© Юлия Лазарова Лансираната официално през лятото на тази година

...
© Юлия Лазарова Лансираната официално през лятото на тази година
Коментари Харесай

Нови правила за националните курорти доведоха до спорове в парламента

© Юлия Лазарова Лансираната публично през лятото на тази година концепция в националните курорти да могат да бъдат обособявани " функционални зони " - да вземем за пример тихи и шумни, докара до разногласия в Народното събрание, където на първо четене бяха признати ремонти в закона за туризма, свързани точно със статута на националните курорти.

Според опозицията в лицето на Българска социалистическа партия посредством някои от текстовете се основава среда за корупция, а съгласно някогашния вицепремиер Валери Симеонов, който постоянно влиза в пререкания с туристическото министерство, има и ремонти, които биха довели до " самобитен диктат " от страна на туристическото министерство.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Очаква се планът да претърпи корекции преди идващото дефинитивно разглеждане.

Предложения и рецензии

През август Министерски съвет утвърди предлагани от министерството на туризма ремонти в закона за туризма, които са свързани със статута на националните курорти. Основните плануват в тях да могат да се обособяват така наречен функционални зони - да вземем за пример зони за празненство туризъм или такива за фамилен отдих, което е обвързвано и с съответни правила в тях. Обособяването на зоните ще се случва посредством разпоредба, призната от общинските препоръки.

Тази концепция обаче докара до спор в пленарна зала. " Предлага се продуктово зониране в националните курорти. Тоест дефинират се зони, в които може примерно да има звук до 1-2 часа. Ако вие имате заведение някъде в националния курорт, вие ще попаднете в вярната зона като си платите. Създава се среда за корупция ", разяснява депутатът от Българска социалистическа партия Христо Проданов, съгласно който по-голямата част от предложенията в закона са съмнителни и противоречиви.

В коментар на импортираните ремонти някогашният вицепремиер Валери Симеонов, който постоянно подлага на критика туристическото министерство, заяви от своя страна, че прехвърлянето към министерството на туризма на правото да дефинира националните курорти е " самобитна форма на диктат ". От думите му стана ясно, че групата на " Обединени патриоти " няма да поддържа законопроекта, който залагат и капсулиране по тематиката национални курорти.

Промени сред двете четения

Разглежданите на първо четене в пленарна зала промени в закона за туризма бяха признати с поддръжката на 104 депутати, срещу се оповестиха 13, а с " въздържал се " гласоподаваха 68 народни представители. В куоарите по-късно обаче стана ясно, че евентуално ще се вършат корекции сред двете четения. Министърът на туризма Николина Ангелкова заяви, представена от " Фокус ", че измененията в закона " не са прищявка на министъра на туризма ", а тематиката е обсъждана със сдруженията в бранша още от основаването на отрасловото министерство през 2014 година " Между първо и второ четене тези съществени моменти, изключително свързани с продуктовото зониране, ще ги почистим ", е споделила още тя.

В момента в България има 42 курорта, които са избрани като такива с национално значение. Сред тях са морските Албена, Златни пясъци, Слънчев бряг, Св.св. Константин и Елена, планинските Боровец и Пампорово, балнеологичните Сандански, Велинград, Хисаря и др.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР