© Юлия Лазарова Още по темата Вечерни новини: България изостава

...
© Юлия Лазарова Още по темата Вечерни новини: България изостава
Коментари Харесай

Вечерни новини: План за нови писти и лифтове на Витоша; Лондон и Брюксел пред сделка за финансовия сектор

© Юлия Лазарова Още по тематиката
Вечерни вести: България изостава в изискванията за правене на бизнес, българско поданство против 5 хиляди евро

И още: Европейските акции завършват най-лошия си месец от 2016 г.; Депутатите ще одобряват дефинитивно медийния закон на Пеевски
31 окт 2018
Вечерни вести: Европейската стопанска система се забавя осезаемо, тежко обвиняване за шефа на организацията за българите в чужбина

И още: Европейска комисия ще подсигурява достъпа до английския финансов пазар даже при корав Brexit; Започва приемането на Бюджет 2019
30 окт 2018 Един слух бродеше из Европа в четвъртък - този, че английският министър председател Тереза Мей е съумяла да контракти с Брюксел финансовите компании от Острова да имат непрекъснат достъп до европейските пазари след Brexit. Официалните източници към този момент не удостоверяват в директен текст за контрактувана договорка, само че в случай че това е по този начин, то новината е в действителност добра, защото ще предотврати хаоса, който би настъпил, в случай че огромните английски финансови играчи стартират да местят част от активността си в други европейски страни.

В България денят бе деен за народните представители, които утвърдиха дефинитивно медийния закон на Делян Пеевски - скоростно, в негово неявяване и макар очевидния спор на ползи, в който е депутата от Движение за права и свободи и медиен издател. Също по този начин гласувахa на второ четене и част от промените в данъчните закони, които вкарват промени в облагането на колите, и дебатираха бюджетните закони за 2019 година в комисии на първо четене.

Вземете годишен цифров абонамент
и получете в допълнение три месеца бонус НАЙ-ВАЖНОТО

Нови писти и лифтове на Витоша по омекотен режим желае спортното министерство

Мащабни действия за развиване на ски зоната на Витоша посредством промени в настоящия проект за ръководство на парк " Витоша " предлага спортното министерство. Идеите са да отпадат рестриктивните мерки за създаване на писти, лифтове, водохващания и езера за неестествен сняг в съвсем всички зони на планината без резерватите - в гори, върху пасища, каменни реки, торфища, влажни зони и други Предложенията към този момент са импортирани от спортния министър Красен Кралев в екоминистерството.

Официалното пояснение за тази интензивност е, че следва България да се кандидатира за хазаин на Младежките зимни олимпийски игри през 2024 г, което персонално министър председателят Борисов пожела. Опасенията обаче са, че събаряне на възбраната би отворило вратата за огромно строителство в планината - и то освен за задачите на зимни игри. По сходен сюжет в края на 2017 година държавното управление утвърди промени и в проекта за парк " Пирин " в интерес на концесионера на ски зоната в Банско - компанията " Юлен ", която пък е обвързвана със притежателя на ски оборудванията на Витоша - " Витоша ски ". За техен действителен притежател в общественото пространство се смята един от акционерите в ПИБ - Цеко Минев.

Излишъкът в бюджета приближи 3 милиарда лева

До края на октомври държавният бюджет е на плюс от 2.86 милиарда лева, сочат първите данни на финансовото министерство. Макар утвърденият преди година проект да е за минус в края на годината, в този момент поръчката е за 2018 година приходите да надвишат разноските с към 600 млн. лева Реално до тук към този момент, отвън плануваното, са дадени 500 млн. лева за ремонт на язовири, за непазарни покупко-продажби като " дупката " на Гергов, за нова постройка на ДКСИ, за изключително повдигане на заплати на служители на реда...

Големият остатък за поредна година разрешава на ръководещите да харчат стремително изключително висока сума - до в този момент две години бяха давани по 1 милиарда лева за саниране, а в този момент отвън към този момент описаните непрозрачни покупко-продажби остават 1.6 милиарда лева Част от сумите доста евентуално ще потеглят към общините поради идните локални избор.

Лондон и Брюксел пред договорка за финансовия бранш след Brexit

Тереза Мей е съумяла да контракти договорка с Брюксел, която ще даде на английските финансови компании непрекъснат достъп до европейските пазари след Brexit. Това заяви първи вестник The Times, базирайки се на собствен източник от държавното управление. Според изданието английските и европейски договарящи са постигнали авансово съглашение, основано на така наречен равностоен режим на Европейския съюз. То обгръща всички аспекти на бъдещото партньорство – от сферата на услугите до обмена на данни. По-късно денем държавен източник удостовери, че има прогрес в договарянията за договорка за финансовите услуги, само че към момента дефинитивна договорка не е реализирана.

Новината е голямо облекчение за бранша – решението Англия да напусне Европейския съюз провокира огромно разтърсване и няколко огромни играчи към този момент оповестиха, че ще реалокират част от активността си в други европейски страни.

СНИМКА НА ДЕНЯ

Тръмп стартира предизборната си обиколка с офанзиви против нормалните " врагове " - медиите и имигрантите

Фотограф: Carlos Barria
Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп стартира заключителната част от предизборната си акция преди междинните избори на 6 ноември. Държавният глава още веднъж упрекна медиите, че провокират разделяне в обществото и подхрани страховете от противозаконната имиграция. Митингът на Тръмп в Естеро, директно до Форт Майърс, беше първата от общо 11 прояви, които той ще организира през идващите 6 дни в осем значими щата. Той е насочил напъните си към региони, където конкуренцията сред републиканци и демократи за места в Сената и губернатори е изключително остра. Целта му е да насърчи изборната интензивност измежду републиканците и да се опълчи на ентусиазма на демократите. Последните допитвания демонстрират, че републиканците ще изгубят огромен брой места в Камарата, а демократите имат опция да завоюват контрола в Сената.

СЪБИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ

Санкциите на Съединени американски щати против Иран влизат в действие в неделя

Новите наказания на Съединени американски щати против Иран, които са ориентирани към енергийния и финансовия бранш на страната, ще влязат в действие в неделя. Първият стадий от глобите влезе в действие през август и бяха ориентирани към търговията с ирански коли и благородни метали. Но тези, които ще важат от идната седмица, ще наранят доста повече Иран, защото блокират продажбите на ирански нефт. Те биха могли да блокират към половината от износа на страната и да наранят стопанската система й.

Съединени американски щати се надяват, че обновеният стопански напън ще принуди Иран да се съгласи с нова нуклеарна договорка, откакто Домалд Тръмп се отдръпна от предходно съглашение по-рано тази година.

ЕДНО КЪМ ЕДНО

Италианският орган за защита на конкуренцията e наредил краткотрайно прекъсване на новите такси на Ryanair и WizAir, които влизат в действие от 1 ноември - за ръчен багаж, като се изключи дребни чанти под седалката. Според органа тази спомагателна такса би трябвало да е част от общоприетата цена, в противоположен случай подвежда потребителите и не разрешава да се направи действително съпоставяне с цените на останалите компании.

Върховният административен съд отхвърли дефинитивно опцията да се апелира по правосъден път екооценката за построяването на така наречен източен обход на автомагистрала " Струма " през Кресненското дефиле. Определението не предстои на обжалване, което значи, че няма спънка пред плана, който планува трафикът да се раздели на две елементи - в посока Гърция през съществуващия в този момент път през дефилето, а в посока София - по нов път източно от дефилето.

Toyota изтегля над 1.6 млн. коли световно зарaди проблеми с въздушните възглавници, които би трябвало да бъдат заменени. Европа е изключително наранена с 946 000 автомобила, изключително моделите Avensis и Corolla.Това е нов тежък удар за компанията, която от септември към този момент два пъти изтегли забележителен брой коли.

Арменският парламент се разпуска, с цел да бъдат свикани изключителни избори. Това бе и задачата на и.д. министър председател и водач на опозицията Никол Пашинян, който се отдръпва след няколко месеца на поста и не има намерение да се кандидатира отново. Пашинян пое поста след митинги, свалили някогашния министър председател Серж Сарксян, който по този начин и не направи нужните промени в страната.

КАКВО ИНТЕРЕСНО

Служители на Гугъл в целия свят организираха невиждани стачки в поддръжка на правата на дамите

Персоналът в офисите на Гугъл по целия свят провежда невиждана поредност от стачки в отбрана на дамите и против някои практики на техкомпанията по отношение на тях, оповестява BBC. Исканията са за няколко основни промени в метода, по който се преглеждат обвиняванията в полови злоупотреби в компанията, включително упорстват и да отпадне наложителният арбитраж в тези случаи - ход, който би разрешил на жертвите непосредствено да предявят искания в съда. Служителите на Гугъл в Цюрих, Лондон, Дъблин (на снимката), Токио, Сингапур, Берлин и други бяха измежду тези, които се включиха в самодейността. Тя бе отразявана в Twitter в особено основания фийд @googlewalkout. Главният изпълнителен шеф на Гугъл Сундар Пичай сподели на чиновниците си, че поддържа правото им да подхващат дейности.

Фотограф: Clodagh Kilcoyne

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР