранене. Автор е на книга с предписания за човешко хранене: “В естетика с природата”. Русалина е минала първо курс лечебно хранене, с цел да се отърве самата тя от заболяванията си. Ето и нейния роман:

- Беше ми омръзнало да болен съм от какво ли не, да вървя по доктори и да пия куп медикаменти. Най-важното предписание в живота е да вземеш в свои ръце казуса си. Започнах да чета книги и стигнах до простата истина за природосъобразното хранене. След петнайсет години заболявания от шест години съм една здрава, витална и усмихната жена, цялостна с сила и без заболявания. Изоставих специалността си на учителка по музика и станах кулинарка на природосъобразни ястия по метода на лекар Гайдурков.

Съдбата ме подари с три прелестни внучета, с едното от които се занимавам непрекъснато. Като имах към този момент опита върху себе си и резултатите, взехме решение с родителите му да опитаме да следваме естествените инстинкти на децата, които са мощно развити, и да му предлагаме естествена храна. Действахме поредно - когато беше на 6 месеца, му давахме плодови и зеленчукови пюрета както от сурови, по този начин и от задушени зеленчуци. Впоследствие прибавихме към тях недопечен жълтък и смлени ядки. Всичко се приемаше доста добре, детето демонстрираше интерес към всяка нова храна. В пюрето слагахме зелени листа - спанак, магданоз, копър, босилек, а дружно с авокадо и домат се получаваше приятна примес - крем чорба, която доста му харесваше.
Нататък добавихме бобовите и зърнените храни, елда, киноа, просо, ориз и по този начин към десетия месец менюто му беше добре уравновесено и пълноценно. Към годинка включихме месото - като най-често му го предлагахме сушено и смляно и комбинирано със зеленчуци. За сушенето на месото употребявам рецептата на лекар Гайдурков - то би трябвало да бъде леко очукано, нарязано на тънки лентички (за възрастни се прибавят подправки, каквито човек обича), поставя се във фурната на 50 градуса и при леко отворена малка врата месото се обработва и е готово за ястие.
Към всичко това се прибавят плодове и зеленчуци и техните сокове, ядки в разнообразни разновидности. От тях се вършат кремове, бонбони, млека, сурови жълтъци добавени към всякакви пюрета, бобови и зърнени варива и малко месо, за предпочитане сушено, като се включва и домашно маринована риба. Ето ти идеалната храна за растящо дете.

Дотук не загатнах нищо за млякото, тъй като майка му кърмеше детето си и след навършване на една годинка. Но в случай че родителите желаят да го включат, млякото би трябвало да е в малко количество поради тежкия казеин, който съдържа и който образува доста слуз. След като се знаят правилата за хранене и с малко въображение всеки може да сформира разновидности на дневното детско меню.

Примерно меню за подрастващи четете в най-полезния уебсайт Zdrave.to.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР