Д-р Димитър Ковачев е лекар по дентална медицина с частна

...
Д-р Димитър Ковачев е лекар по дентална медицина с частна
Коментари Харесай

Повече целувки, по-малко кариеси

Д-р Димитър Ковачев е доктор по дентална медицина с частна процедура в Пловдив. През 2011 година приключва МУ – Пловдив и по-късно открива практиката си. Председател е на Контролната комисия към Районната комисия на Българския зъболекарски съюз - Пловдив.



Д-р Ковачев, огромен проблем в България е това, че българинът не върви на профилактични прегледи. Лекарите непрестанно сигнализират за това. Така е и във връзка с стоматологичните прегледи – за какво българинът чака болката, с цел да седне на зъболекарския стол? Кое надвива - страхът или парите?

Причината е прочувствена - терзанието от идната операция. 80 % от пациентите ми споделят, че казусът е това. Другата съществена причина е забързаното ни всекидневие и неналичието на време. Определено повода не е финансова. Не всички операции, профилактичен обзор или пломба са свързани с огромна сума пари.

Според мен, поправете ме в случай че бъркам, хората не знаят, че несвоевременно лекуване на заболяване на зъбите може да даде отражение и в други органи и системи - инфекции, миокардити, болести на ставите, на кожата, даже рак. Изобщо със зъбите смешка не трябва, само че българинът май има много огромно възприятие за комизъм.

Да, това е правилно. Например, имам пациентка, която от години идва на постоянни профилактични прегледи, в този момент се наложи нейн влъхва да бъде изваден. Аз я изпратих на хирург, тъй като тя има сърдечна интервенция и би трябвало да се наблюдава доста деликатно да няма локално огнище на зараза в устата, което би дало отражение на другия ѝ проблем.

За страдание, колкото и комично да звучи, в съзнанието на българина се е запечатало единствено това, че от горен зъб, който те боли, се умира. Това се знае всеобщо от хората, не мога да си го обясня.

А когато става въпрос за  естетическите намеси, където няма  действителен функционален проблем. Те каприз ли са и може ли да се отиде в другата прекаленост? Днес като че ли всеки втори човек желае да си избелва зъбите.

Много хора, изключително, които пият кафета, алено вино, пушат цигари, желаят да си избелват зъбите. Има едно такова погрешно изказване, че при тази процедура ще ти падне емайла на зъбите. Това не е правилно, в случай че процедурата е направена добре, само че все пак избелващата процедура не би трябвало да се прави повече от един път в годината. Българинът е податлив пет пъти да отиде да си избели зъбите, само че не би трансформирал някакви нездравословни привички в всекидневието си, с цел да има по-здрави и хубави зъби.

В този ред на мисли, желаят ли пациентите от вас препоръки по какъв начин да поддържат зъбите си здрави и красиви? Предполагам доста от тях знаят, че виното и изключително цигарите да вземем за пример травмират зъбите?

По принцип го знаят. Но е мъчно да се оправят с нездравословните привички. Един от тях несъмнено е тютюнопушенето. Затова, в случай че не могат да се откажат от пушенето на цигари, вид за понижаване на риска за възстановяване на бактериалната флора на устата, дъха и най-много цвета на зъбите, е прекосяването към  бездимна опция. При пациенти, които са минали на устройства за нагряване на тютюн, има фрапантно понижаване на плаковия показател. Оцветяването на зъбите изрично е по-малко.

Зъбният камък ли е главният проблем при пушачите  и при прекосяване на бездимни други възможности този проблем изчезва ли?

Категорично да. Катраните в цигарения пушек полепват по зъбите и образуват зъбен камък, по тази причина при прекосяването на бездимна опция е добре изцяло да се спрат цигарите.

Имам пациенти, които откакто минаха на тези устройства, към този момент е изцяло задоволително да идват за разчистване един път в годината, колкото е и минималният целесъобразен интервал за непушачите.

Някои от пушачите, употребяващи устройства за нагряване на тютюн, споделят за кървене на венците, и това може да ги върне към елементарните цигари или да ги направи двойни консуматори. Истина ли е това и мотив за паника ли е?

По-скоро не бих свързал кървенето на венците с използването на бездимни други възможности. За да кървят венците, би трябвало да има някаква причина за зараза. Само използването на тютюнево произведения под каквото и да е форма, малко евентуално да е предпочитаната причина за това.

Като приказваме за понижаване на вредата за зъбите при тютюнопушенето посредством бездимните други възможности, има ли понижаване на вредата при сладките храни. Вярно ли е, че шоколадът е минимум нездравословен за тях от парче торта да вземем за пример? Или би трябвало просто след използването на сладки храни, незабавно да си измием зъбите.

Общото разбиране е, че шоколадът е по-благоприятен, в сравнение с тестените произведения. Но нещо по-важно - след банкет на въглехидрат, би трябвало да мине половин час преди да си измиете зъбите. Това го споделям и за майките, които държат децата да си мият зъбите незабавно след приложимост на сладко. Има един ензим в устата - амилаза и той взе участие при разграждането на въглехидратите. За да може той да си свърши добре работата, би трябвало да има време от 30 минути.

Ако незабавно след десерта си измиете зъбите, няма да може да усетите пяната, която се получава от пастата за зъби, един тип пастата се изпарява в устата ви. Това е поради въглехидратите.

Кариесът може ли да бъде излъчен посредством слюнката при целувка?

Не. Целувайте се, колкото желаете. Колкото повече се целувате, толкоз по-малко кариеси ще имате.

Всъщност отговорихте на идващия ми въпрос, предизвикан от изявление във вестник  The Sun  с Алън Кар, ортодонт и той споделя: „ Целуването, изключително буйното, предизвиква производството на слюнка. Поддържа устата, зъбите и венците здрави ”. Така ли е?

Абсолютно правилно е.

Нека най-после да обобщим блиц препоръки за добра орална хигиена.

Използвайте междинна неотстъпчивост четка за зъби, да написа на нея medium. Тя прави и един своебразен масаж. Често, първоначално е неприятно и има лека болежка, само че се привиква и отшумява възпалението на венците. Много хора се подвеждат и си взимат доста меки четки, това е все едно да си миете зъбите с пръст.

Колкото до пастата за зъби, това е самостоятелно и зависи дали имате склоност към формиране на плака, дали имате по-чувствителни зъби, или неприятен мирис. Това се съветва със стоматолог и той може да даде рекомендация. Но пастата, която в никакъв случай не би трябвало да си купувате без значение на коя марка е – това са избелващите пасти, тъй като ще имате сензитивност.

Дори и да не употребявате конци за зъби, водата за уста е превъзходен артикул за ежедневна грижа.
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР