COVID-19 отслабва значително усещането за вкус, независимо от загубата на

...
COVID-19 отслабва значително усещането за вкус, независимо от загубата на
Коментари Харесай

Учени с ново откритие за COVID-19

COVID-19 отслабва доста чувството за усет, без значение от загубата на подушване, откри изследване. Загубата на подушване се очерта като значим признак на COVID-19 още при започване на пандемията и провокира голям брой нови проучвания върху функционалностите на обонянието и усета, заяви електронното издание " Медикъл Експрес ", представено от Българска телеграфна агенция.
Всичко по тематиката: Епидемията ковид (COVID-19) 32715
Международно проучване под управлението на Глобален консорциум за хемосензорни проучвания (GCCR) и изследователския център Монел във Филаделфия, щата Пенсилвания, отделя чувството за усет от това за миризми при пациенти с COVID-19. Резултатите демонстрираха, че в група от над 10 000 души чувството за усет, без значение от обонянието, е мощно наранено от новия ковид. Данните от проучването са оповестени в изданието " Кемикъл сенсиз ".

Няколко предишни проучвания проучваха функционалностите за чувство на аромат и усет при пациенти на разнообразни стадии след диагностициране с COVID-19 и стигнаха до разнообразни, противоречащи си резултати. Почти няма подозрение за резултата на COVID-19 върху обонянието, само че въздействието на инфекцията върху чувството за усет не се приема необятно.

" Целта ни бе да дадем съображение на хората по света да употребяват нормални средства в домовете си, да следят усета си за усет и аромат в пиковете на пандемията ", сподели първият съавтор на изследването доктор Ха Нгуен, пост-докторант в изследователския център Монел.

Изследователите са анализирали данни, събрани от онлайн изследване и от резултати от проби в домашни условия, при които участниците трябвало да дефинират интензивността на чувството си за аромат и усет на 10 продукта като кафе, захар, камфор, уасаби.

Участниците, които били с позитивен тест за COVID-19, са съобщили за 21 на 100 намаляване на интензивността на усета, 47 на 100 намаляване на интензивността на обонянието и 17 на 100 намаляване на дразнението в устната празнина. Учените открили също, че най-отслабени били сетивата на пациентите при започване на проявлението на признаците на инфекцията от новия ковид.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР