COVID-19 се появява с нови щамове, но това е обичайното

...
COVID-19 се появява с нови щамове, но това е обичайното
Коментари Харесай

Опасна ли е новата COVID вълна?

COVID-19 се появява с нови варианти, само че това е нормалното държание на вирусите. Те непрестанно се трансформират, непрестанно мутират, оцеляват тези разновидности от тях, които са най-приспособени към новите условия, разясняват вирусолози.
„ Но щом един вариант изчезне, виждаме, че към този момент не се връща. Вирусът продължава да бъде с нас, просто би трябвало да приемем, че той ще участва в живота ни, от което не следва, че би трябвало да има безусловно драма. Ние познаваме и други коронавируси, които са с нас. Поне четири са тези, които провокират сезонни настинки ”, разяснява вирусологът проф. Радостина Александрова.
Как протича вирусът сега зависи от здравословното положение на индивида. „ Продължава да е в положение да провокира по-тежко протичане при хора, които са по-възрастни, които имат съпътстващи болести. Там към този момент възрастта няма значение ”, добави вирусологът.
Последната ваксина против COVID-19 е обновената. Тя е моногенна, против един единствен  вид, който е доста непосредствен до тези, които са най-широко публикувани  в момента. „ Препоръчва се на хората, които са в рисковите групи. Има ваксини и против грип. Вирусът по никакъв начин не е безопасен и също може да протече с много съществени затруднения. Понякога след приключването на самата зараза от сезонен грип стартират да се появяват обвързваните с него затруднения ”, изясни още проф. Радостина Александрова.
НОВАНЮЗ
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР