© Юлия Лазарова Още по темата Борисов пак заговори за

...
© Юлия Лазарова Още по темата Борисов пак заговори за
Коментари Харесай

Борисов да пита Цацаров защо прокуратурата пасува за приватизационни престъпления

© Юлия Лазарова Още по тематиката
Борисов отново заприказва за следствие на " престъпната приватизация "

Подразнен от изявления на опозицията, министър председателят още веднъж разгласи, че ГЕРБ ще предложи да отпадне отминалостта за закононарушения от този интервал
5 ное 2017
Строител на капитализма: Емил Караниколов
1 сеп 2017 През уикенда министър председателят Бойко Борисов и юридическият му гуру Данаил Кирилов, началник на парламентарната правна комисия, сервираха следващата безумна законодателна концепция, която стъписа юристите у нас. Щеше да стъписа и юристите в чужбина, но към момента не е стигнала до тях и най-вероятно преди този момент ще почине от личната си неплатежоспособност.

В събота министър председателят Бойко Борисов разгласи, че юристите на ГЕРБ щели ревизират опциите за отпадане на отминалостта за закононарушения при приватизационни покупко-продажби, защото при приватизацията са били откраднати над 30 милиарда лева Обяснението на премиера за какво тези закононарушения не с били разследвани и осъдени е, както постоянно, семпло, само че прочувствено: По време на приватизацията не е имало ГЕРБ, по тази причина " милиарди са откраднати ". Сякаш забравяйки, че е бил основен секретар на Министерство на вътрешните работи от 2001 до 2005 година, когато е приватизирано повече в сравнение с по времето на държавните управления на Иван Костов, Жан Виденов и Сергей Станишев взети дружно.

Веднага след Борисов ръководителят на правната комисия на Народното събрание Данаил Кирилов пое концепцията и я доразви в типичния си юридикообразен жанр: " Става дума за промени в Наказателния кодекс, с които да се запише, че за закононарушения при приватизационни покупко-продажби отминалостта не тече или тя да се възобнови. Кой от двата разновидността ще предложим, е въпрос на законодателно решение и следва дефинитивна преценка ", споделя Кирилов, представен от " 24 часа ". Ставало дума за друг тип закононарушения, свързани с приватизацията - икономически закононарушения, неизгодни покупко-продажби и документни закононарушения, а отминалостта за всяко от тях е друга. Но като се има поради, че от огромната приватизационна вълна са минали двайсетина години, те са покрити от безспорната отминалост. В момента се правели разисквания с " изтъкнати конституционалисти и пеналисти ", като предложенията за промени щели да бъдат импортирани най-късно до края на седмицата, сподели Кирилов. И приключва с неповторима фраза (по " 24 часа " ): " Въпросът е правно-тактически и преди да сме подготвени дефинитивно, не мога да кажа повече детайлности ".

Пред " Капитал " адвокати отхвърлиха да разясняват термина " правно-тактически " и предложиха да желаяме разяснение непосредствено от неговия основател – господин Кирилов. (Възможно е да е лапсус или журналистическа непросветеност и Кирилов да е имал поради правно-технически, само че от неговата уста правно-тактически звучи напълно правдоподобно.) Иначе – въпросът е същностно юридически. Не стана ясно кои са " изтъкнатите конституционалисти и пеналисти ", с които ГЕРБ се съветва, само че е подозрително, че някой сериозен правист би позволил да се спомене името му в подтекста на сходна смяна.

Опитът на ГЕРБ

" Имаме опит в Народното събрание във връзка с отпадането на отминалостта при сходни съществени публично значими проблеми ", споделя още Кирилов. Опитът на ГЕРБ, за който става дума, стигна до Конституционен съд и беше разгласен за противоконституционен. През септември 2015 година предходният парламент, доминиран от ГЕРБ, гласоподава смяна в Наказателен кодекс, с която отстрани отминалостта за наказателно гонене на тежки закононарушения против личността, правата на жителите и общоопасни закононарушения, " осъществени в интервала от 9 септември 1944 година до 10 ноември 1989 година от членове на управителни органи на Българската комунистическа партия, както и от трети лица, на които са предоставени управителни длъжностни или партийни функционалности ", като с преходни разпореждания се планува и назад деяние на този текст. Промяната бе атакувана пред Конституционен съд от основния прокурор Сотир Цацаров и през октомври 2016 година съдът я разгласи за противоконституционна.

За всяк о пр естъпление се пр илага закона, който е в действие по време на неговото извърш ване, а н аказателния т закон не може да има поврат на мощ

Действащата конституция изключва от приложното поле на погасителната наказателна отминалост само закононарушенията срещу мира и човечеството, което е интернационален стандарт. За всички останали закононарушения се ползва отминалост както за преследването, по този начин и за осъществяването на наказванията, написа Конституционен съд. Давността не е просто теоретична структура, тя е в полза на наказателното гонене и на цялото общество, се сочи в претекстовете на Конституционен съд. Когато след осъществяването на закононарушение изтече забележителен интервал от време към този момент освен е мъчно да се открият годни доказателства, само че и не могат да се реализиран задачите на предварителната защита. Същевременно отминалостта се явява и като тласък за съответните държавни органи навреме да извършват отговорностите си по наказателното гонене, написа Конституционен съд. Става дума най-вече за прокуратурата.

Давността е открит от закона интервал във времето, през който правоимащият индивид по наказателното правно отношение – " страната, в лицето на надлежните държавни органи, демонстрира бездейност във връзка с правото си да упражни наказателна принуда ", сочи Конституционен съд и акцентира, че, " с цел да се одобри отминалостта за изтекла е належащо да изтече законово откритият период от време при бездейност от страна на държавните органи, които са овластени да наложат и подхващат ограничения да изпълнят наложеното на незаконния деятел наказване " . Наказателните закони се основават, с цел да контролират действително съществуващи публични връзки, а не като алегоричен акт на една закъсняла, заради което – и непостижима правдивост, написа още в претекстовете на Конституционен съд.

Всъщност, въпросът даже не е противоречив, стандартите в тази област са толкоз ясни, колкото и фактът, че конституционните решения са наложителни за всички, а директният им получател са народните представители. Затова е обидна лекотата, с която Борисов и обслужващия го личен състав разиграват пред електората фарсове, които слагат под подозрение базисни полезности. Само тъй като Българска социалистическа партия е сложила на дневен ред избор за корупцията и той наподобява повече от безапелационен за настоящето ръководство на ГЕРБ. А Борисов надалеч не наподобява толкоз безапелационен, когато вади приватизация от преди 20 години, най-малкото заради две аргументи: първо, тъй като се повтаря, второ – тъй като с лекост подминава скандални случаи на приватизация от доста по-близко време, за които отминалостта не е изтекла. Например, аналогична закана за преразглеждане на приватизационните покупко-продажби Борисов направи и преди година, когато Корнелия Нинова го уточни като крайния провинен за неизгодната приватизация на " Булгартабак ".

Релевантният въпрос: Къде е спала прокуратурата?

Всъщност, откакто министър председателят така или другояче извади тематиката за неразследваните и ненаказаните закононарушения на огромната приватизация, той би трябвало да даде отговор на различен, доста по-релевантен въпрос: какво е правила прокуратурата през годините на приватизацията и директно след нея, когато е трябвало да проверява и санкционира закононарушенията, осъществени при раздържавяването. Какво са правили другите контролни органи през това време. И в случай че през миналите двадесет години не е имало годна прокуратура да свърши тази работа, дали сега има обвиняване, което може независимо да организира следствие за огромните приватизационни покупко-продажби?

И по какъв начин на този декор звучи нежеланието на премиера, партията и присъдружните му даже да загатват промяна в прокуратурата, в случай че (и доколкото) Цацаров им позволи. Защото на страната не й е казусът с отминалостта на завършили покупко-продажби, по които прокуратурата е пасувала 20 години, а това че тя продължава да пасува по очевидни данни за закононарушения, които се правят сега.

Точно преди 16 години, през септември 2001 година Тогавашният основен прокурор Никола Филчев разгласи масирана акция за инспекция на всички раздържавени предприятия, която назова с термина " Съдебна деприватизация " и разясни, че " това е цивилизованият метод за възобновяване на справедливостта и законността в тази област ".
Филчев не бе човек, на който могат да се задават въпроси, по тази причина нямаше по какъв начин да бъде запитан каква е разликата сред деприватизация и национализация. Но и тогава Филчев, както през днешния ден Цацаров, пробваше политическото инженерство и разпращаше посланията си през медиите. А редица " деприватизационни " дейности на прокуратурата минаха през съда в Страсбург и инкасираха неоправдателни решения и рекордни компенсации – " Злинсат ", " Международна банка за търговия и развиване " и други

За страдание, натам върви е днешната симбиоза сред ръководещите и основния прокурор Цацаров, чиято сметка занапред се написа, само че ще се заплаща от данъкоплатците.
На днешното си съвещание политическият съвет на ръководещата коалиция реши да разпореди на парламентарните групи на ГЕРБ и на " Обединени патриоти " да образуват екип от адвокати, който да изготви юридически разбор и да направи оферти за законодателни промени във връзка с отпадането на отминалостта за закононарушения при приватизационни покупко-продажби, заяви през днешния ден държавната осведомителна работа.

Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР