© Юлия Лазарова СДС има един-единствен актив - своя бранд.КолаборацииХипопотамът,

...
© Юлия Лазарова СДС има един-единствен актив - своя бранд.КолаборацииХипопотамът,
Коментари Харесай

Мнения Daily - Хипопотамът, който посиня

© Юлия Лазарова Съюз на демократичните сили има един-единствен актив - своя бранд. Колаборации

Хипопотамът, който посиня

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък От коментар на Любен Обретенов за " Клуб Z "

Хипопотамът, както е известно, е подобаващ за знак в избрани обстановки. Хем е до гуша в калта, хем има прекомерно огромна уста. В този смисъл може би е извънредно време в Съюз на демократичните сили да сменят лъвчето с хипопотам.

От " Раковски " 134 (или по-точно от онази част от постройката, която към момента се заема от СДС) направиха незабравим разбор на изборните резултати. А главните им заключения бяха кой от кой по-смехотворни:

1. Радан Кънев е влезнал по благосклонност в европейския парламент.

Фактитe са следните - Кънев има 34 735 преференции, а Александър Йорданов - 13 752 преференции.

2. Съюз на демократичните сили е помогнало за прекъсването на похода на Българска социалистическа партия от властта

Фактите обаче приказват друго. ГЕРБ има към 70 хиляди гласа по-малко спрямо предходните европейски избори. Тези гласове явно бяха изгубени поради " Апартаментгейт ". Доскоро Съюз на демократичните сили можеше да събере най-малко 70 хиляди гласа. Сега явно даже това не му е по силите, с цел да компенсира спада на ГЕРБ.

3. " Демократична България " лъже, че ГЕРБ работи дружно с Движение за права и свободи

Фактите са много по-различни. В последните години имаше редица знакови гласувания, по които ГЕРБ и Движение за права и свободи бяха в цялостен синхрон. Най-знаковото бе в предишния мандат, когато ГЕРБ, Движение за права и свободи, Българска социалистическа партия - чиито поход към властта в този момент герберите, дружно със Съюз на демократичните сили в този момент сякаш стопират - и няколко по-малки обединения неодобряваха правосъдната промяна. След това обаче политиците от актуалната " Демократична България " напуснаха властта, до момента в който тези от Съюз на демократичните сили и ДБГ избраха да останат в нея.

Съюз на демократичните сили има един-единствен актив - своя бранд. Изтъргува го добре в ГЕРБ, спор няма.

-------
Премиерът не реагира " а ла Никсън " или " а ла Макрон ", а " а ла Тодор Живков "
Пирова победа

Борисов остана без везири, които да санкционира

От коментар на политолога Евгений Дайнов за " Дневник "

Докато има най-малко цивилизованост – т.е. до момента в който властта не трепе значимо количество хора по улиците – всяко огромно напрежение в обществото в последна сметка нахлува измежду ръководещите с резултата на лисица в курник. Друг е въпросът по какъв начин властта реагира на такива неочаквани събития.

Фотограф: Георги Кожухаров

Да, Борисов беше нещо като изразител на " безмълвното болшинство ". Вече не е, само че беше. И американският президент Никсън беше преди съвсем половин век. Не се виждаше никаква сериозна опция на неговото ръководство. Но въпреки всичко падна от власт по много трагичен метод. Подплашен от продължаващото да бушува американско общество от началото на 70-те години, Никсън реши да се пази с изключителни и извънзаконови ограничения. Монтира подслушвателни устройства в централата на Демократите, постройка с името " Уотъргейт ". Сгащиха го. Дълго време отхвърляше. Накрая подаде оставка, а много негови хора се оказаха в пандиза. За размаха на оня скандал можем да съдим даже единствено по това, че от този момент и до през днешния ден към всички следващи кавги с политици, където и да е по света, медиите незабавно прибавят суфикса " -гейт ".

Горе-долу същото се случи с ГЕРБ тия месеци. Когато пукна пролетта, ГЕРБ изглеждаше непреклонен. После гръмна " Апартаментгейт ". Тъй като за разлика от Никсън Борисов не е (доказано) забъркан в аферата, той можа да ограничи провалите, като се раздели с най-близките си съратници, накиснати в аферата до ушите. И остана самичък. Затова бе заставен персонално, въпреки в нарушаване на закона, да поеме изборната акция на ГЕРБ.

Елементарната политическа логичност гласи, че идната глава, която би трябвало да се търкулне, е неговата. Просто други значими глави не останаха. Така властническият модел власт, който той грижливо градеше, щракна върху самия него като капан. Едно е да имаш край себе си свита от познати за хората везири, които да наказваш, когато стане напечено, та да можеш да играеш пиеската " положителният султан, измамен от неприятни везири ". Друго е всичко да се събере в теб самия.

Подгонен от закона и от публичното мнение, преди време Никсън няколко пъти се опита да моли към народа за поддръжка. Не че му се получи, само че по този начин реагират притиснатите в ъгъла политици, когато се намират в демократична среда. Преди време френският президент Макрон, ненадейно притиснат от митингите на " жълтите жилетки ", потегли да обикаля страната, град по град, с цел да договаря с тях за " нов народен контракт ". И това е реакция на демократ в демократична среда.

За разлика от Никсън на Макрон му се получи. Борисов не прави по този начин. Той реагира, както реагират автократите. Партията му – също. Реакциите им не са " а ла Никсън " или " а ла Макрон ", а " а ла Тодор Живков ".

По времето на култа към Живков всичко спря. Просто никой не правеше нищо, преди да си е обезпечил подписа на " Първия ". Залят от нуждата всеки ден да взема всички решения в страната, Живков правеше от ден на ден неточности. А неналичието на крупни фигури край него бе обезщетена от появяването на свита ласкатели, които не допускаха до него да стигне действително познание за действителното състояние на нещата.

Не споделям нищо по тематиката " историята се повтаря като фарс ". Дори първия път, при Живков, към този момент беше задоволително смешно.

--------
Нечистата медийна среда предизвиква тежки провали.
Медии

Защо уволненията в " Нова телевизия " ви засягат

От коментар на Емилия Милчева за " Дойче веле "

Ако " Нова телевизия " беше частна касапница, никой нямаше да се интересува дали нейни чиновници са напуснали. Или са били " помолени " да го създадат. Но собствеността на медия е нещо доста по-различно. И даже не е и бизнес на дребния български пазар, където едрите бизнесмени се снабдяват с медии поради въздействие в обществото, а не с цел да печелят от тях.

Медии телевизия микрофони малките екрани БТВ Народоосвободителна въстаническа армия ТВ

Фотограф: Николай Дойчинов

" Нова телевизия " дружно с " Нетинфо " е най-голямата медийна група в България. А това значи голяма машина за въздействие. Защото притежаваш силата да убедиш публика от милиони да одобри позицията на малкия екран по една или друга тематика за своя лична. Каналите са доста - телевизионните плюс онлайн компанията " Нетинфо ", включваща уеб страниците Gong.bg, Vesti.bg, DarikNews.bg, АБВ Поща, Vbox7.com, Sinoptik.bg, Edna.bg, както и елементи от доста търговски уеб сайтове и онлайн магазини като Grabo.bg и Trendo.bg. Да напомним, че 70% от акциите на " Нетинфо " са благосъстоятелност на " Нова броудкастинг груп ", а останалите 30% държат изпълнителният шеф на " Нетинфо " Христо Христов и притежателят на " Дарик радио " Радосвет Радев, като от известно време насам текат договаряния притежателите на " Нова телевизия " да изкупят и техния дял.

Откакто притежатели на медийната група са българските предприемачи братя Домусчиеви, зачестиха свадите с публицисти от " Нова броудкастинг ", тръгнали си не по лично предпочитание, а поради напън, насила или различия с новите притежатели. Медийната колегия, в случай че въобще има такава, мълчи. Чуват се единствено обособени гласове.

Новите притежатели имат право на своя политика, това е частен бизнес - споделят от лагера на тези, които считат, че притежателят постоянно е прав. Не по този начин обаче стоят нещата, когато става дума за медии, оказали се благосъстоятелност на предприемачи, чиито повече от положителни връзки с ръководещите са обществено известни.

Всички, които сме напускали медии поради противоречие с политиката или различия със притежателите, знаем, че това е мъчно начинание. А свитият медиен пазар в България в допълнение го усложнява. Към листата можем да прибавим и всичко това: неналичието на финансиране и обезпечаване на задоволително време за разследвания; незадоволителната правна отбрана - няма организации на публицистите, с изключение на Съюз на българските журналисти, които да се заемат с това; ниското възнаграждение и надлежно ниските осигуровки, с дребни изключения в малките екрани.

Накрая да кажем и това: нечистата медийна среда предизвиква тежки провали. И то освен върху публицистите и тяхната работа, а и върху аудиторията. Или както би споделил един от героите в " Кланица 5 " на Кърт Вонегът: това към този момент не са хора, а счупени хвърчила.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР