COVID-19 засяга функцията на щитовидната жлеза чрез различни механизми. Това

...
COVID-19 засяга функцията на щитовидната жлеза чрез различни механизми. Това
Коментари Харесай

Коронавирусът може да причини дисфункция на щитовидната жлеза

COVID-19 визира функционалността на щитовидната жлеза посредством разнообразни механизми. Това твърди в новото си изследване на доктор Илария Мюлер и сътрудници от Миланския университет, Италия.

Проучването наблюдава пациенти с дисфункция на щитовидната жлеза, обвързвана с заболяването COVID-19 в продължение на една година. Целта е да се дефинира по-добре засягането на щитовидната жлеза и процесът да се наблюдава във времето.

При умерено до тежко заболяване от COVID-19, появяването на тиреоидит (възпаление на щитовидната жлеза) играе значима роля в дисфункцията на жлезата, в допълнение към други добре познати механизми, настоящи основно върху оста хипоталамус-хипофиза-щитовидна жлеза.

Хормоналният дисбаланс нормално е лек, само че се усилва при тежки случаи на COVID-19. Тяхното проучване беше показано по време на 24-я Европейски конгрес по ендокринология, който се организира на 23 май в Милано, Италия.

Функцията на щитовидната жлеза е от решаващо значение за метаболизма, растежа и развиването на човешкото тяло. Чрез непрестанно освобождение на устойчиво количество хормони на щитовидната жлеза в кръвния поток, тя подкрепя регулирането на голям брой функционалности на тялото, написа zdrave.to.

Щитовидната жлеза генерира спомагателни хормони, когато тялото се нуждае от повече сила в избрани обстановки, като да вземем за пример, когато човек пораства, при простуда или бременност.

Проучването преглежда повече от 100 пациенти, признати в болница с тежък COVID-19, като проучва техния тироид-стимулиращ хормон (TSH) и други индикатори. Тиреоидитът е бил постоянно срещан измежду пациенти с COVID-19, а функционалността на щитовидната жлеза, както и възпалителните индикатори, се нормализирали в съвсем всички случаи малко след края на болестта им от ковид.

Въпреки това след 12 месеца областите на тиреоидит оставали забележими при обзор с ултразвук на щитовидната жлеза при половината от пациентите, даже да са понижени по мярка. Дългосрочните клинични последствия, в случай че има такива, са незнайни./
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР