Д-р Борис Тьоплих нарече „информационна вакханалия коментарите от обкръжението на

...
Д-р Борис Тьоплих нарече „информационна вакханалия коментарите от обкръжението на
Коментари Харесай

Руски лекар разказа за лечението на Навални и се възмути от манипулациите

Д-р Борис Тьоплих назова „ осведомителна вакханалия " мненията от обкръжението на опозиционера, признат в кома първо в болница в Омск и към този момент трансфериран в клиника в Германия. Специалистът разказа в детайлности всички неспирни 36-часови старания, положени за пациента в Русия. Междувременно стана ясно, че проучванията са открили алкохол и кофеин в урината на болния. Текстът е оповестен на 22 август. На 24-ти немските лекари от немската клиника " Шарите ", където се намира Навални оповестиха: " Клиничните данни демонстрират интоксикация с вещество от групата на холинестеразните блокери. Конкретното вещество към момента не е известно ".

Завеждащият отделението по анестезиология и реанимация в московския медицински център „ Пирогов " Борис Тьоплих, който е взел участие в консилиума за положението и лекуването на признатия в кома на 20 август в болница в Омск съветски опозиционер Алексей Навални, описа на своя профил във Facebook детайлности за напъните, положени от съветските лекари за пациента и се възмути от операциите на обкръжението му.

Междувременно Навални към този момент бе откаран за лекуване в Германия по искане на фамилията си. Специално изпратеният от немска Неправителствени организации и оборудван с здравна техника аероплан излетя от Омск рано сутринта на 22 август. След кацането в Берлин пациентът е постъпил в берлинската клиника Charité. Заедно с него е и брачната половинка му Юлия.

Съратниците на Навални през целия ден на 21 август разпространяваха тревожни известия в обществените мрежи, че съветските управляващи не желаят да пуснат опозиционера в чужбина, с цел да не се разбере, че той е бил токсичен. Този претекст приписваха и на решението на лекарския консилиум в Омската болница, което постановяваше, че превозването на болния е рисковано при неговото тежко положение. Привечер на 21 август въпреки всичко лекарите от Омск се съгласиха Навални да бъде откаран с немския аероплан, откакто пристигналият екип от немски лекари подсигурява, че няма да има риск за него, а и фамилията искаше прекачване в Германия. Полетът бе сбъднат едвам на сутринта по решение на немската страна, защото водачите имали потребност от задоволително отмора. Срещу това нямаше никакви възражения от доближените на Навални.

Ето цялостния текст на обявата на доктор Борис Тьоплих:

„ Относно обобщенията за Омската „ почивка ". Това бяха едни луди 36 часа без сън и с безчет доста изтощавания на батерията на айфона. Не знам за какво избраха тъкмо мен за екипа от министерството на опазването на здравето (директорът просто ми сподели - „ Летиш " ) - има и по-умни, и по-опитни и по-награждавани от мен. Имам единствено едно съмнение - когато се случва покруса, нужни са хора, които ясно да препредават обстановката, без да вършат ремонти поради осведомителния звук.

Излетяхме същия ден, по-точно през нощта, откакто стана трагичното събитие. Преди това се организираха няколко отдалечени съвещания взаимно със експертите от института по неврохирургия „ Бурденко ". Екипът на министерството на опазването на здравето в мое лице дружно с реаниматолога на института „ Бурденко " и с неврофизиолога също оттова потегли към аерогарата. Докато чакахме самолета, стана известно, че положението на пациента се дестабилизира. Ние незабавно обсъдихме с лекарите в Омск ограниченията за промяна и диагностика, които е належащо да се подхващат, до момента в който ние сме във въздуха. Едновременно с това бяхме в контакт с токсикологичните лаборатории и получавахме от тях обновленията (на резултатите от проучванията - л.р.) онлайн. Трябва да се каже, че един от шефовете на профилираните институти персонално координираше проучванията в другите лаборатории в продължение на цялата тревожна нощ.

Щом кацнахме, незабавно отидохме в болничното заведение в Омск. Състоянието на пациента беше станало малко по-стабилно. Докато то се подобряваше, поискахме да ни се даде още малко време, с цел да може положението да стане решително устойчиво. Ето по тази причина по новините лицето ми беше със чудноват израз.

Семейството възприе тактиката за оптимално привличане на вниманието. За хората в политиката това е обикновено. С нас фамилията бе оптимално правилно и деликатно. Но в това време тяхното обграждане разигра осведомителна вакханалия, без да прави разлика сред лекари и админи. Това са същите хора, които се оплакват от държавната агитация. Сега те надпропагандираха всички. Лекарите нямали диагноза - аха, нямат, само че всички отработвани версии се оповестяват на фамилията. Когато е налице кома с неразбираем генезис, има цялостен лист (от аргументи - б.р.), нещата от който би трябвало да бъдат изключени едно по едно. Това и става, което почтено обясняваме. И впрочем, и впрочем. Но всичко се препредава тъкмо наобратно.

Болницата е на 30 години. Не ѝ е осъществяван главен ремонт и тъкмо в този момент са почнали да го вършат на части. В токсикологичната реанимация, както знае всеки, който най-малко един път е бивал на такова място, има скитници, наркомани, натровени от какво ли не - и неизчезваща миризма на кръв, остаряла урина, от дълго време непрани парцали... Да изреждам ли още??? Та по този начин - в Омската БСМП 1 (Болница за незабавна здравна помощ № 1 - б.р.) в токсикологията въобще не мирише на нищо такова. Това за едно денонощие не можеш да го измиеш, за месец не можеш да го измиеш, решението е единствено изчегъртване на стените и таваните до мазилка, до бетон. А тук в скромния интериор - горда непорочност и чисти, измити, изтъркани „ особени " пациенти. И личният състав е без признаци на професионално прегаряне. А вие пробвайте да не прегорите с такава работа...

Истинските консилиуми не са тези, на които всички са се изказали и записват мнението на ръководителя, а колегиалните, равноправните и сложните, би трябвало да аргументираш мнението си, да доказваш и да отстояваш.

Когато пациентът се стабилизира, на бригадата (германската - б. р.) от санитарната авиация беше препоръчано да стартират превозването. Само час преди този момент немските сътрудници твърдяха, че са подготвени да осъществят транспорта когато и да е и във всякакво положение. А в този момент декларират, че на водачите им е необходим отдих. И че болният се намира в устойчиво положение и може да остане там, където е, още 10 часа, до момента в който водачите си починат. Виж, в случай че бил в сериозно положение, тогава щели да летят.

Очаквах, че към хотела ще тръгне навалица с крясъци: „ Откарайте го! Откарайте го! ". Не. И обкръжението внезапно замлъкна. Преживяваха за пациента единствено лекарите и нещастното семейство. Как се назовава това? Избирателно поднасяне на вести?

я в това време основният токсиколог, завеждащият токсикологичната реанимация и още доста умни, положителни и професионални омски лекари и медицински сестри продължаваха своето към този момент 36-часово дежурство.

Та по този начин... извинете, в случай че не се вкарах в светлия образец на лекаря тиранин, само че аз в шаблони не се съдържам. "

Междувременно Омското отделение на съветското здравно министерство популяризира сутринта на 22 август известие за резултатите от проучванията, които сочат, че в организма на Навални не са открити оксибати, барбитурати, стрихнин, конвулсивни или синтетични токсини. В урината му обаче са открити следи от алкохол и кофеин.

Повърхностни проби от облеклата и ръцете на Навални демонстрират по тях следи от етилхексил дифенил фосфат - нетоксично вещество, употребявано в промишлената химия за произвеждане на полимери. В биоматериалите от пациента то не е намерено.

„ През цялото това време лекарите организираха лекуване, с помощта на което стана допустимо да се стабилизира положението на пациента, беше следена умерена позитивна динамичност, " добавя се в известието. В него е изразена също готовността да се спомага на експертите от немската клиника Charité, където е бил трансфериран пациентът.

След постъпването на Навални във въпросната клиника данни за положението му повече не са били разгласявани. Съобщено бе, че най-рано в понеделник могат да се чакат някакви мнения от немските лекари, които са поели случая, като най-вероятно поради пандемията от Covid-19 няма да има директна конференция, а единствено документално изказване. Според формалната говорителка на клиниката Мануела Цингл проучванията на пациента са почнали незабавно след постъпването му, само че не може да се каже какъв брой време ще продължат.

Един от съратниците на Навални - Леонид Волков, написа в обществените мрежи, че за резултати и прогнози по отношение на здравето на опозиционера ще може да се приказва най-рано след няколко дни.Съобщава се също, че от доста страни оферират политическо леговище на Навални. Засега няма реакции по тази тематика от фамилията му.

Стана ясно, че сериозните разноски по изпращането на специфичния медицински аероплан до Омск и на екипа от немски лекари са били покрити от доброволни частни вноски в немската Неправителствени организации, заела се със случая, като най-големият вносител, поел главната сума, не желал да се разгласява името му. Съратник на Навални обаче загатна в изявление пред „ Дойче Веле " името на съветския бизнесмен Борис Зимин и на негова фамилна фондация. Баща му - Дмитрий Зимин, също е прочут предприемач, милиардер, и фондацията им е обща. Фамилията от години живее в Съединени американски щати. Борис Зимин е някогашен спонсор на активността на Навални като блогър и на основания от него Фонд за битка с корупцията.

Източник: baricada.org

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР