© Юлия Лазарова Нежеланието да се образоваш какво е демократична

...
© Юлия Лазарова Нежеланието да се образоваш какво е демократична
Коментари Харесай

Мнения Daily - Цялата нация ще пълзи по корем с Борисов

© Юлия Лазарова Нежеланието да се образоваш какво е демократична политика си има цена. Още по тематиката
Мнения Daily - Може би не напълно здрава, само че обединението е жива

И още: Президентът прави изкуствено дишане на правителството; Радев отново загатва за собствен политически план
4 сеп 2018
Мнения Daily - Тече реабилитация на " Възродителния развой "

И още: Европа ще би трябвало да мине през цивилен конфликт; Да защитим нашата народна власт от враговете ѝ
3 сеп 2018 На автопилот

Цялата нация ще пълзи по стомах с Борисов

От изявление на зам.-председателя на ДСБ Радан Кънев за offnews.bg

Това сега е една систематична рецесия, която се дължи точно на неналичието на политика. Всичко друго е вторично. Основното е, че страната е без посока. И самият министър председател е без посока, без всякаква воля да наложи избрани промени в ръководството и оттова властта се свежда до сходни нелепи конфликти за постове и бягство от спешен пиар в спешен пиар.

И вижте къде е систематичната уязвимост. Аз даже бих споделил систематичния неуспех на премиера Борисов. Той е точно, че бягайки от спешно решение в спешно решение, той стартира да се спъва. В едно спешно решение той искаше да трансферира проблема " Гинка Върбакова " върху Теменужка Петкова. Не му се получи. В последващо спешно решение искаше да трансферира трагичното развиване на проблемите на майките на деца с увреждания върху обществения министър. Втори път не му се получи. Сега желае да трансферира една покруса, дължаща се на ужасяваща композиция от корупция, непросветеност и немарливост върху трима министри този път и да даде знак, че е кадърен да трансформира най-малко кадрово ръководството, в случай че не като посока. Все повече се обрисува, че отново няма да му се получи. И към този момент поражда въпросът - той въобще ръководи ли страна или ръководи единствено рецесии, които самичък е основал.

В политиката нелепостта си има цена. Нежеланието да четеш и да се образоваш какво в действителност е либерален политически живот, си има цена. С тази систематична селска ловкост в името на дребни порции от властта ГЕРБ се набутват сами в тези рецесии и сами се лишават от опцията да организират политика.

Това, обаче, е доста ужасно в настоящия свят и в сегашната Европа. В тази тежка обща рецесия, която се намираме, тази некадърност на нашата власт да води действителна политика е надалеч от това, че е малко жалка панорама. Жалката панорама можем да я преживеем, само че неналичието на воля за политически решения и фактът, че в сегашната обстановка лица от вида на Волен Сидеров наподобява имат забележителна тежест при взимането на решения в страната - това към този момент си е жива покруса.

И още един мит, който виждам, че доста прелестно се насажда като опорна точка от хора, близки до ГЕРБ: че Република България и съответно аз и сътрудниците от ДСБ, сме взели участие в ръководство със същия формат. Категорично не сме взели участие в ръководство с Волен Сидеров и това изобщо не е дребна детайлност. Волен Сидеров е надълбоко обвързван с непознати ползи и надълбоко обвързван с Движение за права и свободи. Неговото наличие или неявяване от властта изобщо не е нещо, което може да се пренебрегне. Това е основен въпрос. И подсещам, че през първия си мандат Борисов отново управляваше със Сидеров.

Ако ме питате може ли Борисов да изкара до края на мандата си - очевидно е подготвен, да. И може да допълзи по стомах до 2021 година. Но нашият проблем е явен и той е, че по стомах няма да пълзи единствено Борисов. По стомах ще пълзи и цяла нация.

------
Нинова подмени концепцията за съпротива с естраден популизъм.

Управление на рецесии

Пожарникарските интервенции на властта са все по-жалки

От коментар на водача на придвижване " Да, България " Христо Иванов в неговия фейсбук-профил

Фотограф: Георги Кожухаров
Кризите и свадите дефинитивно изместиха всякакво чувство за посока и цели в политиката. Пошлите панаири, разигравани от " патриотите ", дефинитивно подменят обществения живот с кръчмарски свади. В последните месеци, Борисов прогресивно изостава от развиването на рецесиите, които личното му ръководство поражда и пожарникарските му интервенции наподобяват все по-жалки и разпадащи се пред камерите.

Все отново, с инстинктите си той долавя задълбочаващата се невъзможност на режима си и няколкократно се опита да разреди напрежението с познатите си театрални номера с обществено обезглавяване на номинални министри. Обаче, предвождният от Цветанов профсъюз на всеядните сиви калинки в съюз с корпулентните приятели на Борисов към този момент не виждат смисъл даже тези форми на лекомислен популизъм. Вече рутинно, няколко часа откакто " гръм удари " и идващите напоителни пояснения по какъв начин в ГЕРБ се носи надали не самурайска отговорност, пред камерите изгрява Цветанов и умерено изяснява, че тези оставки се анулират. По студията изпълзяват дежурните наемни пропагандисти, които възпяват сполучливото стабилизиране на стабилността. Следващият панаир заличава паметта за предходния...

Днес обаче, от ГЕРБ приказват за цялостен мандат. И нищо чудно. Корнелия Нинова дотам подмени концепцията за съпротива с естраден популизъм, че напряко напусна Народното събрание. Така към този момент въобще няма да се затруднява да имитира някаква съответна опозиционна активност и да рискува да настъпи някой съответен мафиотски интерес. Вместо да съставлява жителите във висшия законодателен орган, тя разгласи, че се " връща при тях ". На естествен политически език това се назовава " излизане от политиката ". У нас това е нов връх в политиката за рушене на държавността и демокрацията.

На този декор, задачата ни в демократичната общественост през идващия сезон е да дефинираме ясно тази нова национална цел и да осъществяваме необятна гражданска консолидация към нея.

------
Не е изключено излизане на Турция от НАТО и от западната настройка.
Теокрация

" Eвразийско лоби " в Турция завива към модела на Иран

От коментар на Мохамед Халаф за " Клуб Z "

Фотограф: Pool
Разривът сред Турция и Съединени американски щати от ден на ден се задълбочава. А това подхранва хипотезата за заменянето на досегашния им съюз с някакъв " Източен блок ", включващ Турция, Русия, Китай и Иран. Същевременно проличават и компликациите, с които ще бъде обвързван възможен бракоразвод сред Турция и Европа. Задълбочаващата се финансова рецесия свидетелства за високата икономическа и геополитическа цена на желанията на Реджеп Ердоган. Идеологическите щампи, възхвалата на предишното великолепие и риториката се сблъскват със суровата действителност на обстановката в Турция.

Несъмнено сегашната рецесия в връзките сред Анкара и Вашингтон е продължение на натрупалите се проблеми, свързани с частичното отдръпване на Съединени американски щати от Близкия изток, почнало още при Барак Обама. В частност, не са преодолени огромните различия сред двете страни във връзка с кюрдския въпрос, както и на казуса за бъдещето на Сирия. Към тях се прибавиха и несъгласията в самата външнополитическа тактика на Турция, раздвоена сред принадлежността си към западния лагер, от една страна, и положителните си връзки с Русия и Изтока, от друга. Така наред с политическото и икономическото измерение на рецесията, от ден на ден се обрисува и нейното военностратегическо измерение. Зачестяват внушенията за вероятно закриване въз основата в Инджирлик, респективно за заледяване доставката на самолетите Ф-35 на Турция.

Това на собствен ред подхранва версиите за опцията от излизане на Турция от НАТО и от западната настройка. Подобни версии са в унисон с упованията Ердоган да продължи налагането на своята персонална власт, както и усилването на явните и необявени упоритости за ролята му на " император на ислямския свят ". В тази връзка може да се означи, че след потушаването на опита за прелом през юли 2016 година от ден на ден се постанова въздействието на военното крило, което отдава желания на насърчаване на връзките с Русия, Китай и Индия (т.нар. " евразийско лоби " ), за сметка на обичайна прозападна и световна ориентировка на турския генералитет.

В стратегическо отношение " евразийското лоби " е изкушено от осъществяването на геополитически прелом по сходство на Ислямска република Иран, с което да бъде загърбено наследството на Ататюрк. Според последователите на тази линия придържането на Турция към " златната среда " сред Изтока и Запада би разрешило възраждането на предишното великолепие на турската държавност. Подобни кроежи обаче крият големи опасности. Същевременно Ердоган е притиснат в ъгъла и не е в положение да даде заден ход. Затова най-вероятно турският президент ще продължава да балансира на ръба на пропастта.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР