© ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА Ще бъдат положени усилия за формиране на

...
© ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА Ще бъдат положени усилия за формиране на
Коментари Харесай

Мнения Daily - Как опозицията ще атакува властта

© ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА

Ще бъдат положени старания за образуване на антиевропейски настроения Още по тематиката
Мнения Daily - Русия заема все по-малко място в живота ни

И още: Тече неутрализация на прозападните кръгове; Загиналите - починали, отговорните - ненаказани...
29 авг 2017
Мнения Daily - Масовият туризъм носи заличаване

И още: Не ни е работа да се месим на Сърбия и Македония; България ще би трябвало да поддържа деликатен баланс в Европейски Съюз
28 авг 2017 Политически пъзел

Как опозицията ще нападна властта

От коментар на политолога Антоний Гълъбов за offnews.bg

Предстоящият сезон ще наложи нова динамичност на политическо опълчване. Срещу съответните резултати на кабинета във външнополитически проект опозицията ще търси благоприятни условия за радикализиране на опълчването във вътрешната политика. В чисто партиен проект задачата на опозицията е да генерира напрежение в връзките сред ГЕРБ и партиите от Обединените патриоти. Все по-ясно се обрисува избирателност в метода при отправянето на рецензии към ръководството. Политическата цел е освен да бъде повишен натискът върху ГЕРБ, само че и да бъдат увеличени дистанциите сред НФСБ, Вътрешна македонска революционна организация и " Атака ".

След извеждането на образованието като приоритет за ръководството на обединението и несполучливия опит за внасяне на промени в Закона за предучилищното и учебно обучение Българска социалистическа партия концентрира от ден на ден старания в тази сфера. С наближаването на първия образователен ден все по-често ще бъдем очевидци на разнообразни по мащаб акции, които ще се пробват да скандализират всеки съответен случай. Търсената политическа борба не визира наличието на просветителните политики, а употребява образованието като " полесражение ", на което да бъде обновен един изцяло изчерпал наличието си идеологически спор.

Темата за паметниците е сложена в същия подтекст. Вън и без значение от тяхната културна и историческа стойност, тяхното битие, унищожаване или пренасяне ще продължи да бъде употребявано като декор за набиращата нова мощ псевдоносталгична изразителност. Изглежда, че ролята на " страж на предишното " ще бъде все по-оспорвана през идващите месеци.

Подготовката и приемането на бюджета за идната година е пространството на лично политическо опълчване. Изглежда, че опозицията ще се опита да структурира рецензиите си към бюджета през призмата на отношението сред държавна и локална власт, само че това към момента не значи подготвеност за предлагането на повсеместен модел на ефикасна децентрализация.

Едно от главните полета на опълчване през новия политически сезон ще бъде несъмнено от дебатите по приемането на закон за противопоставяне на корупцията. Темата за независимостта на централизираната институция, която би трябвало да реализира политиката по предварителна защита и противопоставяне на корупцията, последователно стартира да трансформира същността на казуса. Ако разногласието продължи в същата посока, той би могъл да прерасне в институционално опълчване за партийна приложимост. Предстоящият избор на членове на Висшия правосъден съвет от квотата на Народното събрание пък ще бележи единствено нов стадий в политическото опълчване във връзка с правосъдната власт.

През идващите месеци ще бъдат положени спомагателни старания за образуването на антиевропейски настроения, даже и измежду групи, които кардинално поддържат задълбочаването на европейската интеграция на България. Опитът тематиката за председателството да бъде обвързана само и единствено с ремонта на НДК, със подозрения за корупция и злоупотреби и да бъде омаловажена като цяло, наподобява единствено като предварителна подготовка. По всичко наподобява, че тази акция ще продължи още по-интензивно през идващите месеци. Тя е замислена като авансово основаване на опрощение за политически офанзиви по време на самото председателство.

---------На водещите европейски политици им е все едно какво става с хората в Либия.

Миграция

Струпването на бежанците в Северна Африка към този момент е не е табу за Европейски Съюз

От коментар на Бернд Ригерт за " Дойче веле "

Фотограф: TONY GENTILE
Новият френски президент бърза с реализирането на нова европейска бежанска и миграционна политика. Той желае да се показа пред сънародниците си като човек на действието на фона на стремително спадащия му рейтинг. При това Европейски Съюз втвърдява от ден на ден позицията си във връзка с мигрантските потоци и е податлив да загърби досегашните си запаси по отношение на изискванията в Либия и филантропичната обстановка в Северна Африка. Италия не желае да приема повече бежанци, веднага като те няма да бъдат разпределяни в други страни от общността. Испания пък внимава да не се трансформира в нов директен маршрут за бежанци, а немската канцлерка е решена да не допусне мигрантски потоци да тръгнат от Италия през Алпите за Германия.

Италия има съглашение с Либия, по силата на което либийската брегова защита може да залавя и връща назад в Либия мигрантите и бежанците. Още при започване на лятото френският президент Макрон разговоря с премиера на страната и шефа на бунтовниците и даже се опита да притопли остарялата концепция за основаването на " горещи точки " в Либия, Нигер и Чад за първична регистрация на претендентите за леговище. Създаването на големи лагери за заклещените в Либия африкански мигранти също към този момент не е табу.

Колкото и да стачкуват във Върховния комисариат на Организация на обединените нации за бежанците и неправителствените организации, Европейски Съюз реши да затвори шлюзовете. И тази тактика действа: през юли в Европа са пристигнали доста по-малко мигранти през Средиземно море, в сравнение с през юни. На водещите европейски политици им е все едно какво става с хората в Либия или с тези, които пътуват от Нигерия през пустинята. По-добре да не се задълбочаваме доста - това е мотото и на немската канцлерка, която от време на време е склонна да се ревизират недоволствата.

Срещата в Париж сподели, че Европейски Съюз е податлив да продължи капсулирането си, привличайки към общите старания за справяне с бежанската рецесия и директни страни като Нигер и Чад. Тяхната задача е да се погрижат мигрантите и бежанците въобще да не стигат до Либия. Двете страни са едни от най-бедните в света. Политическият надзор върху властимащите елити е слаб. Президентите на Нигер и Чад обаче са подготвени да сътрудничат - в случай че сметката е вярна. Разбирай - в случай че Европа си заплаща. Големите в Европейски Съюз също няма да се задълбочават толкоз доста и ще подминават предизвестията на Върховния комисариат.

В Париж натискът върху " крепостта Европа " беше отместен малко в посока към Африка. И Макрон, Меркел и другите ще отпразнуват това като победа. Но за мигрантите това се обрисува като горчива загуба.

-------------Да си спомняте Пеевски да е направил някакъв собствен бизнес?

Одържавяването на " Дунарит "

Пеевски и обкръжението му са новите партизани

От коментар на енергийния съветник и някогашен дипломат в Русия Илиян Василев в неговия фейсбук профил

Фотограф: НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Много е зле " Дунарит " - та се постанова страната да го " избавя ". Няма що. Това е хватката КТБ - блокираш настоящо дружество - в КТБ провокираха суматоха, банката нямаше различен ход с изключение на да изиска помощ, влязоха синдици, банката престана да оперира и след четири месеца резултатите бяха като " поръчани ". Всичко в алено.

Сега същата скица - лишават лиценз за търговия. Продукцията не може да се продаде, приходите се срутват, задълженията порастват, необслужвани заеми, дълг се купува, рекет и... Поръчки за 62 милиона, облага за 20 милиона. Рекет даден, рекет признат.

Този министър на стопанската система в естествена страна незабавно трябваше да бъде арестуван. Нагли, нагли, нагли. В прочут смисъл хората от модела " Кой? " като този министър, като Цацаров и Пеевски, са новите партизани, които вършат новия Народен съд с новата Държавна сигурност. Те свое не могат да основават - трябват им мандри, революционна тирания, с цел да заграбват непознатото.

Да си спомняте в миналото някъде Пеевски да е направил някакъв собствен личен бизнес - от своя концепция, от нулата? Всичко, което има, е " добито ". Разбирай прибрано от страната посредством спекулация или от някой различен частник посредством принуждение.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР