© Юлия Лазарова Една от въпросителните на предстоящите избори е

...
© Юлия Лазарова Една от въпросителните на предстоящите избори е
Коментари Харесай

Колко ще струва политическата реклама на местните избори

© Юлия Лазарова Една от въпросителните на идните избори е по какъв начин ще се отрази орязването на държавната дотация и основаването на опция за безлимитни дарения от бизнеса и обособени жители върху медийно отразяване на предизборната акция, които постоянно са най-голямата част от разноските в нея. Това се споделя в първата част от обичайния медиен мониторинг на изборите на Института за развиване на обществената среда (ИРПС), оповестен ден откакто изтече срокът за медиите да разгласят цените си за изборите. Междувременно се появи и различен фактор, чието отражение следва да се види – заявката на премиера Бойко Борисов, че ГЕРБ няма да дава пари за реклама в тази акция.

След свадите с оповестените фотоси в ПИК за да дискредитират претендента на " Демократична България " и с отстраняването на журналистката Силвия Великова от ефира на БНР министър председателят Борисов в опит да омаловажи апела на представители на гилдията към политиците да пренебрегват ПИК съобщи: " Скандалът с ПИК е като абсурда с " Биволъ " и доста други малките екрани и радиа. На евроизборите сме дали на големия брой медии от партийната дотация, в този момент не даваме на никой. Това съм разпоредил. Така че за политическа реклама пари ПИК няма да получи от нас, само че няма да дадем и на другите медии, тъй като считам че и те по същия метод прекаляват в други сфери ".

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Това, че ГЕРБ няма да вършат публично политическа реклама в медиите, надали ще се отрази на акцията на ръководещите, доколкото самият министър председател на процедура е главната фигура в нея, а имат и мощно доминиращ брой настоящи кметове, които да режат ленти на обекти, оставени за разкриване по време на акцията.

Не инцидентно претендентката за кметския стол в столицата Мая Манолова в изявление пред " Нова телевизия " прикани Йорданка Фандъкова да излезе в отпуск, до момента в който трае акцията, вместо да си прави пиар посредством общински мероприятия.

ГЕРБ и Българска социалистическа партия предстоящо са най-големите публични " платци " по време на избори за политическа реклама. За изборите за европарламент ГЕРБ е отчел пред Сметната палата разноски за медии размер на 839 869 лева, а Българска социалистическа партия (в колалиция) - 1 127 471 лева

Половината от разноските - за политическа реклама

Традиционно най-големият разход в изборната акция за партиите и обединенията са парите за медийно отразяване – към 50% от всички разноски, сочи анализът на ИРПС. Общата сума за медийно отразяване на шестте предизборни акции от парламентарните избори през 2013 година до момента е 41,082 млн. лв., като се следи една любопитна наклонност – за всяка последваща акция номиналният размер на оповестените разноски за медийно отразяване понижават (при ангажимента, че въпреки всичко става въпрос за разнообразни избори).

Ако за парламентарните избори през 2013 година партиите и коалиците са оповестили изхарчени 9 329 536 лева - най-голямата сума за последните шест акции, то през 2014 година за евроизборите и за Народно заседание са изхарчени надлежно по над 6 млн. лв., за президентските през 2016 година - единствено 3 млн. лв., за парламентарните през 2017 година - 5,172 млн., а за евроизборите през тази година – 4,9 млн. лева Всички тези суми са отвън медийните пакети, които се дават на партии и колации без право на държавни дотации и инициативни комитети на самостоятелни претенденти. Таванът на тези пакети е 40 000 лева

Финансов ценз в малките екрани

В понеделник изтече крайният период за медиите – печатни, онлайн и електронни като се изключи БНР и Българска национална телевизия, да разгласят на интернет страницата си цените си за отразяване на предизборната акция. Тарифите на публичните медии – Българска национална телевизия и БНР и техните районни центрове се дефинират от Министерския съвет, което за тази акция стана с признато на 5 септември разпореждане.

Тарифите на Българска национална телевизия и БНР разумно са надалеч под цените на бТВ и Нова тв. " Най-скъпата цена на Българска национална телевизия е малко над 2800 лева за 30-секунден клип в най-гледаното време - събота и неделя от 20:30 до 21 часа. За същата услуга цените на двете частни национални малките екрани са три пъти по-високи - близо 9500 лева ", разяснява за " Капитал " Ива Лазарова от Института за развиване на обществената среда. Тя показва и друга нова съгласно нея форма на политическа реклама, а точно заплатен репортаж във или към новинарските излъчвания в " Нова тв ", в това число и в централните вести, където цената е 16 214 лева за една минута.

Дори за присъединяване в обществени диспути в публичните радио и телевизия се заплаща - 200 лева за 30 секунди в БНТ1 и 70 лева за една минута в стратегия " Хоризонт ".

В рамките на първата част от мониторинга си ИРПС е ревизирал уеб страниците на 42 национални и районни медии – 10 малките екрани, 3 радиостанции, 16 вестника и 13 осведомителни уеб страницата и организации. Проверката демонстрира, че общо пет медии не са изпълнили условията на Изборния кодекс да разгласят изискванията за отразявяне на акцията.

Три от тях - " Алфа ТВ ", в. " Дума ", в. " Черно море ", обичайно не разгласяват офертите си. За другите два в разбора се сочи, че: " По отношение на сменилите част от собствеността си в. " Монитор " и в. " Телеграф " не излиза наяве къде се разгласяват цените на тези издания, в случай че това въобще се прави. На страницата, на която в предходни избори разгласиха цени за реклама, към този момент не се дава информация за цените им. "

Медиите, които са разгласили офертите си, го вършат по три разнообразни метода. По-голямата част от тях – общо 27, разгласяват съответни цени за отразяване на идната акция: малките екрани Българска национална телевизия, bTV, NOVA, Канал 3, Bulgaria On AIR, " Европа ", " Скат ", ТВ " Евроком " и БСТВ, радиата БНР, " Дарик " и " Фокус ", вестниците " Труд ", " 24 часа ", " Марица ", " Черноморски фар ", " Старозагорски вести ", " Утро ", " НИЕ ", " Арда NEWS ", уеб страниците Vesti.bg, Българска телеграфна агенция, Bgnes, Focus-news, Novini.bg, " Клуб Z ", " Епицентър ".

Друга част не са обновили информацията за цените от последните избори за членове на Европейския парламент - " Стандарт ", в. " Сега ", Dir.bg, Offnews.bg, трета част показват общи цени за политическа реклама, в което влизат и предизборните акции: " Струма ", " Борба ", " Дневник " и " Капитал ", " Медиапул ", " Вяра Нюз ", " Фрог нюз ".

Минимални санкции

Изборният кодекс планува санкция от 2000 до 5000 лева за доставчиците на медийни услуги, които са нарушили отговорностите, свързани с акцията – даване на идентични условия на всички участници в изборите, оповестяване както на цените, по този начин и на подписаните контракти с партии, обединения, инициативни комитети или различен възложител по отношение на предизборната акция и други При рецидив санкцията е от 5000 до 10 000 лева Според изборни специалисти на фона на големите суми, които се харчат по време на изборите, това не е задоволително, с цел да подтиква осъществяването на тези задължения. Още повече че е обществена загадка, че част от платеното за медийно отразяване не се афишира пред Сметната палата, тъй като се прави на черно.

Самата процедура по налагането на санкциите я прави неефективна, показват специалистите. ЦИК сформира акт за нарушаването, само че няма право да постанова непосредствено глобите, а праща акта на регионалния шеф с искане той да дефинира размера и да наложи санкцията.

В сряда ЦИК провежда среща с медии за полемика върху разпоредбите за отразяване на предизборната акция и най-честите нарушавания.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР