© Юлия Лазарова Увеличаване Преглед на оригинала Смаляване Увеличаване Преглед

...
© Юлия Лазарова Увеличаване Преглед на оригинала Смаляване Увеличаване Преглед
Коментари Харесай

Ценностите на българите са каша със социалистически вкус

© Юлия Лазарова
Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване
Още по тематиката
В София покупко-продажбите и цените на парцелите порастват, само че към този момент постепенно

Данните за броя на продажбите демонстрират закъснение в Пловдив и Варна
23 окт 2017
Само една трета от българите поддържат влизане в еврозоната

В обществото доминира мнението, че България не извършва изцяло критериите за участие в Шенген, сочи проучване на " Алфа Рисърч "
26 юни 2017 Изминалите близо 28 години от началото на прехода към народна власт и пазарна стопанска система не са донесли нужната за триумфа му ценностна смяна. По-скоро противоположното - някои от главните характерности на публичните връзки от интервала на комунистическия режим са се запазили непокътнати. Към този извод водят резултатите от национално представително изследване на социологическата организация " Тренд ", огласено в понеделник. Резултатите от него разкриват и огромна степен на недоумение на метода, по който действа страната, и връзката на понятия като независимост, триумф и благосъстояние с върховенството на закона.

Така да вземем за пример сред 86 и 92% от интервюираните са съгласни, че страната би трябвало да обезпечи безусловно гратис обучение и опазване на здравето, както и да обезпечи най-малък приход на всеки човек, а също и работа на всеки, който желае да работи. В същото време 60 на 100 споделят мнението, че страната би трябвало да понижи налозите, без значение че ще останат по-малко пари за обществени разноски и услуги, до момента в който на противоположното мнение са едвам четвърт.

Почти разполовени са мненията за и срещу държавната интервенция в стопанската система - в съответствие 44 към 37 на 100.

Важен резултат от изследването е визията на българите за това по какъв начин у нас се реализират триумф и благосъстояние. За преобладаващото болшинство от 69 на 100 триумфът е функционалност на връзките, т.е. кого познаваш, против 24%, които считат, че зависи от усърдната работа. В сходна съразмерност са и мненията дали в България можеш да станеш богат по почтен път.

Най-масово споделените три полезности са семейство, мир и сигурност, следвани от човешки права и независимост. В същото време върховенството на закона е посочено от по-малко от една четвърт от интервюираните, а неприкосновеността на частната благосъстоятелност, свободата на изложение и демокрацията са полезност за 14-15 %.

На този декор са разумни и преобладаващите консервативни отзиви във връзка с малцинствата, бежанците, легализирането на марихуаната, на еднополовите бракове и така нататък Изключение прави единствено въпросът за възбраната на абортите, която не се поддържа от множеството дали отговор. В скалата на ксенофобията първо място заемат бежанците и икономическите мигранти, следвани от ромите и в доста по-малка степен - турците.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР