Д-р Десислава Ташкова – началник отделение Клинична патология“ в Комплексен

...
Д-р Десислава Ташкова – началник отделение Клинична патология“ в Комплексен
Коментари Харесай

Д-р Десислава Ташкова: Седмицата на отворените врати има за цел да подобри диагностиката на рака

Д-р Десислава Ташкова – шеф поделение " Клинична патология “ в Комплексен онкологичен център – Пловдив, в изявление за утринния блок " Добро утро, България “ на Радио " Фокус “

На директната ни телефонна линия към този момент е доктор Десислава Ташкова – шеф поделение " Клинична патология “ в Комплексен онкологичен център – Пловдив. Д-р Ташкова, по кое време и къде ще се организира " Седмица на отворени порти “ на КОЦ-Пловдив? 

КОЦ-Пловдив всяка година организира сходна " Седмица на отворените порти “ във връзка 4 февруари – Световния ден за битка с рака, като тази година профилактични прегледи ще бъдат осъществявани в интервала от 30 януари до 3 февруари, като всички, които желаят да си създадат безвъзмездни профилактични прегледи или имат някакви терзания, са добре пристигнали. Необходимо е само авансово да се запишат на посочени телефони. Информация за тях ще има на уеб страницата на КОЦ-Пловдив и самите прегледи ще се правят в Диагностично-консултативния блок на КОЦ-Пловдив или блок 3 на бул. " Васил Априлов “ 15А от 12.00 до 14.00 часа. Ще бъдат прегледани всички искащи от нашите експерти.  

Т.е. всички, които имат предпочитание, могат да потърсят и спомагателна информация на уеб страницата на КОЦ-Пловдив. 

Да, несъмнено, да. 

И имат една седмица, с цел да запишат своите часове авансово. 

Да, да. Необходимо е просто да се запишат авансово и всички искащи ще бъдат прегледани. 

Какви са задачите на акцията, т.е. какви резултати очаквате? 

Основната цел на акцията, несъмнено, е да се усъвършенства диагностиката на това заболяване, като това се реализира точно посредством ранните прегледи. Превенцията и профилактиката при карцинома на млечната жлеза са извънредно значими, защото той си остава най-честото злокачествено заболяване при дамите. Разбира се, има и доста дребен % мъже, които боледуват от него, само че все пак те също би трябвало да бъдат наясно, че е нужно при проблем да потърсят помощ. Така че главно нашите старания са ориентирани точно към усилване на профилактиката и осъществяването на прегледи при всички дами, които имат, несъмнено, предпочитание да ги проведат. 

Ранната диагностика може ли да се окаже основен фактор за предварителната защита или пък за лекуването на болестта? 

Да, несъмнено, тя е извънредно значима. Колкото по-рано е диагностициран карцинома на млечната жлеза, толкоз лечението ще бъде по-адекватна и несъмнено е допустимо даже да бъде реализирано цялостно изцеление. Затова всяка жена, която има проблеми и си напипва така наречен бучка, е добре да потърси навреме здравна помощ, да не се тормози, защото в действителност колкото по-рано бъде открито болестта, толкоз са по-добри възможностите за лекуване.  

Важен зов в действителност към всички. А към кого са ориентирани вашите старания и послания? 

По принцип таргетната група са дами над 40-45 години. При тях наложително се предлага осъществяването на нагледно проучване един път в годината, само че защото най-малко по мои наблюдения през последните години диагностицираме и много млади дами, моят зов е в действителност всяка жена да се старае най-малко един път в годината да си организира сходно профилактично проучване. Дали ще бъде единствено ехография на млечните жлези, или ще потърси експерт, който да организира проучването, това е извънредно значимо и основно точно за ранното определяне на всяко изменение и в млечната жлеза. 

Какви са характерните проучвания, които се вършат в КОЦ-Пловдив? 

В нашата лаборатория се правят всички рутинни проучвания, които са нужни за диагностиката при карцином на млечната жлеза, като се изследват естрогеновия рецептор, прогестероновия рецептор, HER2 рецептора и Ki-67, като те са извънредно значими и нужни в действителност за подбора на вярната терапия на всеки един пациент след слагането на тази диагноза.

А какво съставлява HER2? 

HER2 е един малко по-особен маркер, защото от него зависи дали пациентът ще получи така наречен " таргетна терапия “. Какво значи таргетна терапия – т.е. съответният медикамент нападна тъкмо и единствено туморните кафези в тези случаи. Така че HER2 рецепторът е извънредно значим и е значимо той да бъде избран дали е позитивен, или е негативен. Като при тези рутинни проучвания в към 20% от случаите той остава с една гранична стойност, т.е. не е ясно дали е конфликтен или негативен. И към този момент тогава се постанова да бъде направено едно в допълнение характерно проучване за неговото определяне, като КОЦ-Пловдив разполага с нужната инсталация за това проучване. Ние сме един от дребното центрове в страната и в действителност единственият център в Южна България, който организира това характерно проучване. 

Вие ни разказахте и обяснихте за неговите особености, информирахте ни, само че по какъв начин това проучване на HER2 повлиява на типа лекуване? 

Именно в случаите, в които този рецептор е позитивен, пациентката ще получи тази таргетна терапия или тя ще бъде лекувана с един съответен медикамент, който е тъкмо характерен за нейния тип заболяване. В случаите, в които е отрицателен маркерът, това лекуване няма да бъде провеждано. Именно по този метод задачата е да се извърши така наречен самостоятелна терапия при всеки съответен пациент, т.е. всеки да получи лекарството, от което се нуждае, и несъмнено, да не му бъде прилагана спомагателна терапия, от която няма да има потребност.  

Много ви благодаря за изявлението, за отделеното време, за положителната идея и дано призовем всички, които могат, да посетят " Седмица на отворените порти ", или които имат някакви терзания, въобще да се прегледат профилактично.  

Да, да го създадат профилактично – сред 30 януари и 3 февруари, след авансово записване в КОЦ-Пловдив.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР