COVAX – инициативата на Световната здравна организация за справедлив глобален

...
COVAX – инициативата на Световната здравна организация за справедлив глобален
Коментари Харесай

СЗО ще достави над 330 млн. ваксини до средата на 2021 година

COVAX – самодейността на Световната здравна организация за обективен световен достъп до ваксинa против COVID-19, разгласи своя проект за разпределение на повече от 330 млн. дози измежду разрастващите се страни до края на първата половина на 2021 година.

Според проекта, оповестен в сряда, доставката ще покрие към 3.3% от общото население на 145-те страни, участващи в самодейността, съобщи CNN.

Първият кръг на разпространяване включва 336 млн. броя от препарата на AstraZeneca и Оксфордския университет, по-голямата част от които – 240 млн., създадени в Серумния институт на Индия. Нейните доставки ще стартират в края на февруари. Други 1.2 млн. от имунизациите са на американската биофармацевтична компания Pfizer и немския ѝ сътрудник BioNTech.

Основната цел на COVAX, която бе основана през април предходната година от СЗО, алианса за достъп до имунизация за бедните GAVI и Коалицията за нововъведения за подготвеност за зараза (CEPI), е да достави с лекарство против новия ковид богатите и бедните страни, като приоритизира имунизацията на високорискови групи. Броят на имунизациите за всяка страна ще е симетричен на популацията ѝ.

До края на 2021 година се възнамерява по-малко развитите страни да получат общо 2 милиарда дози.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР